Close

Strona 96 z 123 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dopiero zaczynam przygodę z LR.Proszę o kilka porad:
    Fotki trzymam na zew. hdd.
    1. Jak najlepiej je importować do LR ( zassałem triala LR 4.4)?
    2. Czy w kompie założyć duuuży folder do,którego wszystkie fotki wrzucić najpierw z zew.hdd i dopiero import do LR (kolekcja ok 300 GB) czy podpiąć zew. dysk i po prostu importować?
    3. Czy wskazać generowanie miniatur 1:1 czy standard (pliki raw dość spore)
    4. Zakładając, że fotki bym importował bezpośrednio z zew.twardziela (nie przenosząc ich wcześniej do kompa) i chciałbym robić jakieś operacje na plikach i w efekcie eksportować jakieś zdjęcie do jpg w celu oddania do labu, będzie koniecznie podpięcie dysku zew.z plikami źródłowymi? (chodzi mi o wielkość pliku/jakość)Nie wiem,czy dobrze zaskoczyłem- LR fizycznie nie przenosi całych zdjęć tylko tworzy miniatury i informacje o zdjęciu i każdą operację zapisuje sobie w swoich metadanych....? Stąd moje ostatnie pytanie o konieczność "dostarczenia mu" pliku źródłowego przed przygotowaniem pliku jpg w oryginalnej jakości/rozdzielczości .
    5. Zgodnie z sugestiami na forum,przeniosłem do osobnego katalogu pliki z LR modułów,których nie używam( book,map,slideshow) Dobrze zrobiłem?
    Mój komp to asus na i7 4x2.2 8 GB ram i 750 hdd......

Domyślnie

1. Zaznacz interesujące Cię fotki w Explorerze i przeciągnij na ikonę LR lub do otwartego okna programu.
    2. Ja trzymam prawie wszystkie foty na zewnętrznym HD a na wewnętrznym tylko te nad którymi pracuję. W miarę potrzeb możesz przenosić je między dyskami z poziomu LR.
    3. Wedle gustu, wystarczy standard. 1:1 i tak się wygenerują w Develope.
    4. TAK.
    5. TAK.

Domyślnie

andrewpl, do swojej listy dorzuć wypracowanie zapisywania metadanych do obrabianych plików na koniec pracy. Niby LR może to robić automatycznie, ale tej opcji nie polecam, bo spowalnia pracę z programem. Polecam natomiast na koniec pracy wcisnąć klawisz "G" (przenosi do biblioteki|), zaznaczyć obrabiane zdjęcia (albo po prostu wszystkie zdjęcia w danym folderze) i wcisnąć "ctrl+S". Po tym zabiegu program utworzy w katalogu ze zdjęciami źródłowymi pliki .xmp, jeden plik do każdego zaznaczonego zdjęcia. No i po tej operacji jesteś zabezpieczony na wypadek awarii programu, bo masz dane dotyczące obróbki zapisane w osobnych plikach i zawsze możesz je wczytać do programu. Jeśli oczywiście będziesz chciał ponownie edytować raz już obrobione zdjęcia, ponowne wciśnięcie "ctrl+S" nadpisze stary plik.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    andrewpl, do swojej listy dorzuć wypracowanie zapisywania metadanych do obrabianych plików na koniec pracy. Niby LR może to robić automatycznie, ale tej opcji nie polecam, bo spowalnia pracę z programem. Polecam natomiast na koniec pracy wcisnąć klawisz "G" (przenosi do biblioteki|), zaznaczyć obrabiane zdjęcia (albo po prostu wszystkie zdjęcia w danym folderze) i wcisnąć "ctrl+S". Po tym zabiegu program utworzy w katalogu ze zdjęciami źródłowymi pliki .xmp, jeden plik do każdego zaznaczonego zdjęcia. No i po tej operacji jesteś zabezpieczony na wypadek awarii programu, bo masz dane dotyczące obróbki zapisane w osobnych plikach i zawsze możesz je wczytać do programu. Jeśli oczywiście będziesz chciał ponownie edytować raz już obrobione zdjęcia, ponowne wciśnięcie "ctrl+S" nadpisze stary plik.
    Bardzo cenna uwaga.
    Jeśli chciałbym LR używać również do katalogowania zbioru zdjęć a nie tylko do obróbki , to jeśli cały zbiór mam na zew dysku powinienem :
    1-wszystko importować do LR?
    2-każde następne fotki z aparatu(karty) wrzucić na zew. dysk do pozostałych i dopiero importować znów do LR?
    3-sposób,który opisałeś zastosować po wcześniejszym podpięciu dysku z plikami źródłowymi(czyli w moim przypadku zew.dysk) i dopiero "G" i "ctrl+s" ?
    4-czy w tym przypadku stosować podczas importu tworzenie miniatur 1:1 (spore pliki ale czy warto)?
    5-czy po zaimportowaniu fotek do LR mogę odpiąć zew. dysk z plikami źródłowymi i bez problemu dokonywać obróbki zdjęć, czy raczej podczas każdej operacji na fotkach będzie wymagało to podpięcia dysku ?
    6-czy jeśli uznam,że dane zdjęcie po obróbce jest gotowe i chciałbym je z RAWa zapisać do JPEGa w celu np.oddania do laba,przed użyciem /EKSPORTUJ/ powinienem podpiąć zew.hdd z plikiem źródłowym(żeby nie tracić na jakości), czy nie będzie to konieczne i czy LR w jakiś sposób mi to zakomunikuje?
    7-w przypadku ponownej instalki LR,jakie pliki skopiować ,żeby nie stracić całej pracy(metadanych,słów kluczowych itp) oprócz plików .xmp, które będą z plikami źródłowymi ?
    Ostatnio edytowane przez andrewpl ; 13-03-2013 o 09:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewpl Zobacz posta
    7-w przypadku ponownej instalki LR,jakie pliki skopiować ,żeby nie stracić całej pracy(metadanych,słów kluczowych itp) oprócz plików .xmp, które będą z plikami źródłowymi ?
    Zapisać plik projektu dodatkowo, czyli bazę danych z informacjami o plikach, które w ogóle się znajdują w naszej bibliotece (w projekcie). Czyli należy znaleźć nasz plik o rozszerzeniu "lrcat" i go sobie zarchiwizować. W LR 3 można to zrobić klikając menu: Lightroom/Catalog Settings/Zakładka General - widoczna ścieżka i klawisz "Show" lub podobny. W podkatalogu będą miniatury obrazków - to jest już niepotrzebne. W przypadku dużej bazy danych plik lrcat może zajmować całkiem sporo miejsca, jednak upraszcza to wszelkie machinacje. Ta metoda nie sprawdzi się przy próbie cofnięcia się z wersją LR, jednak ten przypadek raczej nie wart jest tu opisywania (eksportuje się wówczas metadane do pliku XML bodajże).
    Zapisując plik LRCAT nie musimy zapisywać plików XMP. Więc ułatwia to robotę w przypadku reinstalek różnego typu.
    O ile dobrze kojarzę, to w XMP nie są zapisywane różnego rodzaju flagi kolorowe, ocena czy przynależność do Quick Collection. Te są charakterystyczne dla konkretnego projektu, a nie dla zdjęcia.
    Dodatkowo przy obróbce JPEGów czy TIFFów, pliku XMP brak. Zatem zawsze bezpieczniej mieć kopię bazy - pliku LRCAT.

Pliki XMP przydają się kiedy zdjęcie ląduje w kilku projektach (i ma być we wszystkich identyczna obróbka) lub kiedy chcemy komuś wysłać przykład naszej obróbki lub kontynuować ją na innym komputerze. No i oczywiście to niezłe zabezpieczenie naszej pracy - jednak raczej jako dodatek do informacji zapisanych w bazie danych.

Cytat Zamieszczone przez andrewpl Zobacz posta
    1-wszystko importować do LR?
    2-każde następne fotki z aparatu(karty) wrzucić na zew. dysk do pozostałych i dopiero importować znów do LR?
    1. Najprościej na początek wszystko zaimportować do LR. Zawsze można sobie potem coś z niego usunąć przecież.
    2. Nie ma sensu dodatkowe kopiowanie przy użyciu explorera. LR ma bardzo dobry interfejs importu i spokojnie można wszystko zrobić z poziomu programu. O wiele prościej i szybciej niż łażąc po okienkach. Należy po prostu chwilę się przyjrzeć wszystkim opcjom. Dodatkowo będzie to ciut szybszy proces, ponieważ program nie musi filtrować tego, co już mamy zaimportowane. Generalnie zasada jest taka, że z poziomu programu powinny być wykonywane wszelkie operacje na zdjęciach i katalogach. Można im zmieniać nazwy, przenosić pliki między folderami itd. I wszystko będzie ładnie działać. Używając exploratora, nie dość że dodajemy sobie pracę, to jeszcze potem często trzeba od nowa synchronizować foldery.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-03-2013 o 05:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    O ile dobrze kojarzę, to w XMP nie są zapisywane różnego rodzaju flagi kolorowe, ocena czy przynależność do Quick Collection. Te są charakterystyczne dla konkretnego projektu, a nie dla zdjęcia.
    Dodatkowo przy obróbce JPEGów czy TIFFów, pliku XMP brak. Zatem zawsze bezpieczniej mieć kopię bazy - pliku LRCAT.
    tego właśnie nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że kolorowe oznaczenia się zapisują, a przynajmniej coś mi po głowie świta, że kiedyś zapomniałem tych oznaczeń usunąć, potem zarchiwizowałem sesję, za dwa lata potrzebowałem ją odgrzebać z archiwum i z tego co pamiętam zdziwiło mnie to, że flagi tam były. W sumie to można zaznaczyć jakiś plik, wyeksportować ustawienia do .xmp a potem przeczytać plik pod kątem zapisów dotyczących oznaczania i też będzie .
    Z innej beczki ja zdecydowanie jestem zwolennikiem tworzenia .xmp, bo przy archiwizowaniu trzymam sobie te pliki razem z rawami i w każdej chwili mogę ich użyć, natomiast kopiowanie bazy LRCAT ma wtedy sens, kiedy nie używa się dysków zewnętrznych i ogólnie baza zmienia się jedynie w ten sposób, że są do niej dodawane informacje, bo jeśli są zmieniane, usuwane, dodawane nowe, to niestety taki sposób zabezpieczenia się nie sprawdzi.

edyta: sprawdziłem, w pliku .xmp zapisują się dane o kolorowych flagach, więc zakładam że inne zaznaczenia przez analogię też będą się zapisywały. W pliku który sprawdzałem zapisało się to ponad informacją o numerze seryjnym
    xmp:MetadataDate="2013-03-14T08:20:38+01:00"
    xmp:Label="Green"
    aux:SerialNumber="2254053"
    Ostatnio edytowane przez look ; 14-03-2013 o 09:29 Powód: sprawdzenie zapisywania flag

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Dane XMP w plikach typu PSD, JPG, TIFF i DNG są zapisywane bezpośrednio w samych plikach, dlatego ich fizycznie nie ma, co nie oznacza że nie są zapisywane. W LR w ustawieniach trzeba zaznaczyć by zapisywał również dane XMP i recepty na wywołanie plikach typu JPG
    Catalog settings-Metadata-include develop settings inside JPG....

Domyślnie

osobiście:
    1. podłączyłbym dysk zewnętrzny i wskazał w LR ten dysk jako domyślny ze zdjęciami (jeśli ta opcja dla Ciebie będzie za wolna, skopiuj zdjęcia na dysk komputera, a na dysku zewnętrznym zostaw kopię zapasową, potem możesz skopiować do kopii zapasowej tylko pliki .xmp)
    2. jeśli wskażesz dysk zewnętrzny jako domyślny, będziesz miał na nim katalog o nazwie powiedzmy "zdjęcia" (a potem podkatalogi z poszczególnymi rodzajami/sesjami), to po skopiowaniu zdjęć z aparatu na dysk zewnętrzny do folderu zdjęcia, otwierasz LR i klikasz prawym przyciskiem myszy na folder "zdjęcia" i wybierasz opcję "synchronize folder", LR doda nowe podkatalogi i zdjęcia z nich do biblioteki. Oczywiście możesz dodać pojedyncze podkatalogi klikając na "+" po prawej stronie napisu "folders" w lewym bocznym oknie biblioteki
    3. zawsze wszelkie operacje wykonujesz po wcześniejszym podpięciu dysku zewnętrznego, nic nie możesz zrobić bez aktywnego folderu ze zdjęciami. Oczywiście zapisywanie metadanych ma zastosowanie również do katalogowania, czyli zapisują się wszystkie dane, nie tylko te dotyczące obróbki
    4. ja tego nie stosuję, nie umiem odpowiedzieć czy Ty powinieneś, jeśli zauważysz jakieś korzyści twórz takowe
    5. nie
    6. tak konieczne jest podpięcie dysku, potem "ctrl+shift+E", natomiast możesz tworzyć swoje profile eksportu i zapisywać je w LR, potem tylko wybierasz profil i nie musisz wszystkiego za każdym razem ustawiać. Nie dasz rady nic wyeksportować bez dostępu do pliku źródłowego, nawet więcej, dopóki LR nie będzie widział pliku źródłowego nie będziesz w stanie w ogóle nic zrobić oprócz obejrzenia miniatury
    7. tylko pliki .xmp, w nich są wszystkie dane (znaczy podobno coś tam się nie zapisuje, ale nie pamiętam co, natomiast jeśli chodzi o ustania obróbki i katalogowania jest wszystko).
    Ostatnio edytowane przez look ; 13-03-2013 o 10:53

Domyślnie

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Przyjąłem i zabieram się do działania.

Domyślnie

jak najlepiej ustawić ustawienia predefiniowane żeby LR jak najmniej ingerował mi w zdjęcie? często zdjęcie wydaje się być ładne (na oko troche wyostrzenia, kontrastu i zdj gotowe)- po 1 sek lightroom nakłada swoje ustawienia i zdjęcie jest brzydkie ;/
    Uczę się... Dobry sprzęt, kijowe umiejętności

Strona 96 z 123 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów