Close

Strona 270 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1702202602682692702712722803203707701270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 691 do 2 700 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    Nie mam pomysłu, jak obrobić to zdjęcie, żeby podkreślić tę smugę światła. Cienki jestem w te klocki ;-(
    IMG
    Pozwoliłem sobie trochę pobawić się tym zdjęciem, może w tę stronę? -

Kadr ma potencjal. Ale po ostatnich wyczynach Mikiego w krajobrazie to chyba właśnie jego powinieneś prosić o pomoc (dla niewtajemniczonych - serie Chmury i struktury oraz Podmuchy - mistrzostwo świata).
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Witam wszystkich udzielających się, a także tylko czytających wątek (od jakiegoś czasu należę do tych, z resztą w ogóle wole czytać).

Mam pytanie do użytkowników NEX 5 N czy R, a także do użytkowników NEX 6 i 16-50

Pozbyłem się właśnie lustrzanki. Powód? Niemal 3 lata i niecałe 8000 zdjęć. No i masa i gabaryty.

Zdjęcia robię głównie na wyjazdach, a z tego pewnie ¾ na wyjazdach w góry. Wybór padł na serię NEX ze względu na jakość zdjęć, dynamikę, zakres tonalny, no i oczywiście rozmiar, ale nie do końca jestem przekonany co do modelu, stąd moje pytania.

Jak się Wam robi zdjęcia bez użycia wizjera? Jest to rzecz którą chyba najbardziej lubiłem w lustrzance Czy może ktoś z Was też miał takie wątpliwości i po jakimś czasie okazało się że da się robić fotki nie mając wizjera?
    Jeśli jest tu więcej użytkowników szkiełka 16-50 to bardzo bym prosił o większą ilość zdjęć. Szczególnie ToTom byłbym wdzięczny za więcej zdjęć, a może linka jakiegoś do galerii? Te dodane tutaj są niestety dla mnie skłaniające do zakupu

Bez wątpienia temat miał wpływ na zdecydowanie się na NEX.
    Natomiast cały czas myślę, czy warto kupić 5R +16-50m czy może zaszaleć i kupić 6+16-50. Bez wątpienia przekonują mnie rozmiary 16-50, dlatego trochę odpuściłem 5N (cena z 16-50 zbliżona do 5r).

No i takie są moje dylematy. Niestety niezbyt mądre, ale siedzę w domu trochę chory, wiec mam czas, za dużo czasu

A i jeszcze jedno pytanie, do panoram, jakie w miarę szkło by się nadało? Chodzi o stosunkowo ostre brzegi kadru, czy taka sigma 19 f/2,8 byłaby ok? Może ktoś miał styczność i ma jakieś fajne przykłady?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d5000 Zobacz posta
    tylko Mekano cos fotek nie wstawia.
    I bardzo mi przykro, ale z zalem stwierdzam, ze nie bede wstawiac, po ostatnim incydencie, nie czuje sie zbyt dobrze, mialam tez w ogole sie nie udzielac.. wiec jak dla mnie temat zamkniety..

Cytat Zamieszczone przez Piotr3K Zobacz posta
    Jak się Wam robi zdjęcia bez użycia wizjera? Jest to rzecz którą chyba najbardziej lubiłem w lustrzance Czy może ktoś z Was też miał takie wątpliwości i po jakimś czasie okazało się że da się robić fotki nie mając wizjera?
    owszem, to byl wielki dylemat czy wziac 2x drozszego -7 ze wzgledu na wizjer i wieksza ergonomie, czy 5N, bez wizjera. Dzis mi w ogole nie brakuje wizjera i nawet smiem stwierdzic, ze kadrowanie poprzez LCD jest bardzo wygodne, wizjera od paru lat uzywam zawsze w lustrzankach, ustawiajac odpowiednie opcje do drabinki, by zdjecie nie bylo przeswietlone, badz niedoswietlone, tutaj w 5N mam od tego ladny duzy ekran LCD, na ktorym widze wszystkie kolory, caly obrazek i jednym kolkiem rowniez ustawiam by zdjecie bylo odpowiednio naswietlone bardzo wygodne, wszystko widac co i jak w kolorach.. wiec wizjer byl rzecza, na ktora bardzo zwracalam uwage przy wyborze 5N, jednak pogodzilam sie ze 5N bedzie bez wizjera, a dzis zupelnie sie moge bez niego obejsc..
    Co innego w Nikonie, na nim nie potrafie jednak fotografowac patrzac na ekran LCD, tu musi byc koniecznie wizjer.
    takze, nie masz sie czym przejmowac, ze brak jest wizjera..
    Na Twoim miejscu jesli liczysz sie z pieniedzmi, wzielabym po prostu 5N dzis jest naprawde tani, przez rok sie nim pobawisz, poznajac aparat i zobaczysz, ze sprawi ci wielka frajde, a za jakis czas nex-6 rowniez stanieje, wtedy bedziesz wiedzial czy Nex ci odpowiada czy nie, wyjda tez inne nowosci, pewnie calkiem niezle.. Pamietaj tez, ze to tylko aparat, ktoregos dnia moze Ci sie cos w nim popsuc, wiec moze Cie zawiesc, a jakbys wydal naprawde duze pieniadze, wtedy mialbys wiekszy zal. Matryca tez sie brudzi..
    ale podsumowujac, to wszystko jak dla mnie lustrzanka jest niezawodna, a Nex, - to loteria, przy najmniej jestem na takim etapie gdzie Nex, zaczyna mnie zawodzic, a dokladnie od jakis dwoch dni.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

ja też się tego bałem, tzn robienia zdjęć bez wizjera. Okazuje się, że jest ok Co prawda nie sprzedałem i nie sprzedam DSLR, ale nex jest bardzo fajny w takich weekendowo-rodzinno-wakacyjnych chwilach. Druga sprawa to model i tutaj tez brałem pod uwage 5n, 5r i 6'kę. najpierw odpadła 6'ka ze względu na cenę. potem z tego samego powodu r'ka. o ile w 6'ce za ceną szkło kilka usprawnień, to w r'ce wg mnie głównie to zmiany softowe.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    Wątek robi się sławny, same znajome nicki...
    Ja tylko jedną uwagę mam. Mimo uwiebienia dla manuali i pleśniaków nie skreślajcie E1855 i E1650 bo do wycieczkowo-albumowych zdjęć są pierwsza klasa. To bardzo przyzwoite kity.
    No owszem, przyzwoite U mnie zadecydowały góry- i przy przesiadce z lustrzanki na nexa i przy doborze szkieł. 18-55 jest sporo większy od naleśnika i bardziej 'dynda' i odstaje jak aparat jest na szyi i raz że ta ergonomia i dwa że boję się że mi w coś walnie tym odstającym kitem:/ No i w plenerze uwielbiam skrajności- szeroko albo wąsko;] No i gdyby chociaż zrobili do 5N upgrade softu do 16-50 to miałbym chociaż nad czym myśleć bo ten jest szerszy i malusi po złożeniu... Bez softowych korekt to już nie to.
    Przy 18-55 należy zaznaczyć że ma ze wszystkich szkieł na nexa chyba najlepsze odwzorowanie bo 1:3.33! 1:4 już dawniej nazywali 'macro'.... Przy 55mm na ok. 30cm GO mimo f5.6 jest całkiem nieduża (0.52cm), a i rozbełtać w tle coś w miarę umie

Wizjer by się czasem przydał, szczególnie w słoneczne dni jak na LCD nic nie widać... Staram się wtedy jedną ręką zasłaniać słońce żeby chociaż kadr na LCD widzieć (i tu przydaje się AF), o kolorach nie marzę:P Ale rzadko się zawodzę więc ten brak mi jakoś nie doskwiera. Zresztą z okularami wizjer jest bez sensu:/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    o ile w 6'ce za ceną szkło kilka usprawnień, to w r'ce wg mnie głównie to zmiany softowe.
    Czy ja wiem? Druge kółko, przycisk fn, wifi, ekranik o większym kącie obrotu...
    Uważam że nie warto przesiadac się z 5n na 5r, ale z niższego modelu już tak. Wchodząc w system Nex wg mnie najlepiej wziąć 5r lub 6.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

kh29228 - nie znalazłem portretów z porsta 55/1.2, raczej używam go do efetów specjalnych, z większych odległości coś tego typu:

ten z kolei był pewnie z mniejszej niż portretowa:

Domyślnie

Nowy konkurencyjny .. prawie NeX. W sumie nabył gibany ekran i toucha. No i hipsterski wyglad

http://www.dpreview.com/news/2013/01...GA-touchscreen

Za rok moze byc fajna alternatywa z ichnimi szkłami.
    Poczekam rok moze zmienie.
    pozdrawiam
    Mirek$

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

no widziełem właśnie na fotopolis, ale nie zmieniam zostaję
    .

Domyślnie

Jest mi bardzo miło, że wątek w którym jestem chyba Największym Gadułą zaszczycił jakże zacny desant z KKM. Uważajcie tylko chłopaki, bo tu straszne (choć mi akurat bardzo pasujące) spamerstwo się zrobiło, w stylu mocno "rodzinnym" Przy okazji pozwolę sobie na uwagę bardziej ogólną: daleki jestem od tego, żeby to w jakichś szczególnych cechach nexa upatrywać przyczyny, że to ten wątek właśnie pełen jest zdjęć i hobbystycznego zapału do eksperymentów, w odróżnieniu od [autocenzura] Warto wczytać się w stopkę Ojca Założyciela - głęboka prawda jest w słowach wielokrotnie prześwietlanego promieniami X Św. Mikołaja...

Ad rem:

Moje doświadczenia (podszyte oczywiście - racjonalizacją własnych poczynań ) można zamknąć w konkluzji: bez wizjera można żyć, pod warunkiem że ma się gibany ekranik. Więcej powiem - bez gibanego ekraniku zabawa bardzo kuleje - nie kupiłbym w tej chwili żadnego małego aparatu, który nie giba.

Mam optyczny wizjer do E16, nie użyłem go ANI RAZU "w akcji". Właściwie to nie wiem po co go kupiłem.

LCD w trybie "słoneczny dzień" załatwia gros problemów z fotografowaniem w silnym świetle.

W 5n najbardziej brakuje mi większej customizacji (wybaczcie, zapomniałem jak to jest po polskiemu) TEGO CO JEST. W szczególności przedefiniowania na cokolwiek neutralnego przycisku filmowania. Nic więcej nie potrzebuję. Nad uskarżającymi się na ergonomię tanich nexów roztaczam atmosferę ojcowskiego zrozumienia dla wynikających z młodego wieku bezkompromisowych i apragmatycznych postaw.

Do panoramowania używam E16, jest do tego jakby stworzony. W robieniu takich panoram inne rzeczy są wąskimi gardłami całego procesu, nie ma co się w tym zastosowaniu przejmować tym, że E16 nie jest cudem optyki.

Zdjęcie wkleję, z tfujiana, bo dawno go nie było

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Strona 270 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1702202602682692702712722803203707701270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów