Close

Strona 162 z 338 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 611 do 1 620 z 3379

Domyślnie

Tom, ale ja pisalem o roznicy przy podpieciu pojedynczego dysku SSD miedzy SATA2 a SATA3 - mam 3 kompy w pracy z Samsungami 830, gdzie na dwoch jest sata2 a na jednym sata3 i wszystkie chodza tak samo szybko - w kwestii responsywnosci.

Z kolei odnosnie tego co piszesz o RAID to sie w 100% zgadzam, z tym ze tu sugerowana jest ostroznosc w kwestii kontrolea, bo o ile z kontroleami Intela w RAID nie ma problemu, o tyle Adapteci uzywane na sporej ilosci plyt glownych dalej nie wspieraja TRIM w RAID.

Domyślnie

Tyle ze, biorac pod uwage zewnetrzne kontrolery, warto zainwestowac "troche wiecej", w cos co udzwignie taka predkosc, a jeszcze niedawno pozadne kontrolery sata II z RAID kosztowaly sporo ( wiecej niz dysk SSD :P ).
    Dla przykladu porownanie kontrollera Marvell z ICH10 : http://benchmarkreviews.com/index.ph...1&limitstart=3
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    Tom, ale ja pisalem o roznicy przy podpieciu pojedynczego dysku SSD miedzy SATA2 a SATA3 - mam 3 kompy w pracy z Samsungami 830, gdzie na dwoch jest sata2 a na jednym sata3 i wszystkie chodza tak samo szybko - w kwestii responsywnosci.
    U mnie 1xSSD SATA2 osiąga ok 250MB/s max a ten sam dysk w innym kompie na SATA3 dochodzi do 500MB/s czyli muszę u siebie zrobić Raid0 żeby mieć podobnie. I różnicę czuję.

Z kolei odnosnie tego co piszesz o RAID to sie w 100% zgadzam, z tym ze tu sugerowana jest ostroznosc w kwestii kontrolea, bo o ile z kontroleami Intela w RAID nie ma problemu, o tyle Adapteci uzywane na sporej ilosci plyt glownych dalej nie wspieraja TRIM w RAID.
    Raczej będzie to kontroler Areca albo Atto. Żaden tam plebs.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

To ile chcesz wydac na taki kontroler?
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    To ile chcesz wydac na taki kontroler?
    Atto 4-portowy kosztuje nawet 900USD i więcej, ale Areca wraz z zestawem montażowym dysków i okablowaniem do MacaPro poniżej 500USD.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

U mnie 1xSSD SATA2 osiąga ok 250MB/s max a ten sam dysk w innym kompie na SATA3 dochodzi do 500MB/s czyli muszę u siebie zrobić Raid0 żeby mieć podobnie. I różnicę czuję.
    Ale w czym. BO ja odpalajac kompa i korzystajac z poczty, edycji tekstow, przegladarki, edycja zdjec za bardzo nie czuje. Co wiecej na jednym kompie wielkich roznic tez niz czuje miedzy starym Vertexem2 a 830-tka.

Start photoshopa na obu zajmuje 2-3 sek, wczytanie rawa nawet skompresowanego 40mb, to jest ile danych - 70-100MB - zadna ilosc dla jednego i drugiego HDD.

Owszem w testach cyferki ladnie wygladaja... ale mi naprawde nie robi roznicy czy Wina wystartowala w 11,2 sek czy 12,5

Domyślnie

Ale w czym. BO ja odpalajac kompa i korzystajac z poczty, edycji tekstow, przegladarki, edycja zdjec za bardzo nie czuje.
    Jeden czuje, drugi nie. Na SSD chodzącym ok 250MB/s jest szybko. Ale na SSD 500MB/s i więcej w ogóle nie ogląda się kręcącego się kołka. Jak w DOS-ie.

Domyślnie

No wlasnie. Koszta sa spore. Tej opcji do MacaPro nie kojarze, ale wiekszosc z tych ktore widzialem czy to na neweggu czy w recenzjach kosztowala ponadk 1k USD. Dla mnie w takim wypadku gra robi sie niewarta swieczki ( przy takich nakladach finansowych), bo zlozenie kompa na X79, ze zintegrowanym kontrolerem, ktory da wystarczajaco dobre wyniki jest niecale 2x drozsze.
    Masz gdzies linka do tego do Maca?
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Na newegg są same wynalazki do rzeźbienia i kontrolery do starych Maców albo takie z których nie można bootować systemu. Lipa.
    Do nowszych, działające rozwiązanie:
    Z kontrolerem 460USD: http://www.maxupgrades.com/istore/in...&ParentCat=421
    Bez 130USD: http://www.maxupgrades.com/istore/in...&ParentCat=421

Wg pomiarów różnych szaleńców, Areca z 4xSSD da ok 1,7GB/s. Czyli kontroler "uciągnie". Szybkość większa i cena znacznie mniejsza niż nie działające pod OSX dyski PCI-E od OCZ-a.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-01-2013 o 14:08

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tom, sorry, ale to zaczyna wyglądać niezdrowo.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 162 z 338 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów