Close

Strona 98 z 129 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzejms Zobacz posta
    Na amazonie jest jeszcze taniej => tutaj
    Dzięki Ci za ten link! Dzięki Tobie kupiłem taniej.

Przyznam, że LR4 jestem zachwycony. Za sobą mam parę lat pracy na CNX2, który skądinąd jest bardzo dobrym programem, ale możliwość korekcji lokalnej ekspozycji oraz WB w LR jest nie do zastąpienia, nawet kosztem lepiej wyglądającego pliku wyjściowego na CNX2. LR działa też u mnie (i5, SSD, 8gb ram) znacznie stabilniej od CNX2.

Jest też dla mnie, po wstępnym i nie łatwym przegryzieniu się przez niego (siła przyzwyczajenia do CNX2 powodowała, że kilka razy dawałem sobie spokój z LR, a potem wracałem) bardziej intuicyjny w obróbce od CNX2 - myślę co chcę zrobić i dostęp mam po kilku klikach np. zmiana saturacji albo luminacji po wskazaniu zakresu koloru na ekranie i pociągnięciu w dół albo w górę wskaźnika.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzejms Zobacz posta
    Na amazonie jest jeszcze taniej => tutaj
    Do zestawu można dokupić http://ebookpoint.pl/ksiazki/adobe-p...ing,phli4p.htm -50%

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raftik Zobacz posta
    Tutaj zakładałem osobny temat z tym problemem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222168 i wynika z wypowiedzi, że problem nie dotyka tylko mnie a jeszcze kilku kolegów z forum Może jednak te 8GB RAMU więcej niż u mnie czyli łącznie 16 GB rozwiązuje problem, zresztą tak sugerowali koledzy w moim temacie.
    Długi czas miałem 4GB, rozszerzyłem do 8 bo ceny kości pamięci były śmiesznie niskie. Nie miałem problemów anie przed ani po rozszerzeniu. Różnicy w szybkości po prawdzie też nie widzę, poza jej spadkiem do zainstalowaniu LR4.
    FujiLove again and again...

J1
    Gość

Domyślnie

Używam od dwóch lat CS5 w tym oczywiście ACR. Z czystej ciekawości skusiłem się na LR 4.4 RC. Skoro działa do końca maja to jest sporo czasu żeby się zapoznać. Generalnie lubie ACR z CS5 może czasami brakuje kilku ułatwień z nowszych wersji (chociażby lokalny WB).

LR ustawiłem sobie aby przypominał mi to co znam i lubię w ACR. Jednak kilka tematów mi nie pasuje (oczywiście zakładam że to brak wiedzy). Może więc bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzą i podzielą się wrażeniami po przesiadce z ACR 6.7 na LR serii 4.

Pierwszy problem to łatwość otwierania i zamykania w dowolnym momencie zdjęcia. W ACR robię to od początku intuicujnie, otwieram przez Bridge a później albo "Gotowe" albo otwieram w PS. W LR cały ten obieg wydaje mi się mocno zagmatwany po pierwszym dniu nadal się gubię.

Kolejna śmieszna sprawa to Adjustment Brush. Normalne dla mnie wydawało się że widzę podgląd maski podczas jej zaznaczania, tutaj nigdzie nie mogę tego się doszukać. Owszem mogę kliknąć na punkt maski i chwilowo ją zobaczyć ale nie o to chodzi.

Jak oceniacie też mechanizm katalogowania zdjęć z Bridge z CS5 vs. LR 4.X.

Bardzo możliwe że w przyszłości zamiast kupić kolejny upgrade do CS5 kupię LR. W końcu PS już mam i do moich zastosowań ta wersja mi wystarczy. Zresztą chyba wiele osób tak robi. Raz zakupiwszy pakiet CS później chcąc mieć nowszą wersję wywoływarki RAW'ów kupują już tylko LR.

PS.

Próbowałem podejścia do NX2 ale póki co trudno mi się z nim zaprzyjaźnić. Chyba zbyt mocno przyzwyczaiłem się do pracy w ACR. (jakby co zalety pracy z NX2 znam, sporo czytałem o tym na forum). Tak z ciekawości zerkałem że za oceanem NX2 można kupić sporo taniej niż u nas w detalu. Wychodzi chyba tylko ciut drożej niż LR u nas. Powoli robi się dylemat na przyszłość.

Domyślnie

LR ma inne podejście do zarządzania plikami. Tworzysz projekt i to do niego "importujesz" pliki. Czyli zakładasz jakby bazę danych ze zdjęciami. Najprostsze podejście to jedna baza ze wszystkimi zdjęciami i tyle. Ale można sobie utworzyć wiele projektów jakoś tam podzielonych (np. na kategorie lub sposób obróbki). Do projektu dodajesz nowe zdjęcia przez opcję importuj i już się w naszej kolekcji LR znajdą i można je edytować. Zostają tam na zawsze i kolejne otworzenie LR z aktualnym projektem, umożliwi do nich dostęp. Tu jedna uwaga - po zaimportowaniu plików do projektu domyślnie są chyba widoczne tylko ostatnio zaimportowane zdjęcia. To daje się łatwo przełączać i w razie potrzeby pytaj, jeżeli to jest mylące.
    Ja na początek polecam korzystanie z jednej bazy danych - jednego Katalogu (jak to LR nazywa). I jedynie czujne ustalanie folderu na dysku, gdzie podczas importu pliki zostaną zapisane. Bo tu najprościej importuje się prosto z karty pamięci, a nie w dwóch krokach, czyli zgrywając dane na dysk, a dopiero potem zdjęcia do LR ładując. Podczas importu plików (z karty), można też wybrać aby były kopiowane na jakimś dysku zapasowym, archiwalnym. Polecam także wybór podfolderów z datą jeżeli wrzucamy zdjęcia do folderu na dysku o nazwie "Rodzinne", to za jakiś czas byłoby tam bardzo dużo zdjęć. Podfoldery pozwolą ładnie wszystko automatycznie zorganizować, a interfejs LR pozwala ich niemal nie zauważać.

Ocena systemu katalogowania w LR jest wg mnie bardzo dobra. Świetne systemy flagowania, oznaczania kolorem, wyszukiwania, porównywania, filtrowania po danych z EXIFa i wiele innych, których ja nie używam. Dzięki temu, że jest to wszystko w jednej bazie danych, a nie w folderach na dysku, LR potrafi tą bazą ładnie zarządzać, szybko dane prezentować itd. Dodatkowe "Kolekcje" (wirtualne, bo nic nie zmieniają w plikach) pozwalają zorganizować i w przejrzysty sposób odwiedzać lub komuś prezentować wybraną część zdjęć. Nie są też powiązane z faktyczną lokalizacją zdjęć na dysku, więc można na przykład utworzyć kolekcję "Mariolka" i dodać do niej fotki, na których ona się pojawia. A to z jednego dnia zdjęciowego, a to z innego. Naprawdę doskonały projekt i realizacja. Polecam właśnie jedną dużą bazę danych i skrupulatne uzupełnianie i opisywanie zdjęć podczas importu lub tuż po nim. Potem to procentuje. Co więcej, wszystko jest stosunkowo intuicyjne.

Co do widoku maski - jest magiczny klawisz "O", który wciskasz kiedy maskę chcesz pokazać lub ukryć. Pod zdjęciem powinny być też opcje dotyczące widoku w trakcie pędzlowania. Jeżeli ich nie ma, to można wcisnąć klawisz "T", by pokazać lub ukryć dodatkowy pasek. Zazwyczaj najwygodniej jest zostawić ustawienie domyślne i jedynie używać klawisza "O" do chwilowego pokazywania pędzlowanego obszaru. Przy okazji przypominam o malutkiej opcji "Auto Mask" pozwalającej zaznaczać obszar do krawędzi - przydatne m.in. w okolicach włosów, gałęzi drzew, szparowaniu tła itd.

Warto ściągnąć sobie tabelkę ze skrótami klawiaturowymi. Krąży tego trochę po sieci. Każdy moduł rządzi się własnymi prawami, więc choć wygląda to na początku strasznie, to z czasem dodajemy do repertuaru po jednym klawiszu i po chwili już się wszystko pamięta. Jedne z częściej używanych przeze mnie to para "G" i "D" - przełączająca się między widokiem miniatur w galerii i trybem deweloperskim, czyli edycją wybranego zdjęcia.

Aha, wciśnięcie i przytrzymanie klawisza ALT powoduje, że są czasem dostępne zaawansowane opcje suwaków czy paneli. Pozostałe niemal wszystkie skróty są widoczne w menu, więc można po nim trochę pomyszkować.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 28-02-2013 o 08:25

J1
    Gość

Domyślnie

@mOSAd

Dzięki serdeczne za tak szerokie opracowanie.

W kwestii importu zdjęć to muszę się przyzwyczaić do tego jak działa LR. Zdjęcia mam katalogowane na dysku wg. daty i rocznika. Faktycznie system katalogowania LR może być ciekawy i wygodny, te wirtualne kolekcje to może być fajne (grupowanie zdjęć bez zmiany fizycznego położenia na dysku)

Pokazywanie maski... cóż wyszło że jestem gapa. Myślałem że skoro jest do tego odpowiedni przycisk w ACR to w LR też będzie, nie pomyślałem o skrótach klawiszowych.

Powalczę jeszcze trochę z nowym LR, wielki plus że RC działa do końca maja a później jakby co zostanie miesiąc na trial kiedy wyjdzie finalna wersja. Na pewno jest to dużo czasu aby poznać różnice pomiędzy ACR 6.7 a LR 4.4.

Domyślnie

oprócz klawisza skrótu możesz dla podglądu obszaru na którym wprowadzana jest zmiana wcisnąć alt jednocześnie używając suwaka (np. żeby zobaczyć zakres działania maski ostrości, czy poszczególnych suwaków tonalnych światła, cienie itd.)

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    oprócz klawisza skrótu możesz dla podglądu obszaru na którym wprowadzana jest zmiana wcisnąć alt jednocześnie używając suwaka (np. żeby zobaczyć zakres działania maski ostrości, czy poszczególnych suwaków tonalnych światła, cienie itd.)
    Tak, to z "alt" znam jeszcze z ACR. Dzięki. Używałem właśnie do wyostrzania. Z czasem przestałem wyostrzać w ACR i tylko odszumiam. Wyostrzanie robię wg. potrzeb w PS.

Domyślnie

Podepnę się pod ten temat z prostym pytaniem. Czy można w LR4 skasować standardowe presetsy?
    '

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mplutek Zobacz posta
    Podepnę się pod ten temat z prostym pytaniem. Czy można w LR4 skasować standardowe presetsy?
    '
    Z poziomu programu nie da rady. Jedynie te wgrane samemu można kasować.

Strona 98 z 129 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów