Close

Strona 152 z 338 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 511 do 1 520 z 3379

Domyślnie

Zastosowaniepodwójnej macierzy jest poprostu wygodniejsze bo wszystko jest zautomatyzowane. Na dwoch dyskach pracujac w raid 0 a kopie robiac na hdd w razie padu tracisz dostep do systemu, dopoki nie kupisz nowego ssd albo dopoki nie przywrocisz systemu na pojedynczy dysk rozpinajac macierz, ktora musisz utworzyc spowrotem jak ci wroci dysk z naprawy.. Duzo babrania sie, nie sadzisz? Wkoncu po to wymyslili raid 10 zeby tego babrania sie nie bylo. Jak go stac to czemu sobie utrudniac zycie?

Dla mnie sprawa jest jasna - zamiast kupowac 1 dysk 256 to kupi sobie dwa 128 i polaczy, bedzie mial wtedy tez 256 ale 2x szybszy, skoro nie duzo doplaci to sie oplaci. A skoro go stac zabezpieczy sobie spokojnie dane kupujac macierz blizniacza.

Kurtz ja bym wolal miec raid 1 w przypadku 2 dyskow niz raid 0 i sie martwic kiedy ktorys padnie blokujac oba dyski.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 23-12-2012 o 19:31
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ok, ale obróbka zdjęcia, to raczej coś innego niż to co napisałeś, cytuję: kiedy np pracuje nad kompozytem 20mpx do druku w przestrzeni 16bit. To już jest przecież skład z gotowych zdjęć, prawda?

Przygotowywanie do druku w 16 bpc, jest jak najbardziej bez sensu.

Podczas obróbki – owszem – może się pojawić tego typu defekt. I tego nie przeskoczysz, bo końcowa degradacja do 8 bpc (która jak sam przyznałeś – na końcu przeprowadzasz), ponownie ten banding wydostanie. Nie wierzysz, to sprawdź.

Tak. Bez mała 15 lat mojej pracy jednocześnie w fotografii i DTP, zweryfikowało pewne absurdalne działania. Same techniki druku (lub kompresja JPG, jeśli leci to do netu) wprowadzają takie zakłócenia w obrazie, że jakiś tam delikatny banding, jest po prostu kompletnie niewidoczny, a na pewno w żaden sposób nie deprymuje gotowej pracy.
    stig z całym szacunkiem, zanim zacznę brać na poważnie to co piszesz powiedz mi jeszcze raz, że masz rację odnośnie 16/8bit po tym co przeczytasz poniżej i uzasadnij dlaczego - dopuszczam, że mogę się mylić, fotografią zajmuje się od jakiś 4 lat nie 15 i z DTP nie miałem styczności. Być może się mylę, jeśli nie to wszelkie Twoje wywody nie mają dla mnie żadnej wartości bo uważasz się za osobę kompetentną, będącą pewną tego co pisze a tym czasem ...

Dwa zdjęcia, 16 i 8 bit.

1. 16bit
    2. 8bit

Szybka zabawa levelami w te i wewte. Szczegóły widać na załączonym zżucie panelu levels (na kolejnych zdjęciach jest dodana następna warstwa levels ponad pierwszą).

3. 16bit
    4. 8bit
    5. 16bit
    6. 8bit

Następnie następuje spłaszczenie warstw i sprowadzenie pliku 16it do 8bit (do druku )

7. 16bit
    8. 8bit

I to jest krótka obróbka. Fakt - intensywna ale normalnie takich warstw adjastments może być cała masa więc można sobie wyobrazić co robi z zdjęciem. Dodawać nie muszę chyba że szum tutaj nie pomoże. Sam go używam naturalnie bo banding jest i w zdjęciach 16bit z tym, że nie muszę tak intensywnie i często jak w przypadku 8bit. Jestem trochę maniakiem jakości więc staram się zwracać uwagę na najmniejsze szczegóły, stąd decyzja aby wszystko robić w 16bit a potem sprowadzać do 8bit (to działa jak widać powyżej).

Kurtz jest różnie, kompozyty mają czasem i po 2gb (pliki psd) a te robione z d800 będą jeszcze większe. Panoramy sferyczne są wręcz gigantyczne.

Jeśli chodzi o RAID 10 to Aeon88 utrwala mnie jeszcze bardziej w przekonaniu, że to najlepsze rozwiązanie.

Domyślnie

Zastosowaniepodwójnej macierzy jest poprostu wygodniejsze bo wszystko jest zautomatyzowane. Na dwoch dyskach pracujac w raid 0 a kopie robiac na hdd w razie padu tracisz dostep do systemu, dopoki nie kupisz nowego ssd albo dopoki nie przywrocisz systemu na pojedynczy dysk rozpinajac macierz, ktora musisz utworzyc spowrotem jak ci wroci dysk z naprawy.. Duzo babrania sie, nie sadzisz? Wkoncu po to wymyslili raid 10 zeby tego babrania sie nie bylo. Jak go stac to czemu sobie utrudniac zycie?
    RAID 1 to nie backup. To po pierwsze. Po drugie, kazdy sam musi zdecydowac czy stac go i czy oplaca mu sie cos takiego na wypadek awarii, ktorej prawdopodobienstwo nie jest wcale duze. Dla mnie jest to juz troche popadanie w paranoje, chyba ze system ma miec 100% uptime i koszt 1-2 dni roboczych ( czyli czasu w ktorym kupimy i wymienimy dysk SSD ) jest wiekszy niz cena takiego rozwiazania.

A skoro go stac zabezpieczy sobie spokojnie dane kupujac macierz blizniacza.
    Nie dane tylko ciaglosc pracy!

Ok, rozmiar plikow znam, a jak z dostepem do nich? Jak czesto sa odwolania do plikow?

( RAM jednak polecalbym 8x8, albo i wiecej, jezeli kupisz plyte 2 processorowa z wieksza iloscia slotow )
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Kurtz nad resztą podzespołów poza dyskami jeszcze się nie zastanawiałem. Notuję natomiast skrupulatnie wasze rady i zadam kilka pytań odnośnie płyty itd w miejscu bardziej do tego przeznaczonym żeby wątku o SSD nie zaśmiecać czymś nie na temat ...

Nie wiem za bardzo co masz na myśli pisząc o dostępie i odwołaniach Z tak dużymi plikami nie pracuję zbyt często, zdarzają się raz na jakiś czas. Są to pliki psd, czasem pracuję nad nimi i po dwa dni - ze względu na "moc" obliczeniową mojego laptopa ...

Domyślnie

Chodzi mi o to jak czesto, programy ktorych uzywasz odczytuja/zapisuja te pliki nad ktorymi pracujesz. Chodzi mi o odczyty czesci pliku, male update, etc. Popatrz w monitorze zasobow systemowym na uzycie dysku podczas pracy, zorientuj sie kiedy pojawiaja sie operacje I/O. Byc moze po wczytaniu calosci pliku do RAM, zapis jest jdynie na koncu pracy i ewentualnie regularne auto save - w takim przypadku zyskuejsz jescze mniej robiac macierz z dyskow SSD.
    Wydaje mi sie ze w tym przypadku operacji I/O moze nie byc wcale tak duzo podczas pracy i sama praca jest od nichz alezna tylko w momentach zapisania/odczytania.
    Macierz SSD to fajna sprawa, ale wydawanie pieniedzy na rzeczy ktore nie dadza wiekszej zauwazalnej roznicy jest moim zdaniem bez sensu. To ma byc maszyna do pracy, nie do lansu ;]
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flux Zobacz posta
    stig z całym szacunkiem, zanim zacznę brać na poważnie to co piszesz powiedz mi jeszcze raz, że masz rację odnośnie 16/8bit po tym co przeczytasz poniżej i uzasadnij dlaczego - dopuszczam, że mogę się mylić, fotografią zajmuje się od jakiś 4 lat nie 15 i z DTP nie miałem styczności. Być może się mylę, jeśli nie to wszelkie Twoje wywody nie mają dla mnie żadnej wartości bo uważasz się za osobę kompetentną, będącą pewną tego co pisze a tym czasem ...
    Napiszę Ci jedno. W taki sposób, to można udowodnić wszystko (nawet to, że auto z napędem na przód, lepiej sobie poradzi z zaśnieżoną drogą, niż takie z 4x4). Absurdalne operacje jakie poczyniłeś na tej grafice, mają się nijak do prawdziwej pracy na zdjęciach. Zdjęcia, to nie idealnie gładkie gradienty. Jeśli uważasz, że praca w 16 bpc jest niezbędna, to wskaż wydrukowane prace (plakaty, billboardy, okładki książek, zdjęcia w prasie, reklamy – cokolwiek, co możemy wszyscy znać), które były wykonywane w postaci dokumentów 8 bpc i takie w których ktoś się (za przeproszeniem) „brandzlował” w 16 bpc. Produkuję masę fotograficznych kompozycji od lat, i jakoś nigdy na końcu nie wychodziło mi nic, na co mógłbym narzekać (a też lubię jakość).

Do sedna… Masz faktyczny problem – ale maszyna za 10 tysięcy, czy nawet taka z 24 dyskami SSD w RAID – też Ci nie pomoże. Za chwilę wymyślisz sobie kolejny, absurdalny sposób pracy, który i takiego potwora zamuli. Proponuję przemyśleć fakt, że ludzie tworzyli cuda, mając do dyspozycji komputery o mocy obliczeniowej na poziomie 1/4 Twojego laptopa. Ten właściwy problem, mieści się niestety gdzieś pomiędzy monitorem, a oparciem Twojego fotela…
    EOT
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

stig nie denerwuj się, ja tylko pokazałem Ci tak jak sugerowałeś sprawdzając, że nie masz racji. Ubliżał Ci tak jak Ty mi nie będę, pracuj sobie jak chcesz i pozwól innym to też robić, nie ma co się napinać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flux Zobacz posta
    stig pracuj sobie jak chcesz i pozwól innym to też robić
    Ja bym na takie cuda nie liczył Święty Sanhedryn ZAWSZE czuwa żeby nawracać ludzi na jedynie słuszną drogę

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Ja bym na takie cuda nie liczył Święty Sanhedryn ZAWSZE czuwa żeby nawracać ludzi na jedynie słuszną drogę
    Napinać się nie mamy zamiaru, bo choć prawda jak każdy wiedzieć powinien, jest tylko jedna, to dróg do niej prowadzi wiele, chociaż niekoniecznie trzeba wybierać te najbardziej pokręcone, bo to i niewygodne i niekoniecznie rozsądne.

Liczy się bowiem efekt końcowy i jeśli nie widać różnicy, to używanie do pracy wielogigabajtowych plików i superkomputerów, to przerost formy nad treścią i powód raczej do pobłażliwego uśmiechu.

... ale Zdrowych, Wesołych Świąt wszystkim tu jak leci życzę.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Przeciez zeby zakonczyc dyskusje wystarczy wrzucic dwie fotografie wykonane w 8 i 16 bitach i porownac... Chyba ze to golym okiem nie jest widoczne.
    ;]

Strona 152 z 338 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202252 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów