Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 68

Wątek: Casio keyboard

Domyślnie

No i pojawił się jaśnie wszechwiedzący, nieomylny Tom01 ze swoja i tylko swoją prawdą..... Kiedy on zrozumie (pytanie retoryczne) że jak ktoś chce się uczyć grać na keyboardzie, by na takim sobie potem grać, to na takim instrumencie ćwiczy? Czy to za trudne do ogarnięcia? Nie każdy chce być pianistą!!! Ale to kopanie się z koniem, daremna dyskusja profesjonalisty z dyletantem.

ropusz@, kup instrument który spełnia warunki o jakich pisałem, i dziecko będzie spokojnie kontynuowało dalszą naukę. Reszta czyli brzmienia dźwięków, podkładów perkusyjnych, to już tylko wg własnego uznania, co się podoba. Dla mnie najlepsze są w kolejności Roland, Yamaha, i dopiero potem Casio. Chodzi o jak najbliższe oddanie brzmień naturalnych.
    Ostatnio edytowane przez ZgReDoL ; 12-02-2013 o 10:52
    D90/grip|D50|T17-50/2.8|N35/1.8|N50/1.8|18-55VR|SB-900|Nissin Di866|

Domyślnie

Założyłem się z kolegą czy Tom01 i ZgReDoL się pojawią

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eagis Zobacz posta
    Założyłem się z kolegą czy Tom01 i ZgReDoL się pojawią
    wygrałeś? gratuluje!!!
    No cóż, mój drugi fach to muzyka, popełniana od 30 lat, z czego 20 to granie w zespołach, więc mogę spokojnie fachowo doradzić. W innym wątku przyznałem Tomow01 rację z tą nauką na pianinie, ale w przypadku gdy uczęszczamy do szkoły muzycznej w klasie fortepianu (pianina). Tu nie ma półśrodków, i keyboard do nauki sie nie nadaje. Ale on nie może zrozumieć, że nie każdy ma ambicje (chęć) gry na pianinie, i chce tylko grania na keyboardach, i tu one się sprawdzają.
    Ale z kim tu dyskutować, gdy on nie znając mnie i nigdy nie słysząc jak gram, pisze: "pan na pewno nie umie grać", no żenada.... można powiedzieć niecenzuralnie "rozmowa ..... z butem' sorki, ale ręce z klawiatury opadają......

Domyślnie

Ale moja córka właśnie gra w szkole muzycznej na pianinie a nie na keybordzie. Tylko ja mam wybór albo kupić jej sensowny keybord aby potrenowała w domu albo nie kupować jej nic, bo miejsca na pianino nie ma - no może na balkon by weszło.

Domyślnie

Ja w sumie też jestem, a raczej byłem, muzykiem. Tyle, że organista Co prawda uczyli mnie na pianinie, ale potem zajęcia już były na organach. Tak mnie jeszcze czasami korci sobie zagrać... do piszczałkowych już nie mam dostępu a na elektroniczne z pedałem mnie nie stać
    Ale tak z ciekawości - jest tu ktoś kto ma prywatne elektroniczne organy z pedałem?

ps. widzę, że moja szkoła się dorobiła piszczałek:

http://www.muzyka.diecezja.tarnow.pl...p?page=studium

ps. wygrałem
    Ostatnio edytowane przez eagis ; 12-02-2013 o 15:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Ale moja córka właśnie gra w szkole muzycznej na pianinie a nie na keybordzie. Tylko ja mam wybór albo kupić jej sensowny keybord aby potrenowała w domu albo nie kupować jej nic, bo miejsca na pianino nie ma - no może na balkon by weszło.
    No to w Twoim przypadku Tom01 ma zupełną rację.
    Jeżeli uczy sie na pianinie, to ćwiczenie w domu na keyboardzie mija sie z celem. Cóż z tego że w domu wyćwiczy idealnie zadane utwory, na miękkiej klawiaturze, pomimo że dynamicznej, gdy grając to samo w szkole na pianinie, będzie miała bardzo duże problemy z poprawnością gry. Niestety dynamika klawiszy pianinowych jest nieporównanie cięższa od keyboardu, i zagranie tych wszystkich, "piano, forte, legato, staccato etc." nie wyjdzie jej tak jak to wyćwiczyła w domu i do zniechęcenia może dojść bardzo łatwo, bo nauczyciel jej tego nie będzie zaliczał.
    Niestety kupienie instrumentu elektronicznego z klawiszami "ważonymi", choć troszkę zbliżającymi się dynamiką do pianina, to baaardzo duży wydatek.
    Reasumując, masz problem trudny do rozwiązania, bo bez dostępu do pianina, nauka córki będzie bardzo utrudniona.
    Pozostaje ćwiczyć po lekcjach w szkole, ale wiadomo, że aby mieć efekty, trzeba na to poświęcić parę godzin dziennie, a w tej sytuacji nie będzie to proste.
    To tyle z moich mądrości, ja bardziej w keyboardach mogę pomóc. Pzdr.

ps do eagis@: kiedys były polskie organy Estrada 207AR, i one miały dwie odrębne klawiatury, oraz klawiaturę nożną, jakieś chyba półtorej oktawy basów. Sam się na nich uczyłem, i troszkę liznąłem gry "nogami".... Poszukaj, może można gdzieś takie używki kupić za małe pieniądze, ale ostrzegam, to gabarytowo duży instrument.
    o takie, teraz znalazłem:
    http://www.google.pl/url?sa=i&source...60762229325277
    Ostatnio edytowane przez ZgReDoL ; 12-02-2013 o 15:31

Domyślnie

Ano wiem, że można szukać Estrad itp ale ja już kupować to np Johannus'y... przynajmniej na takich grałem i mi się bardzo podobały

Domyślnie

Patrzyłem na elektroniczne pianina na alle i poniżej tysiaka jest tylko Yamaha NP-11. Nie ma takich zwykłych pianin elektronicznych bez tych wszystkich bajerów typu sto milionów brzmień?

Domyślnie

Aby ćwiczyć palce faktycznie plastikowe klawisze keyboarda nie nadają się, ale można dostać spokojnie nie dużych rozmiarów pianina cyfrowe, których klawisze IMITUJĄ zachowanie się prawdziwej klawiatury pianina.
    Natural Weighted Hammer Action czy jakoś tak, w zgrabnych pianinkach które zmieszczą się do szafy, występuje też w co lepszych keyboardach jednak cena nie należy do małych niestety. Trzeba liczyć się z tym, iż nawet proste pianino elektroniczne będzie miało co najmniej 76 bądź nawet 88 klawiszy czyli szerokość oraz odpowiednio dużą wagę. Jednak da się dostać coś co w miarę umożliwi ćwiczenie mięśni palców w domowym zaciszu w cenie znośnej, mimo to na tysiaka nie ma co liczyć.

PS. Cenę nie robią brzmienia czy akompaniamenty, cenę robi właśnie KLAWIATURA, im lepsza tym cięższa a za tym i droższa. Poza tym MIDI interface i nawet proste elektroniczne pianino podłączone do arangera zamieni się w orkiestrę na 128 fajerek
    Ostatnio edytowane przez tomajk ; 12-02-2013 o 18:39
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Zarówno CME UF-80 jak i FATAR 880/990 posiadają pełnoważoną klawiaturę z mechanizmem młoteczkowym.
    Tańszym rozwiązaniem będzie M-AUDIO Prokeys-88, który jednak (podobno ?) nie ma tak trwałych mechanizmów klawiatury.
    Niestety poza M-Audio są to klawiatury sterujące a nie syntezatory także posiadają kontroler MIDI (CME) ale żaden nie posiada funkcjonalności syntezatora/samplera oraz własnego toru audio i wtedy musisz albo podpiąć to pod komputer i używać np. programu Steinberg The Grand2 lub pod zewnętrzny moduł brzmieniowy taki jak Korg P3.
    Własny syntezator posiada M-Audio Prokeys-88

Najlepsze mechanizmy ma FATAR
    W mojej opinii jak chcesz inwestować w córkę to negocjuj to:
    http://allegro.pl/m-audio-prokeys-88...019661069.html

Odpada Ci koszt modułu brzmieniowego ew. samplera na kompie.

W żadnym sporcie nie ma kompromisów.
    Ostatnio edytowane przez Ogryzek ; 12-02-2013 o 19:43

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów