Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: Casio keyboard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Patrzyłem na elektroniczne pianina na alle i poniżej tysiaka jest tylko Yamaha NP-11. Nie ma takich zwykłych pianin elektronicznych bez tych wszystkich bajerów typu sto milionów brzmień?
    Źle szukasz. Ta Yamaha którą napisałeś, niczym sie nie rózni od kazdego innego keyboardu, jesli chodzi o klawiature. Musisz szukać elektronicznego pianina, z dynamiczną WAŻONĄ klawiaturą. Tylko taka, w pewnym sensie zblizy technikę grania na elektronicznym pianinie, do tej na instrumencie tradycyjnym.
    np taka, na szybko wyszukana na allegro:
    yamaha P-35
    ale przekracza założony przez Ciebie budżet. No niestety, dobre musi kosztować, ale szukaj tego typu instrumentu w używkach, może się poszczęści.
    D90/grip|D50|T17-50/2.8|N35/1.8|N50/1.8|18-55VR|SB-900|Nissin Di866|

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

1000 to nie ta kwota...
    ale coś takie mogło by się zdać...
    http://allegro.pl/pianino-cyfrowe-ya...989813520.html

a P-35 to najniższe coś co ma jako-tako działającą klawiaturę...

A jak chcesz tanio to poszukaj używanego instrumentu... nawet Orla czy Elpiano (to jest produkcja koreańska sprzedawana pod różnymi markami na świecie) będą lepsze od keyboardu.... plastik i sprężyna a nawet lekko ważony klawisz to zupełnie co innego.

Dobre pianino cyfrowe to poziom od 7 tysięcy w górę.
    Przyzwoite od 3.
    Rudym ludziom nie można ufać, rudzi to krętacze.
    A, łysemu też nie można ufać, bo może być rudy.

Domyślnie

Pooglądałem na YT to co polecacie i zarówno Yamaha P-35 jak i M-Audio Prokeys-88 podobają mi się brzmieniowo i pewnie by się nadały. Ten używany M-Audio to od jakiegoś gościa bez komentarzy, więc chyba sobie odpuszczę. Zastanawiam się nad nowym jednym z tych dwóch. Są między nimi jakieś różnice, na które należałoby zwrócić uwagę?

Przy okazji pomyślałem, że może też bym się wciągnął w grę na pianinie. Jak byłem dzieckiem to coś tam plumkałem ale jakoś nie było czasu/chęci/kasy na zajęcie się tym tematem. A teraz jak się córka uczy to jej tam czasem coś pomagam. Możecie powiedzieć jak się nauczyć samemu w domu gry na pianinie bez chodzenia na lekcje? Z jakiś książek, filmów, nut? A może jakoś podłączyć pod komputer i korzystając z jakiegoś programu?

Domyślnie

Ten używany M-Audio to od jakiegoś gościa bez komentarzy, więc chyba sobie odpuszczę.
    A to każdy uczciwy rodzi się z setką komentarzy na Allegro ?

Skoro Cię stać na nowy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ogryzek Zobacz posta
    A to każdy uczciwy rodzi się z setką komentarzy na Allegro ?

Skoro Cię stać na nowy...
    Jak bym był z Krakowa to może zawsze wchodziłby w grę odbiór osobisty a na odległość to tak trochę niepewnie się czuję z takim zakupem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eagis Zobacz posta
    Ale tak z ciekawości - jest tu ktoś kto ma prywatne elektroniczne organy z pedałem?
    Mój syn ma jako drugi instrument organy i mamy w domu elektroniczne z trzema manuałami. Nożny zdaje się 1 i 2/3 oktawy + pedały. Co trzeba? Zapytam.

Co do klawiatury ważonej, pamiętajcie że "ważona" oznacza tylko różną siłę nacisku, lżejszą w miarę im ton wyższy. Ot, po prostu sprężynki są bardzie miękkie. Ludzie często mylą klawiaturę ważoną z fortepianową a chodzi o zupełnie co innego. Termin "ważona" używa się marketingowo sugerując bliskość z prawdziwą a to bzdura. Klawiatura pianina, nie mówiąc o fortepianowej, różni się mechanizmem młoteczkowym. Istnieje bardzo silny związek działania ww mechanizmu z wydobywaniem dźwięku. Są dźwignie, sworznie itp. Charakterystyka pracy klawisza jest wyraźnie wyczuwalna. Czuć, że uruchamia się mechanizm, skok klawisza jest w części cięższy lub lżejszy, zależnie od "głębokości". W keyboardach nawet z dobrymi klawiaturami tylko naciska się silniej/słabiej. Klawiatura fortepianowa to w ogóle kosmos. Proponuję popatrzeć na budowę mechanizmu. Jako, że mam ściśle techniczne podejście, zainteresował mnie ten temat, kiedy moje dziecko wiele lat tamu zaczynało się uczyć. Klawiatura jest na tyle specyficzna, że są utwory, które są pisane na fortepian i w pełni da się je zagrać tylko na fortepianie. Na II stopniu PSM są już ćwiczenia na fortepianie i nawet pianino w domu okazuje się niewystarczające. No, ale mówimy już o pianistyce nie brzdąkaniu.

PS. Nikt w wątku nie ruszył tematu pedałów, a po przejściu etapu przedszkola, pedały, przynajmniej jeden, jest już wykorzystywany. W parapetach tego brak.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Faktycznie klawiatura "ważona" to jest tylko hłyt marketindowy Nie można się dać na to nabrać, ale istnieją klawiatury instrumentów elektronicznych z mechanizmami młoteczkowymi i całkowicie drewnianymi klawiszami. Nie ma to nic wspólnego z tymi yamaszkami czy casio. Nie ma potrzeby przebudowania mieszkania pod fortepian aby choć częściowo poczuć się jak przy klawiaturze Steinway.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomajk Zobacz posta
    ale istnieją klawiatury instrumentów elektronicznych z mechanizmami młoteczkowymi i całkowicie drewnianymi klawiszami. Nie ma to nic wspólnego z tymi yamaszkami czy casio.
    Ano są, ale są nawet kilka razy droższe niż nowe niezłe pianino akustyczne. A to już kwoty kilkudziesięciu tys zł, bynajmniej nie z 1,2 czy 3 na początku. W zasadzie już prawdziwy fortepian "obrzynek", ładniej zwany gabinetowym, da się kupić i to nowy. Pianina elektroniczne też zajmują podobną ilość miejsca jak prawdziwe. Nie mają tylko górnej części skrzyni i ważą ok 100 zamiast 300kg. Mają też jedną niepodważalną zaletę - nie trzeba stroić.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Mają też inną zaletę - można słuchawki podłączyć, jak ktoś wieczorem chce pograć a inni domownicy czy sąsiedzi śpią.

Domyślnie

Mają też inną zaletę - można słuchawki podłączyć, jak ktoś wieczorem chce pograć a inni domownicy czy sąsiedzi śpią.
    Prawda, prawda, ale chyba nikt nie wspomniał do tej pory jako oczywistą oczywistość.

Taka ciekawostka: Są pianina elektroniczno-akustyczne, gdzie można "odstawić" struny i grać elektronicznie z zachowaniem działania całego mechanizmu. Próbki są natomiast tak doskonałe, że brzmią jak prawdziwy instrument nagrany w profesjonalnym studio. Słyszałem to, bajka. Niestety nawet dwóch nerek nie wystarczy żeby to kupić.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów