Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Casio keyboard

Domyślnie Casio keyboard

Córka w szkole ma lekcje gry na keybordzie, szkolna klasa wyposażona jest w Casio CTK 691.
    Nauczycielka powiedziała, że dobrze by było jakby dzieciaki w domu też miały by mogły ćwiczyć,
    niby dzieciaki mogą ćwiczyć w szkole ale średnio mi to pasuje.

Mam kupić to Casio CTK 691 albo coś podobnego, za nic nie wiem co to znaczy "coś podobnego", ten model dostępny już nie jest nie mogę znaleźć informacji o następcach.

Orientuje się ktoś w keybordach Casio, może ktoś napisać co jest następcą modelu Casio CTK 691?
    Jaki to jest ten podobny z obecnej oferty?

BTW: mieszkam za granicą Allegro itp odpada,
    w zależności od ceny albo kupię nówkę, albo poszukam używki po komisach (sporo w nich keybordów) albo na ebayu.

Domyślnie

Ale tu nie chodzi o to jakiej firmy kupisz, tylko o to, żeby instrument wydawał dźwięk i był odpowiedni dla dłoni (nie wiem czy na tym polu są jakieś różnice). Nauka będzie dotyczyć gry na akordach a nie tworzenia nowych dźwięków.
    red light, dark room...

Domyślnie

Niby tak, ale metronom czy jakiś inne funkcje (opcje) musi się włączać tak samo, by nie było paniki, że coś jest nie tak, coś nie pasuje itp.

"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Temat był tylko został zamknięty. Ja też czegoś szukam i uprzedzając komentarze Toma chciałbym pianino ale nie mam na nie miejsca w domu, więc pozostaje elektroniczny sprzęt. Co wybrać aby klawisze reagowały na siłę nacisku? Chodzi o to aby sprzęt jak najbardziej przypominał pianino.
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 11-02-2013 o 18:32

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

ropusz, jaki masz budżet? określ się to coś więcej napiszę.
    Rudym ludziom nie można ufać, rudzi to krętacze.
    A, łysemu też nie można ufać, bo może być rudy.

Domyślnie

Ma to grać jak pianino...

CME UF-80 (realna cena za używany to max 900zł) jako, że posiada wejście USB choć wolałbym chyba
    http://allegro.pl/fatar-sl-880-keybo...007179531.html

Taką klawiaturę sterującą podłączasz pod komputer z programem TheGrand i zabawa nabiera sensu.
    http://www.youtube.com/watch?v=OhNOidXj9N0
    http://www.youtube.com/watch?v=9_3UgO-GEOU

Można też trafić w dobrej cenie na Allegro moduł brzmieniowy EMU całkiem całkiem udający Grand Piano wtedy nie potrzebny komputer.
    Coś takiego http://allegro.pl/piano-modul-korg-p...010960276.html
    Ostatnio edytowane przez Ogryzek ; 11-02-2013 o 21:26 Powód: banalna

Domyślnie

Firma nie ważna Yamaha, Roland, Casio. Do początków nauki każda dobra. Będą się różnić brzmieniami, i podkładami perkusyjnymi . Posłuchaj i sam określ które Ci najlepiej pasują. Ważne aby keyboard posiadał min. 5 oktaw pełnowymiarowych klawiszy dynamicznych, czyli tak jak w pianinie natężenie dźwięku zależy od siły nacisku na klawisz.
    Jeśli pojawi sie tu Tom01, nie wierz w nic ci napisze. To teoretyk, który nie potrafi zagrać "wlazl kotek....", ale mądrzy sie bo jego syn coś tam gra a on sam nasłuchał się mądrości od profesorów. Zresztą, poczytaj podawany tu wątek, to sie przekonasz.
    D90/grip|D50|T17-50/2.8|N35/1.8|N50/1.8|18-55VR|SB-900|Nissin Di866|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    chciałbym pianino ale nie mam na nie miejsca w domu
    Jeśli instrument elektroniczny ma mieć normalną klawiaturę to wcale nie zajmuje znacznie mniej miejsca niż pianino. A jeśli to pianino elektroniczne to jedyna różnica to wysokość. Mniejszy jest tylko typowy parapet, a to za przyczyną składanej podstawy. Można całość zapakować i wsadzić do szafy. Tylko czy po to się kupuje instrument?

Cytat Zamieszczone przez Ogryzek Zobacz posta
    Ma to grać jak pianino...
    Prosty warunek, skomplikowana odpowiedź. Tylko pianino będzie grać, w sensie brzmieć, jak pianino. Gdyby pianino nagrać, to każdy instrument elektroniczny z wystarczająco zaawansowanym syntezatorem zagra tak samo. Próbki są zgrywane z prawdziwych instrumentów, z wybrzmiewaniem, rezonansem sąsiednich strun i niuansami jakie są tylko w prawdziwym. Skoro są więc dźwięki są zgrane z prawdziwego, to zagrają jak nagrane prawdziwe pianino. Jednak aby z głośnika zabrzmiało jak prawdziwe to już zupełnie inna opowieść z wieloma zerami w cenie.

Inna kwestia to klawisze. Dynamiczne, ważone itd to ciągle imitacja na sprężynce. Proszę zdjąć przednią ściankę w pianinie i zobaczyć jak pracuje prawdziwy mechanizm i spróbować wyczuć to na klawiszu. Różnica w stosunku do klawiatur parapetów jest kolosalna. Pianina elektroniczne mają lepszą niż keyboardy, bowiem mają kawałek mechanizmu, ale do niedoskonałości prawdziwej klawiatury dużo brakuje. No i cena. Ludzie kupują parapety bo to 1/10 ceny używanego pianina. Dobrej jakości pianino elektroniczne to cena od kilkunastu do kilkudziesięciu tys zł. Tymczasem do nauki ciągle jest najlepsze normalne, zwykłe, drewniane pianino i zupełnie nie ma co na ten temat dyskutować. Kto nie wierzy, niech idzie do normalnej szkoły. Nie "szkółki Casio" czy "Yamahy", tylko normalnej szkoły muzycznej i porozmawia z nauczycielami.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 12-02-2013 o 00:51
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Budżet to max 1000, im taniej tym lepiej. Gwoli jasności moja córka nie będzie w najbliższym czasie brać udziału w koncertach Chopinowskich. Teraz gra na zwykłym Casio ale klawisze są małe i nie reagują na siłę nacisku. Ja audiofilem nie jestem ale gdzieś słychać fałsz na 2 czy 3 klawiszach. Obecną klawiaturę stawiam na stoliczku kawowym i idzie potrenować. Po skończonej grze stawiam w pionie za szafą. Pianina w moim mieszkaniu sobie nie wyobrażam.
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 12-02-2013 o 10:31

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów