Close

Strona 56 z 92 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 919

Wątek: Co wybrac?

Oszczędny w słowach Awatar Leśny Władek
    Miasto
    Grodzisk Mazowiecki

Domyślnie

Oki dzięki poczytam o tych NEX-ach.
    D800;N16-35/4;N24-70-200/2,8;TC-20EIII; SB700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez driver_2002 Zobacz posta
    mOSAd wisze Ci butle . O to mi chodziło widze że jest tu trochę znawców tematu. Tak jak wspomniałem jestem amatorem i raczej nie kupie focidła na jeden sezon (raczej będzie mi służył aż go zajeżdże lub będe na tyle bogaty aby wymienić na coś nowszego) Nie jest to dla mnie mała kwota dlatego tak wnikliwe dopytuje bo nie chce wtopić kasy a za jakiś czas pluć se w brode. A tak przy okaji to nawet nie wiedziałem że alfa ma wizjer elekroniczny.
    (to tak jak w fujiku )
    Ten wizjer jest chwalony - nowa generacja, duża rozdzielczość i w ogóle...
    Co do kupna, to bardziej chodzi o to, jakie są plany rozbudowy. Jak całość to ma być aparat i jeden obiektyw na wakacje, to Sony daje radę. Ale jak ktoś chce focic ptaszki, samoloty, sport halowy, dynamiczne zawody oraz wesela, to bym raczej odradzał.
    Jeszcze jeden plus to stabilizacja matrycy w Soniakach. To ma tę zaletę, że być może da się zaoszczędzić na stabilizacji w teleobiektywach, czyli dość drogim elemencie (w segmencie PRO).
    Generalnie - do rozważenia. Nie odradzam, nie polecam. Nie korzystałem, więc trochę uprzedzeń mam. Najlepiej po lekturze zerknąć w sklepie jak to coś się sprawuje w rzeczywistości.

NEXy to takie małe kompakty z dużą matrycą (APS-C jak w SLT i SLR). Fajne, bo mają ciekawą współpracę z manualnymi starymi i tanimi często szkłami. Dobre do eksperymentów. I na wakacje lub na miasto bo dość poręczne.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 10-01-2013 o 00:07

Miasto
    Grodzisk Mazowiecki

Domyślnie

Że NEX-y poręczne to fakt ale czytam i czytam i na razie nie znajduję potwierdzenia o super obrazku lepszym od lustrzanek.

Domyślnie

I nie znajdziesz raczej. Chodzi o wielkość korpusu - że w czymś tak płaskim siedzi APS-C - i o pewne dodatkowe możliwości. Mają dobre matryce, ale nie lepsze niż w lustrzankach. APS-C to APS-C - cudów tu nie będzie.

Miasto
    Grodzisk Mazowiecki

Domyślnie

W takim razie, jak cudów nie ma, to nie ma sensu się egzaltować.
    Dzięki za odpowiedz. Wolę jednak dźwigać graty, ale mieć szanse na lepszy obrazek.

Domyślnie

Raczej nie mam prawa wypowiadać się tutaj po tylu znakomitych poprzednikach z bogatym doświadczeniem oraz wypasionym sprzętem. Wydaje mi się, że różnica między DSLR, a BSLR jest jak miedzy autoryzowanym serwisem pracującym na narzędziach np. BETA, a multitolem Leathermana. Skądś się bierze ta różnica między szklarnią o wadze prawie 1 kg, a BSLR (bezlusterkowiec) o wadze łącznej 350 gram. Nie będę tu się uzewnętrzniał bo i po co. Solidne narzędzie zawsze będzie narzędziem ... a mutitool jego substytutem. Ja rozumiem, że czasy się zmieniają ... puszka, jej ruchome elementy, lustro itp. .... ale optyki nikt nie oszuka.

PS I. Oczywiście moi rodzice nie zobaczą różnicy między NEX5, a Nikonem D4 - dla nich wnusiu na zdjęciu to wnuczek i basta ! Wystarczy, że rozpoznają po twarzy kto jest kto.

PS. II .... wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią, że jestem onanistą sprzętowym ... a orgazmu z tego powodu brak !
    Ostatnio edytowane przez NIKOLAY ; 10-01-2013 o 02:23

Miasto
    Grodzisk Mazowiecki

Domyślnie

Akurat mam Leathermana, praktycznie tylko jego używam, (w serwisie nie pracuje) ale NEX-a nie będę miał. Powiem Ci Nikolay że bystrzacha jesteś Porównanie bardzo dobre.
    A o orgazm się nie martw, w sobotę masz g w a r a n t o w a n y

Domyślnie

Samo to, że aparat nie ma kłapiącego lustra nie świadczy, że obiektywy są złej jakości. To nie ma kompletnie nic wspólnego. Przykładem są choćby NEXy, do których zapiąć można choćby stare i uznane szkła Zeissa o ile się nie mylę. To kwestia bagnetu, a nie tego czy lusterko się rusza, czy nie. Zatem uwaga zupełnie bez sensu. To tak, jakby psioczyć na aparat Leica M9, że nie ma lustra. Inna konstrukcja, inne szkła, ale konkretne zastosowanie i do niego dobrana optyka i cała konstrukcja. Bezlusterkowce mogą być świetnym narzędziem w rękach profesjonalisty, ale świadomego ich wad. Jeżeli wykorzysta ich zalety, to czemu nie? Do fotografii ulicznej, reporterki teatralnej, tam gdzie trzeba coś sfotografować po cichu - kompakt ze świetnym obiektywem sprawdzi się zdecydowanie lepiej niż lustrzanka, którą trzeba by opakować w dźwiękochłonne pudło. Na wspinaczkach wysokogórskich, w fotografii płochliwych zwierząt - można znaleźć zastosowania dla tego sprzętu i będzie on miał tam przewagę nad każdym innym.
    Trochę mniej ekstremizmu w 2013 proponuję.

Miasto
    Grodzisk Mazowiecki

Domyślnie

Noż w mordę znów masz rację

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leśny Władek Zobacz posta
    Noż w mordę znów masz rację
    On się z tym urodził.
    zenit, fied 5, fuji S6500 , jest czas na coś więcej

Strona 56 z 92 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni