Close

Strona 76 z 239 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126176 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcdeq Zobacz posta
    No i moja 800tka razem z 28 1.8 wróciła z Dusseldorfu. Serwis w Niemczech bez porównania do polskiego, świetny kontakt, mili ludzie i jeszcze wysłali z powrotem za darmo Co do aparatu to jest poprawa!! ale nie na 100%. Z tym szkłem wcześniej ostry był tylko środek, reszta punktów miała BF. Teraz wszystkie punkty trafiają w punkt bez korekcji, oprócz skrajnego lewego (przy 51 punktach, tylko ten ostatni lewy ma BF - jeden w prawo i już jest lepiej)
    Testuję na D7000 i też lewy punkt z 28 1.8 nie trafia, myślicie że to dalej kwestia tego szkła? Tylko, że jak podpiąłem 85 pod D800, to wszystko w punkt, oprócz...skrajnego lewego, ma delikatny BF. Teraz "kogo" winić Idę, potestuję inne szkła, to mi się rozjaśni
    W weekend byłem u kolegi i wziąłem do ręki d700 i obiawy były takie same
    Myślę, że nakręciliśmy sobie lekką schizę.
    Po prostu te skrajne punkty są minimalnie mniej dokładne i tyle.
    Nie było to tak widoczne w d700/d3, ponieważ nie było takich rozdzielczości.
    Oczywiście nie jestem na 100%, że mam rację, ale jak opisałem mój problem to nikt nie podjął tematu.
    Obawiam się marcdeq, że zbyt wiele oczekujemy

Domyślnie

Pewnie trochę w tym racji jest choć wiesz, u mnie teraz jest zdecydowanie lepiej niż było. Właśnie wróciłem ze spaceru, porobiłem trochę fot i to co potwierdzam w 100% to, że z 51 punktów AF, aparat ustawia (ze wszystkimi szkłami) ostrość źle tylko na tym jednym ostatnim lewym Wszystkie inne punkty działają dobrze. Może kiedyś, go wyślę jeszcze raz do Niemiec na jesień. Póki co mam sprawny "50" polowy AF i na tym zakończę moje problemy idę robić zdjęcia, bo kupiłem aparat w styczniu i tylko go wysyłałem po serwisach.
    FX+DX+Lęsy
    BLOG

Domyślnie

Już o tym kiedyś wspominałem (chyba nawet w tym wątku), że AF w D300, D700 i D800 działa podobnie. Przynajmniej w moich aparatach. Lewy punkt ( a raczej punkty) są słabsze. Częściej się mylą, wymagają większego kontrastu obiektu. Jasne szkła też trafiają tak sobie. Tyle, że w D300 skrajne punkty leżą w miejscach, w których nieczęsto się ostrzy, a D700/3/3s stawia mniejsze wymagania, więc nie widać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    Już o tym kiedyś wspominałem (chyba nawet w tym wątku), że AF w D300, D700 i D800 działa podobnie. Przynajmniej w moich aparatach. Lewy punkt ( a raczej punkty) są słabsze. Częściej się mylą, wymagają większego kontrastu obiektu. Jasne szkła też trafiają tak sobie. Tyle, że w D300 skrajne punkty leżą w miejscach, w których nieczęsto się ostrzy, a D700/3/3s stawia mniejsze wymagania, więc nie widać.
    Kojarzę, że było coś takiego, ale wtedy nie wierzyłem, bo przecież d3/d700 były perfekcyjne
    Dodam tylko, że w moim odczuciu prawy skrajny też nie jest perfekcyjny.
    Na szczęście z tymi niedoskonałościami da się żyć

Domyślnie

Ale to chyba nie są krzyżowe, więc no...

Domyślnie

A mnie się wydaje że zapominamy o jednym, że część z tych punktów jest punktami krzyżowymi, a część "zwykłymi".
    Ja rozumię, że punkty krzyżowe działają nawet ze szkłami o min.5.6, a pozostałe z szkłami 2.8. Tym samym są one o
    punktami o różnej "czułosci", czy jak tam zwał i będą z różną efektywnością pracować. Jeżeli do tego dołożymy fakt,że
    obiektywy na skrajnch polach mają znacznie słabszą rozdzielczość (patrz testy na f2.8 na optyczne, photozone), to efekt jest
    taki, że daje nam to wrażenie o słabej pracy skrajnych AF. U siebie podpinałem 24-70 i 105 i 300 i różnica w jakości obrazka
    pomiędzy stałką, a zoomem na skrajnych puktach była bardzo duża co nie znaczy że są one walnięte. Po prostu tak jest.
    Dodam tylko, że próby były robione na aparacie, który jest już po kalibracji w serwisie .
    Ostatnio edytowane przez tomgol ; 28-02-2013 o 15:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomgol Zobacz posta
    A mnie się wydaje że zapominamy o jednym, że część z tych punktów jest punktami krzyżowymi, a część "zwykłymi".
    Ja rozumię, że punkty krzyżowe działają nawet ze szkłami o min.5.6, a pozostałe z szkłami 2.8. Tym samym są one o
    punktami o różnej "czułosci", czy jak tam zwał i będą z różną efektywnością pracować. Jeżeli do tego dołożymy fakt,że
    obiektywy na skrajnch polach mają znacznie słabszą rozdzielczość (patrz testy na f2.8 na optyczne, photozone), to efekt jest
    taki, że daje nam to wrażenie o słabej pracy skrajnych AF. U siebie podpinałem 24-70 i 105 i 300 i różnica w jakości obrazka
    pomiędzy stałką, a zoomem na skrajnych puktach była bardzo duża co nie znaczy że są one walnięte. Po prostu tak jest.
    Dodam tylko, że próby były robione na aparacie, który jest już po kalibracji w serwisie .
    ... A mnie się wydaje, że jak jest 51pkt AF to powinno się dać używać 51 a nie 15 ze środka albo jeden centralny. Jak robię portret na f1.4 to chce moc złapać ostrość skrajnym prawym lub lewym narożnikiem bo jak przekadruję to stracę ostrości. Da się z D3x i z D3s a z D800 już nie. Ja się nie godzę ze stwierdzeniem "po prostu tak jest". AF jest po to, żeby łapać ostrości a jak nie łapie to coś jest walniente!!
    Dużo porównań do samochodów, więc jeszcze jedno ode mnie:
    Kupujesz nowy samochodów z 200 koni mechanicznych i 5cioma biegami , ale 5ty nie wchodzi! Co robisz?
    "Po prostu tak jest" i używasz 4 pozostałych i jesteś wdzięczny bo samochodów przecież nawet z 4ma biegami też ma 200 koni mechanicznych???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    ... A mnie się wydaje, że jak jest 51pkt AF to powinno się dać używać 51 a nie 15 ze środka albo jeden centralny. ............
    Chyba nie do końca zrozumiałeś co chciał przekazać kolega tomgol. To co on prawi ma sens i pewno wychodzi w praniu przy takiej matrycy. Na szczęście znam ludzi zadowolonych z d800 którzy robią zdjęcia i sie cieszą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tot1977 Zobacz posta
    Chyba nie do końca zrozumiałeś co chciał przekazać kolega tomgol. To co on prawi ma sens i pewno wychodzi w praniu przy takiej matrycy. Na szczęście znam ludzi zadowolonych z d800 którzy robią zdjęcia i sie cieszą
    Zrozumiałem to, że powinien się zgodzić na nieostre zdjęcia na bocznych pkt AF w aparacie za 10k bo on tak ma. Nie rozumiem czemu ludzie mając coś wadliwego próbują wmówić sobie, że nie jest tak źle??
    Więc jak boczne punkty łapią mydło zamiast ostrości najlepsze rozwiązaniem jest NIE UŻYWAĆ skrajnych pkt. Wtedy nie ma problemu i wszyscy szczęśliwi.
    I to jest paranoja! Aparat po kalibracji dalej nie trafia a ktoś mówi ze po prostu tak jest a drugi mówi mi, że nie zrozumiałem pierwszego
    Ja znam (wliczając mnie) ludzi którzy nie robią radosnych zdjęć z D800 bo aparat jest w serwisie albo u innego właściciela, który robi krajobraz manualnymi obiektywami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    Zrozumiałem to, że powinien się zgodzić na nieostre zdjęcia na bocznych pkt AF w aparacie za 10k bo on tak ma.
    Heh no i nie zrozumiałeś .
    Szkoda bo to zdrowiu szkodzi, a aparat w dzisiejszych czasach za 10tys. zł nie jest marzeniem ani narzędziem PRO.
    Takie czasy przyjacielu .
    A przy okazji nie ma narzędzi niezawodnych. Każde należy poznać i nauczyć się je obsługiwać. Jeśli ma jakieś niedociągnięcia to unikać sytuacji w jakich musisz z nich korzystać. Dla osoby PRO nie będzie stanowiło problemu.

Strona 76 z 239 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126176 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów