Zaraz mnie coś trafi... Nie wiem czy to kolejny post dla picu czy na serio go piszesz.
Mieć 17 tysi i nie wiedzieć jaki sprzęt wybrać ? Zainteresuj się trochę, poczytaj forum, testy np na optyczne.pl
85 1.4 / 14-24-70-200 2.8 i tyle
Szukaj
Zaraz mnie coś trafi... Nie wiem czy to kolejny post dla picu czy na serio go piszesz.
Mieć 17 tysi i nie wiedzieć jaki sprzęt wybrać ? Zainteresuj się trochę, poczytaj forum, testy np na optyczne.pl
85 1.4 / 14-24-70-200 2.8 i tyle
D300 + MB-D10 + N35 1.8G + 85 1.8G + Sb-900
mOSAd, dzięki za wskazówki.
Właśnie cholera męczą mnie nikkory, ale wiesz jak to jest z amatorską fotografią i pozwoleniem sobie na wydatek tego rzędu. Co innego przy fotografii zawodowej, gdy wychodzisz z założenia, że pieniądze Ci się kiedyś zwrócą.
Prawdopodobnie skończy się na jakimś Tamronie, o ile w ogóle (zaczynam się zastanawiać). 28-75 mnie kusi, aczkolwiek plastyka obrazu z 17mm odgrywa też swoją rolę.
Co do wersji bez silnika - w ręku nie miałem.
Tak swoją drogą mOSAd, ile byś chciał za to szkło?
mOSAd: Tak, tak oczywiście byłam i macałam, ale jak to w życiu - nie wszystko, co ładne i pasujące do ręki to mądre i nada się do długotrwałego związku(D3200). Na D90 i tak będę robić fotki, wiec kupować jednak bez sensu. Z drugiej strony jest też D7000, ale bardzo mi on nie leży - za duży, za ciężki (niby bagatelny powód, ale podróżując z samym plecakiem już jest problem). Poważnie zastanawiam się nad D5100, a nawet przez chwilę nad Canonem 600D. D5200 super opcja, ale cena trochę spora + ta nieszczęsna wymiana szkieł
Canon bez sensu jeżeli będziesz jednocześnie używać D90. Serio. W dodatku to żadna rewelacja. D5100 naprawdę powinien wystarczyć - ale warto się przymierzyć w sklepie. Niestety nie jest to D90, więc "ergonomii" trzeba się uczyć trochę od nowa. Ale zdjęcia będą ładne i to powinno być najważniejsze.
_Ocean_ reszta na PW - nie ma co zaśmiecać wątku.
Polikarpia jak masz na tyle odwagi do zmiany systemu i zastanawiasz się nad canonem 600D to pomyśl nad pentaxem K-5. Uważam, że w takiej sytacji warto...
Witam ponownie jakiś czas temu prosiłem o doradzenie czy d90 czy d7000 jakie szkiełka itd. Raczej skłaniam się do d7000 + szklarnia więc dziś poleciałem do FJ i macam oglądam i wypytuję. Pani brdzo uprzejma (pozdrawiam) miło opowiada co i jak i na pytanie co się dzieje z ostrzeniem i chlapaniem matrycy olejem stwierdza że chyba za dużo forum się naczytałem, ona w swej karierze sprzedawcy a pracuje ładnych pare lat dostała do reklamacji jedną szt d7000. Na pytanie co by poleciła dla kompletnego amatora- od razu odparła d7000, ale też stwierdziła że gdyby sobie miała kupić za te fundusze które posiadam to bez zastanowienia byłaby to ALFA 65. I teraz betoniarka w głowie. Co koledzy powiedzą?
zenit, fied 5, fuji S6500 , jest czas na coś więcej
Ja powiem, że Sony łatwo kupić, ale potem trudniej się pozbyć.Krótko mówiąc nabycie lustrzanki z jednym obiektywem to dopiero początek w dużej ilości przypadków. A to co na początku wydaje się dobre, niekoniecznie oznacza, że brnąc dalej w system nadal takie będzie. D7000 to jak najbardziej godny polecenia sprzęt.
No i jakoś mam nieodparte wrażenie, że pani od alfy będzie miała większa prowizję, dlatego też ostrożnie podchodziłbym do tej propozycji. Nie to że sprzęt słaby, ale na forum jest sporo ludzi, którzy od tego systemu uciekali, a z nikoniarzy przechodzących na Sony kojarzę tylko tych, którzy weszli w NEXy - a to już zupełnie inna bajka.
Witam kupiłem nikona D3200 i mam pytanie ile czasu ładować pierwszy raz baterie?
A instrukcje posiadasz ? Tam jest wszystko pięknie opisane![]()
Aż się naładuje.
D300 + MB-D10 + N35 1.8G + 85 1.8G + Sb-900
Kolego mOSAd co do pani z FJ to raczej chyba nie zależało jej na prowizji bo podczas rozmowy zapytała czy sprawdziłem ceny na ich e-sklepie bo czasem jest tam lepiej kupić co zresztą uczyniła przy mnie i wyszło że faktycznie cena jest niższa d7000 biorąc nawet koszt przesyłki. Albo handlowiec z niej żaden albo po prostu nie ma prowizji i jest dość obiektywna w wystawianiu opinii. Oczywiście nie było to powiedziane że alfa jest lepsza i już, lecz poparła to paroma faktami.
1. matryca d7000 to układ sony
2. kolory są w alfie bardziej naturalne (to jej opinia, na ten temat rczej nie dyskutuję bo każdy m swoje zdanie)
3. 12 kl/s
4. 24.7 MP
I co tu dalej robić?
zenit, fied 5, fuji S6500 , jest czas na coś więcej
Skontaktuj się z nami