Szukaj
Dzieki za info, wolalbym oczywiscie 25-ke, bo 35-mam Fujika. Szkoda. Ale obrazek fajnie zakrecony![]()
Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.
Chciałem w ten sposób podkreślić, że pomimo posiadania FX'a owy soniaczek wzbudza moje zainteresowanie. Po paru dniach zapoznawania się z 5R, jak wziąłem FX do rąk...uhmmmm, pffff, heh, waży swojei to prawdopodobnie tu tkwi fenomen tych maleństw.
Zgadłem ! N180Fajny mały i lekki gracik z niego.
NX 2/30 i 2,4/16 to bardzo fajne, jasne, małe i ostre obiektywy. Mam oba i bardzo je sobie cenię. Fajny i ostry jest też 20-50, ale jest bardzo "lekko" zbudowany i ma głośny AF. 18-55 jest lepiej zbudowany, ale chyba trochę gorszy optycznie.
W przypadku 2,4/16 i 20-50 nie można w menu aparatu wyłączyć korekcji wad obiektywu - i nic dziwnego, dystorsja jest tak silna, że gdyby ktoś to zobaczył, wystraszyłby się. Ale widać to tylko przy otwieraniu plików SRW w obcej wywoływarce - program Samsunga do wywoływania RAWów też automatycznie koryguje te wady nawet w RAWach.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Nie martwcie się, najwięksi sonowi wyznawcy nie ogarniają logiki własnej firmyTe naleśniki samsunga rzeczywiście wyglądają świetnie, a i cena w miarę.
Sony już dawno powinno zmięknąć jeżeli chodzi o politykę małych szkieł i pójść drogą Samsunga - jak się nie da skorygować optycznie, to trzeba to zrobić cyfrowo. 16-50 jest już jakąś jaskółką w tym temacie, ciekawe jak będzie z 20/2.8 (jak będzie ostry od pełnej dziury to go chyba nabędę - ogniskowa i gabaryt baaardzo mi odpowiada - będę miał swojego Nikona A za pół ceny).
Tymczasem jakieś ostatnie zabłąkane z wczorajszej sesji pt. "Może byś kurna zdjęła te wsiowe okulary?"
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 17-03-2013 o 12:45
Skontaktuj się z nami