Close

Strona 66 z 92 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

MZ jeżeli masz kasę do dobrego wydania i chcesz kupić aparat-lustrzankę (raz a dobrze, na dłużej) to ja powtórzę za @kendo73: "wybór jest jeden D7100". I nie słuchaj tych, którzy uważają, że to lustrzanka "semi-pro" i, że jak na pierwsze lustro to sobie nie poradzisz. Spokojnie dasz sobie radę...

D90 czy D5100 (mam D5100 i... nie narzekam) też robią zdjęcia ale... bierz D7100, który w 100% cię zadowoli. I to na naprawdę długie lata. Ma praktycznie same zalety.

Co do obiektywów... hmm... to @cz4rnuch już ci napisał, do czego "nadaje się" 18-105. Ja bym się rozejrzał za czymś znacznie lepszym...
    Nikon

Domyślnie

Co znaczą magiczne symbole DX, VR, G, AI-S, czyli oznaczenia obiektywów Nikona?

VR – Vibration Reduction, w taki sposób Nikon oznacza obiektywy wyposażone w optyczny stabilizator drgań. By ów stabilizator działał, korpus musi być wyposażony w 10-stykowy kontakt bagnetu. Oznacza to, że analogowe korpusy takie jak F4, F90(s), F60, F70 czy F801 nie obsługują tej funkcji.

Ostatnio edytowane przez kendo73 ; 25-03-2014 o 11:58 Powód: dodatek
    Aparat nie kłamie .......... to robi później fotograf na komputerze

Domyślnie

Goliat moim skromnym zdaniem rozważ na poważnie D5200. Nie ma paru bajerów D7100, ale kosztuje sporo mniej, oferuje wysoką rozdzielczość, wysokie używalne ISO, skuteczny 39 polowy AF. Wiele osób pisze o znakomitym stosunku jakości do ceny w D5100 i ja zgadzam się z tą opinią, jednak uważam, że warto dołożyć te 500 PLN i kupić D5200.
    * Ten post sponsorują literki N i S oraz liczba 40 *

Domyślnie

Wg mnie zakup D7100 jako pierwszej lustrzanki to pomylka. I nie chodzi o kase, bo ja ludziom w portfel nie zagladam. Chodzi o obsluge. Uzytkownik zginie w gaszczu ustawien, bedzie sie zastanawial co od czego i dlaczego, a pewnych opcji na amatorskim poziomie nie wykorzysta. Ja oddaje glos na D5100/5200 a reszte kasy proponuje zainwestowac w szkla i lampe. Zdecydowanie wiecej pozytku i jakosci zdjec.

Domyślnie

To zależy na jak długo się kupuje sprzęt. Nadmiar opcji nie przeszkadza, gdyż pomocą są tryb P, Auto, Auto ISO. Dowolny aparat dobrze ustawiony, może obsługiwać osoba, która robi pierwszy raz w życiu zdjęcia czymkolwiek. Wystarczy wycelować i wcisnąć spust migawki. A właśnie wyciągnięcie dodatkowych funkcji na korpus ułatwia obsługę w wyższych modelach, gdyż nie trzeba szukać tych rzeczy w gąszczu menu.

Domyślnie

Owszem, lekko na wyrost mozna, a nawet trzeba zakupic. Ale nie znacznie na wyrost a takim zakupem dla poczatkujacego jest wg mnie wlasnie D7100. Zaoszczedzone 1000-1500 zl lepiej zainwestowac w szkla ktore dadza wieksza poprawe jakosci zdjec. D5200 ma podobnej jakosci matryce co D7100. AF tez w nim nie jest zly. Mysle, ze na poczatek dobrze wziac D5100 i pobawic sie rok. Z czasem wyjdzie czego nam brakuje. Masa ludzi uzywa serii D3xxx/5xxx i nie brakuje im guzikologii. Mysle ze wiele osob doradza bardzo subiektywnie patrzac przez pryzmat wlasnych potrzeb.

Domyślnie

Olympusa trzymałem w rękach odpada. Nikona 5100/5300/5200 trzymałem. Jakieś nieforemne na moją dłoń. D90 leży super. Gościu nie miał na stanie D7100. Porównywałem wymiary z D90. Bardzo podobne. Więc jeżeli będzie leżał w dłoni jak D90 to super. Niekoniecznie musze kupić D7100 z lufą 18-105 mm. Mogę same body a inny obiektyw - według Was lepszy. Wiem, że 18-105 nie będzie do krajobrazu portretu rajdów i architektury. Podałem te dane, żeby Wam pomóc, do czego kupuję aparat.
    A na koniec znajomy zamotał mi głowę canonen 60D albo 70D.

Domyślnie

Wszystko zależy od funduszy i chęci do nauki. Jak jest w bliższej perspektywie nauka i rozwój to jak najbardziej jestem za kupnem najlepszej puszki nawet na wyrost. Ale na to musi odpowiedzieć sobie sam zainteresowany. Mi do niedawna wystarczał D40 (mam od jakiś 7 lat) ale właśnie kupiłem D90.
    Wg mnie bezpieczną opcją jest kupno D90 i do niego Sigmy 17-50 2,8. Jak puszka nie przypasi to sprzedaż bez problemu, bez straty, a używek jest sporo i cieszą się zainteresowaniem.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Domyślnie

Szansa na sprzedaz D90 bez straty jest tylko w przypadku zakupu uzywki. Z nowym nie ma szans. Ale jak D90 dobrze lezy to tez jest niezlym wyborem. Nie rujnuje portfela i zostaje kasa na szkla.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goliat133 Zobacz posta
    .......
    A na koniec znajomy zamotał mi głowę canonen 60D albo 70D.
    każdy chwali swoje ..... ale w canonie to taki problem że musisz mieć najlepiej obietywy canona za co się bardzo cenią , a canon kapryśny i nie każdy body lubi sigmę tamrona itd..... więc wydasz sporo kasy na te " L " i inne cuda

D90 jest na pewno super dla kogoś kto miał wcześniej D40 ........ , ale jak już pisałem D90 to model który ma już 4,5 roku od daty premiery ......... , jak masz kasę to D7100 wymiar puchy taki sam jak D80 D90 ,
    fotojoker mają go za 3.699,- od ręki , lub zamów online w fotojoker to masz 10 dni na sprawdzenie i zwrot

D7100 klik
    Ostatnio edytowane przez kendo73 ; 25-03-2014 o 15:13
    Aparat nie kłamie .......... to robi później fotograf na komputerze

Strona 66 z 92 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów