Powiem tak... Nie przepadałem za 50tkami w lustrzanceAle ostatnio mi wyszło że mimo słabszego pola widzenia niż 35tka ma od niej lepszy stosunek możliwości małej głębi ostrości i bebłania tła i to mi bardziej odpowiada
Poza tym z 35tka w nexie to albo ciemna sigma albo sakramencko droga sonówka... Przy tej ogniskowej już bym chciał AF więc manuale odpadły... A nawet jeśli to są albo ciemne albo dają to samo lub wręcz mniej niż kit albo są ogromne (np. samyang).
Więc na nexa w temacie 50tek zacząłem skromnie od heliosa 58/2 w wer.6 (słabe światło i zachowanie pod światło+przeciętny kontrast na f2), potem CZJ tessar 50/2.8 (słabe światło ale super bokeh, mała MFD, malutki, ostry), potem zapragnąłem światła to przyszedł Porst 55/1.4 (nawet niezła MFD- ok. 45cm, nieźle rozmywa ale bokeh ma na zbliżeniu rozwarstwienia- 'cebulki', ostry, aberruje) no i kult minolty - MD rokkor 58/1.4 (badzo ładny bokeh ale MFD aż 60cm! dość ostra ale aberruje) i w pogoni za ciekawymi efektami - porst 55/1.2 (miękkorysujący, aberruje ale daje cudowne obrazki)... No i wyszło mi że jak dobra 50tka kosztuje z 300zł (choć są i bardzo dobre, droższe czy ten porst 1.2...) to nexowa 50tka za 1000zł ma prawie wszystkie najlepsze rzeczy innych (oprócz 55/1.2). Bardzo ładnie bebła, ma małą MFD (39cm) co się przekłada na to że może dać mniejszą GO (wg kalkulatora GO) niż rokkor 58/14 czy porst 55/1.4 więc ma spore możliwości, jest ostra, kontrastowa, prawie nie traci kontrastu na f1.8, prawie nie ma winiety (tego ciut mi szkoda bo lubię
), mało aberruje i nieźle zachowuje się pod światło + nieźle pokazuje świecące obiekty (starsze manuale robią cuda ze światłami w nocy, tęcze, artefakty masakra jak ktoś akurat chce poprawny obrazek a nie magiczny:/)... A ponadto ma stabilizację (super się z nią manualnie kadruje nawet na powiększeniu, zresztą w kicie można tego spróbować bo chyba podobnie), AF (z wykrywaniem twarzy ostrzy sam na oczy o dziwo
), osłonę p-słoneczną (tylko tessar miał wbudowaną:P)... I w razie czego dość przyjemnie się ostrzy tym manualnie (choć przydałaby się opcja zmiany przekładni bo się trzeba czasem nakręcić ...). Ostatnio ceny tej 50tki zeszły na 999zł więc się skusiłem
Jakąś manualną 50tkę pewnie sobie zostawię (porsta 55/1.2 na pewno
) do zabawy ale jeśli nie będę używać to pewnie sprzedam. W każdym razie wydaje mi się że ta nexikowa stałka to obecnie graal wśród 50tek na nexa i warto zainwestować zamiast skakać po manualach bo i tak szukając ideału się na nią kiedyś trafi
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami