Close

Strona 269 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1692192592672682692702712793193697691269 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 681 do 2 690 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Powiem tak... Nie przepadałem za 50tkami w lustrzance Ale ostatnio mi wyszło że mimo słabszego pola widzenia niż 35tka ma od niej lepszy stosunek możliwości małej głębi ostrości i bebłania tła i to mi bardziej odpowiada Poza tym z 35tka w nexie to albo ciemna sigma albo sakramencko droga sonówka... Przy tej ogniskowej już bym chciał AF więc manuale odpadły... A nawet jeśli to są albo ciemne albo dają to samo lub wręcz mniej niż kit albo są ogromne (np. samyang).
    Więc na nexa w temacie 50tek zacząłem skromnie od heliosa 58/2 w wer.6 (słabe światło i zachowanie pod światło+przeciętny kontrast na f2), potem CZJ tessar 50/2.8 (słabe światło ale super bokeh, mała MFD, malutki, ostry), potem zapragnąłem światła to przyszedł Porst 55/1.4 (nawet niezła MFD- ok. 45cm, nieźle rozmywa ale bokeh ma na zbliżeniu rozwarstwienia- 'cebulki', ostry, aberruje) no i kult minolty - MD rokkor 58/1.4 (badzo ładny bokeh ale MFD aż 60cm! dość ostra ale aberruje) i w pogoni za ciekawymi efektami - porst 55/1.2 (miękkorysujący, aberruje ale daje cudowne obrazki)... No i wyszło mi że jak dobra 50tka kosztuje z 300zł (choć są i bardzo dobre, droższe czy ten porst 1.2...) to nexowa 50tka za 1000zł ma prawie wszystkie najlepsze rzeczy innych (oprócz 55/1.2). Bardzo ładnie bebła, ma małą MFD (39cm) co się przekłada na to że może dać mniejszą GO (wg kalkulatora GO) niż rokkor 58/14 czy porst 55/1.4 więc ma spore możliwości, jest ostra, kontrastowa, prawie nie traci kontrastu na f1.8, prawie nie ma winiety (tego ciut mi szkoda bo lubię), mało aberruje i nieźle zachowuje się pod światło + nieźle pokazuje świecące obiekty (starsze manuale robią cuda ze światłami w nocy, tęcze, artefakty masakra jak ktoś akurat chce poprawny obrazek a nie magiczny:/)... A ponadto ma stabilizację (super się z nią manualnie kadruje nawet na powiększeniu, zresztą w kicie można tego spróbować bo chyba podobnie), AF (z wykrywaniem twarzy ostrzy sam na oczy o dziwo ), osłonę p-słoneczną (tylko tessar miał wbudowaną:P)... I w razie czego dość przyjemnie się ostrzy tym manualnie (choć przydałaby się opcja zmiany przekładni bo się trzeba czasem nakręcić ...). Ostatnio ceny tej 50tki zeszły na 999zł więc się skusiłem Jakąś manualną 50tkę pewnie sobie zostawię (porsta 55/1.2 na pewno) do zabawy ale jeśli nie będę używać to pewnie sprzedam. W każdym razie wydaje mi się że ta nexikowa stałka to obecnie graal wśród 50tek na nexa i warto zainwestować zamiast skakać po manualach bo i tak szukając ideału się na nią kiedyś trafi

Domyślnie

Mało zdjęć robię E50, choć chyba jestem jednym z pierwszych jej właścicieli z polskiej dystrybucji.

To nie jest mój ulubiony kąt widzenia, choć teraz z nudów sprawdziłem statystyki z mojego lustrzankowego zooma standardowego i ponad 20% pstryków jest najdłuższego końca. To że tu jest mniej wynika z najpoważniejszej chyba wady E50 - gabarytu. Doskonale zdaje sobie sprawę, że niewiele dało się tu zrobić, bo fizyka jest nie do przeskoczenia, a tak małe MFD jest super kreatywne, że stabilizacja tez miejsce zajmuje etc. etc. Ale jednak noszenie go, zapinanie - męczy, a ja leniwy się bardzo zrobiłem. Ciemny zoom standardowy mi nie pasuje - odbiera mi normalnie chęć fotografowania :/, jasny zoom na APSc za zwykle ponad pół kilo żywej wagi daje wow-efekt jak przy duszeniu chomika i summa summarum nie ma się dziwić, że łażę jak kretyn z tym toylensem w kieszeni a E50 zapinam od wielkiego dzwonu niestety przy wyrobniku E16...

Z albumu rodzinnego

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

No bo obiektywy dzielą się na te do zabawy i na codzienne 50tki są zdecydowanie do zabawy. Z czasem wypracowałem sobie dwa zestawy obiektywów:

lekki, uniwersalny na podróże (góry, zagranica)
    - 16 biorę zawsze, mieści mi się w kieszonce na filtry to jak nie zabrać:P Jak czytałem to dokładnie jak parę osób tutaj- uwielbiam to szkiełko!
    - konwerter UWA - prawie zawsze, jak brakuje na niego miejsca w torbie to pakuję do jego etui i wisi przypięty do szlufki torby
    - 18-55 - na 50% (jak mam 16+konwerter i tele to na długie wycieczki już mi się nie chce), uniwersalny ale mam podobne odczucia że zabija kreatywność i przyjemność:/
    - 55-210 - zawsze Ciemniak ale tele zawsze warto mieć choćby głęboko w plecaku żeby w razie jakiejś kozicy czy orła móc czymś popstrykać. No i portreciki. A i polecam pobawić się na jego MFD bo daje odwzorowanie 1:4.4

do zabawy manuale;] Moi faworyci to:
    - w/w porst 55/1.2 (efekty specjalne:P)
    - samyang 85/1.4 (wszystko- portrety, kwiaty, architektura, ostry, niezły bokeh, jasny...)
    - jupiter 85/2 (portrety, kwiaty)
    - do macro i efektów Kiron 105/2.8, CZJ 135/3.5 z tubkami,
    - macro 50tki- wołna i industar (w tym sezonie czeka je test i jedna poleci;])- obie dają gwiazdkowy bokeh od f ok. 5.6
    - konwerter fisha (nie manual ale do zabawy)

Domyślnie

a ja tam kocham moje combo NEX+HELIOS 58

chociaż NEX+ROKKOR 58 też daje radę
    Nikon D*** vs. Sony NEX **

Domyślnie

Ikit, świetnie że tu zawitałeś, będziesz teraz dręczony jako posiadacz najbardziej wypasionego szklanego arsenału

Marioo, Mr. Mak rulez.

A ja nie mam nic, prócz syfiastej pogody za oknem i dogasającego śladu Świąt... Wiosno, przybywaj!

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Witam Ikit niezla kolekcja.

Juz niebawem swieze wiosenne fotki
    Chociaz sniegu nie bylo wciaz sezon zimowy w UK.

Ricoh XR Rikenon 50mm F2

Ostatnio edytowane przez d5000 ; 03-01-2013 o 23:32
    NEX- 5R

Domyślnie

ikit masz może coś portretowo-ludziowego z tego porsta, coby jakiś bokeh w normalnych warunkach zobaczyć
    Mamiya + Sony

Domyślnie

marioo - widzę że chyba dość pochopnie sprzedałem heliosa...

MariuszJ - widać że do robienia ciekawych zdjęć nie potrzebujesz żadnej pogody Pomocą w sprawie sprzętu służę. A przy okazji pomęczę Was zdjęciami:P

d5000 - nie kolekcja;] Od kolekcjonowania mam inne hobby, dwóch nie uciągnę W foto to tylko zabaweczki... Zresztą po paru latach na lustrzankach grosz do grosza, zmiana tu, zmiana tam, inwestując w chodliwe szkiełka się raczej na nich nie traci i po kolejnych wymianach wszedłem z całym fotobudżetem do nexa... W zasadzie to nie są aż tak drogie rzeczy, jest tego sporo ale konwertery po ok. 450, manuale 80-300zł (600-700 55/1.2 czy samyang), dwa kitowe szkiełka (z tele nawet trzy) najdroższy z tego jest w sumie 55-210 a i to niewiele ponad tysiąc... Lustrzanka z dobrym zoomem kosztuje z 4-5 tysięcy więc w sumie szału ni ma... Dopiero teraz pojawią się warte ceny siekiery - 10-18/4 i może 35/1.8. Na UWA ostrzę sobie ząbki ale poczekam pewnie aż mu cena znormalnieje (i uzbieram kasę:P), 16tka i konwerter robią zresztą dobrą robotę Zresztą do fishki mi też 16tka potrzebna... No i ona taka malusia a ten UWA ech Był mały wybór - źle, jest duży- źle

Choć jak się czasem napatrzę i naczytam to nachodzi mnie ochota na jakiegoś porządnego nowoczesnego manuala, voitka czy zeissika Może kiedyś...

edit:

kh29228 - poszukam jutro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    A przy okazji pomęczę Was zdjęciami:P
    A mozesz meczyc ja lubie fotki w tym temacie, tylko Mekano cos fotek nie wstawia.
    NEX- 5R

Domyślnie

Wątek robi się sławny, same znajome nicki...
    Ja tylko jedną uwagę mam. Mimo uwiebienia dla manuali i pleśniaków nie skreślajcie E1855 i E1650 bo do wycieczkowo-albumowych zdjęć są pierwsza klasa. To bardzo przyzwoite kity.

Nie mam pomysłu, jak obrobić to zdjęcie, żeby podkreślić tę smugę światła. Cienki jestem w te klocki ;-(
    Tomek
    | tohu wawohu |

Strona 269 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1692192592672682692702712793193697691269 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów