Szukaj
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
Nie ma sprawy ZYSKI, napisałem to "na zaś".
---
Może to w sumie głupia sprawa, spowodowana mym zmęczeniem, ale proszę o podpowiedź gdzie mam wpisać seriala w lightroom 4?
Wczoraj szukałem w zakładkach i nie znalazłem takiej opcji. Mam zainstalowaną wersję 2.6 (serial wpisywałem podczas instalacji), oraz wersję 4.1 RC, która podczas instalacji nie wołała o serial. Wczoraj chciałem spolszczyć program i w okienku pojawił się monit "wersja testowa", chciałbym wpisać seriala z wersji boxowej licencji upgrade.
D700, N24D, N35D, N85D, S150
wersja RC, to wersja testowa-darmowa. Nie potrzeba do niej wpisywac seriala. Na chwile obecna finalna wersja jest bodajze wersja 4.0.
od jakiegos czasu jest juz wersja 4.1 RC2 i ja proponuje Ci zainstalowac. Dziala tak samo szybko jak LR3
Slon, przepraszam, mam właśnie 4.1 RC2 (nie RC) i mimo to działa strasznie wolno w porównaniu do 2.7 (ostatniej aktualizacji którą zainstalowałem z posiadanej boxowej wersji 2). Wszystko w lr mam poustawiane wg zaleceń z internetu, cache 100GB, preview 1:1, nie przenosiłem żadnych katalogów na hdd (cały lr na ssd). Załamany jestem tym, że zdjęcia wczytują się kilka sekund, muszę czekać na przesunięcia suwaków.
EDIT: bardzo proszę o poradę co mam zrobić, żeby to działało normalnie. Mam i5, 8gb ramu, ssd, win7 64 i lr4 działa o wiele wolniej niż kiedy miałem starszą wersję na athlonie x2 250 z 2gb ddr2 na winXP.![]()
Ostatnio edytowane przez bialogardzianin ; 24-05-2012 o 09:47
a zdjecia na HDD czy SSD? Proponuje material nad ktorym pracujesz wrzucac na SSD.
I jeszcze jedno - przy imporcie, po prawej na gorze masz kilka opcji, a wsrod nich: render previews - wybierz standard. Troche potrwa import (u mnie bylo to dobre 20min dla 2,5 tys plikow), ale pozniejsze przegladanie dziala szybko. Jesli z tej listy wybierzesz 1:1, wtedy nawet powiekszenia zdjec do 100% powinno odbywac sie bez zajakniecia
zdjęcia na samsungu f3 500gb (dysk D). Czy na serio przerzucenie na ssd spowoduje przyspieszenie? To tak woooolno działa tylko dlatego, że nie mam nefów na ssd??? Wcześniej miałem lr na f4 320gb, nefy j.w. i wszystko można rzec "śmigało" na poprzedniej konfiguracji. Teraz, nowy sprzęt i jest gorzej niz było.![]()
slon, ale to do prędkości działania suwaków i pędzla chyba raczej niewiele ma - tak mi się wydaje. To raczej do oglądania zdjęć i powiększania w library.
sry, zrozumialem, ze to zdjecia dlugo sie wczytuja...
szczerze mowiac, to sam momentami nie rozumiem tego nowego LR. Chyba to ciagle pozna wersja beta w czasie testow na uzytkownikach... Niesmak pozostaje tym, ktorzy juz zaplacili za nowego LR4 - co prawda nie duzo, ale jednak.
u mine np. czasami sie wysypuje, kilka razy nie chcial otworzyc sie - wyskakiwal jakis blad. Czasami lapie zwiechy na jakies 3-5s... Przy niektorych RAWach i nalozonych kilku korektach pedzlem, praktycznie nie da sie juz pracowac nad tym zdjeciem - LR odmawia wspolpracy... Ale to jak narazie przydazylo mi sie 2-3 razy
W rzeczy samej! Mi te zwiechy przydarzają się non stop.Komp zamraża się przy suwakach, malowaniu pędzlem i potem siłą rzeczy przy przełączaniu na nowe zdjęcia. Nie idzie pracować, to jest nienormalna sytuacja! Jak można było wypuścić do ludzi (z windows) taki bubel (bo macowcy nie narzekają)!
Kurczę, u mnie się nic nie zawiesza, no ale mam RAWy tylko 22 Mpx![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Skontaktuj się z nami