Szukaj
No daj spokój, przejrzałeś mnie
5N z 18-55 dałem siostrze, więc został w rodzinie...
No to po kolei.
Wizjer - Super sprawa, choć przywykłem do ekranika i wizjera używałem tylko wtedy, gdy było wygodniej ze względu na bardzo jasne słońce. Wtedy bezapelacyjnie super sprawa. No i poziomica... Wreszcie mam ją z powrotem... Tylko kurcze wizjer jest tak duży, że nie mogę objąć całości jak mam założone okulary. Choć w góry i tak zakładam soczewki a wtedy jest idealnie.
Wymiary/waga - dla mnie jakby bez zmian. Miałem oba przez tydzień i różnica w rzeczywistości jest niewielka. Wygodniej trzyma mi się 6. Waga praktycznie bez różnicy. Przynajmniej ja nie wyczuwam.
Bateria - miałem 70% w sobotę rano, potem zrobiłem 86 zdjęć i 5 min filmu przy temp. około -5 stopni. Teraz mam 30%. A dzisiaj wreszcie się zebrałem, żeby porównać E16/E30/E50 do 16-50i trochę zdjęć musiałem zrobić.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony E1650 i to zarówno w praktyce jak i w w/w porównaniach.
Taka próbka ekstremalnie pod słońce.
Tomek
| tohu wawohu |
Tymczasem ja, nie chcąc dublować, przypomnę takie z początków zabawy z NEX'em (18-55@55, F5.6): http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=211201.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Dziękuję. Ale nie wiem, czy w ogóle mi wolno, bo to NEX-7, w dodatku żony.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Jako wkupne macie kilka spostrzeżeń, bo przypinałem (i mogę przypiąć nadal, jakby co):
1. Po wrzuceniu RAWa do LR obiektyw przedstawia się jako E16-50. LR nie potrafi z automatu wczytać odpowiedniego profilu. Ten sam obiektyw w Nex6 zapisywany jest jako E PZ 16-50. LR z automatu wybiera odpowiedni profil. Tak jakby gdzieś po drodze zmienił się koncernowi koncept obiektywu z tradycyjnego na PZ
2. 5N potrafi automatycznie poprawiać jpg z 16-50!!! Kadrując widzisz co prawda ogromną dystorsję i winietę, ale po zrobieniu zdjęcia masz na ekranie wyprostowane zdjęcie. Również kiedy robisz w RAW, to potem na podglądzie widać już "prosty" obrazek. Czyli spokojnie można używać robiąc w jpg, z tym że dopiero po zrobieniu zdjęcia widzisz co aparat obciął przy prostowaniu. Moim zdaniem da się z tym żyć
3. Profil w LR działa IDENTYCZNIE z tym, jaki jest zaszyty w aparacie. Wynik jest taki sam, czyli wyprostowany i pozbawiony winiety obrazek i wygląda tak jak poprawiony przez aparat jpg.
4. Z 5N obiektyw wyłącza się dłużej niż z 6.
5. Niestety 5N nie pokazuje na ekranie w czasie kadrowania jaką ustawiłeś ogniskową.
6. W Nex6 nie można dla 16-50 wyłączyć poprawiania zniekształceń
I mogę dopisać (po sobotniej wycieczce), że profil w LR jest bardzo dobry. Pięknie i szybciutko pozbywasz się nagłośnionych wad - dystorsji i winiety. Efekt jest naprawdę bardzo dobry. E16 przy f8 ma lepszą rozdzielczość niż E1650 no i nie trzeba prostować obrazu.
Ale co ciekawe, o ile różnica między E16 na f2.8 i f8 jest bardzo duża (ogromna w rogach) to w E1650 między f3.5 a f8 już tak wielkiej różnicy nie ma. Oczywiście jest inna GO i takie tam, ale f3.5 jest bardzo dobre.
Proszę pamiętać, że moja opinia jest bardzo subiektywna, nienaukowa i oparta o posiadane egzemplarze. Więc niekoniecznie jest to cokolwiek warte.
Na obecną chwilę, mój zestaw wycieczkowy to E16+ECU1 do zadań specjalnych, E1650 na stałe i do filmów, E55-210 rzadko. No i E30, bo lekki a optycznie jednak świetny.
Tomek
| tohu wawohu |
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 02-01-2013 o 19:33
Skontaktuj się z nami