A czy SSD w RAID obsluguje juz TRIM, bo cos mi sie wydaje, ze jakis czas temu jeszcze to nie bylo oczywiste![]()
Szukaj
A czy SSD w RAID obsluguje juz TRIM, bo cos mi sie wydaje, ze jakis czas temu jeszcze to nie bylo oczywiste![]()
w przypadku SSD jako przestrzeń dla grafiki/wideo, lepszym rozwiązaniem niż te na kontrolerach SF (np. intel 330) są rozwiązania bez kompresji danych - crucial m4, samsung830 (840 i 840pro też - ale na razie mało wiadomo o ich trwałości) czy vertex4.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
cały czas mówimy o ssd prawda? które są:
a) bardzo szybkie (duży transfer)
b) nie mają opóźnień (minimalny czas dostępu)
robienie raidów 0(lub innych pochodnych od niego) wg mnie miało sens na hdd które były wolniejsze(zwłaszcza na sata 1 i 2) bo polepszały się znacznie obie w/w czynniki. szybszy czas dostępu i większy transfer.
na ssd masz już baaardzo krótkie czasy dostępów 0,2ms to nawet jak zmniejszysz je 2x to, powiedz sam sobie szczerze, zauważysz to? A transfer na poziomie 1GB/s? może się przydać lub nie wszystko zależy od programów w których się pracuje czy one go wykorzystają.
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Zapominasz o tym że te 2 ssd dadzą pojemność 512, więc jedyną zaletą nie jest szybszy transfer.
;]
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Spoko, nie jesteś dziwny, masz po prostu inny workflow. Dziwne natomiast jest to, że nie potrafisz zrozumieć tego że ktoś inny może pracować inaczej. Mi właśnie w ten sposób pracuje się lepiej, swobodniej i najwydajniej.
Do 8bit sprowadzam plik na samym końcu pracy kiedy ma być drukowany albo umieszczony w sieci. Cały proces obróbki zdjęcia przebiega w przestrzeni 16bit. Polecam, no ale wtedy musisz mieć trochę mocniejszy sprzęt jak zapewne wiesz. Oczywiście zaraz napiszesz że to bez sensu. Dla mnie ma sens bo widzę różnicę w jakości zdjęcia, szczególnie mniejszym bandingu pojawiającym się na gradientach. Chcesz pracować w 8bit pracuj, pewno robisz to z świadomego wyboru tak jak i ja.
Dzięki, że starasz się pomóc ale link kolegi Aeon88 pokazuje wyraźnie że Twoja teoria nie ma zastosowania w praktyce. Generalnie dziwię się mocnemu nastawieniu przeciw i twierdzeniu że macierze są zbędne. Przecież gdyby to nie miało sensu to nikt by się nie bawił w RAID![]()
Aeon88 dzięki za rzeczową poradę i informacje. Podczas szukania innych podzespołów teraz wiem na co zwrócić uwagę. Jeśli chodzi o samą macierz to myślę że cztery dyski po 128gb mi wystarczą. Dzięki temu będę miał około 250gb na system i pliki na których będę pracował.
Moim zdaniem RAID 1+0 jest zbedny i jest marnowaniem zasobow. RAID 0 z 2 dyskow + obraz calej tej macierzy wykonywany co dobe, zapisywany na dysku HDD. Co wiecej potrzeba? SSD tylko jako przestrzen robocza z calkowitym backupem.
Przy odpowiednim trybie pracy, stracic mozna co najwyzej prace od ostatniego backupu ktora nie powinna wynosic wiecej niz pol dnia. To duzo, ale biorac pod uwage zuzywanie SSD, etc to nie warto kupowac 4. Lepszy dobry workflow z dobrym podejsciem do backupu niz RAID 1+0.
Jak duze sa pliki nad ktorymi pracujesz?Jak czesto programy nad ktorymi pracujesz odwoluja sie do plikow? Ilu plikow?
d70s + N18-70 + N55-200
Ok, ale obróbka zdjęcia, to raczej coś innego niż to co napisałeś, cytuję: kiedy np pracuje nad kompozytem 20mpx do druku w przestrzeni 16bit. To już jest przecież skład z gotowych zdjęć, prawda?
Przygotowywanie do druku w 16 bpc, jest jak najbardziej bez sensu.![]()
Podczas obróbki – owszem – może się pojawić tego typu defekt. I tego nie przeskoczysz, bo końcowa degradacja do 8 bpc (która jak sam przyznałeś – na końcu przeprowadzasz), ponownie ten banding wydostanie. Nie wierzysz, to sprawdź.![]()
W przypadku zabawy w kompozycję z gotowych, „wywołanych” już przecież z RAWa plików, lepiej mimo wszystko pracować w 8 bpc, bo jeśli pojawi się jakiś problem właśnie z bandingiem, można od razu próbować mu zaradzić (jakiś delikatny szum na masce, czy podobne działania).
Tak. Bez mała 15 lat mojej pracy jednocześnie w fotografii i DTP, zweryfikowało pewne absurdalne działania. Same techniki druku (lub kompresja JPG, jeśli leci to do netu) wprowadzają takie zakłócenia w obrazie, że jakiś tam delikatny banding, jest po prostu kompletnie niewidoczny, a na pewno w żaden sposób nie deprymuje gotowej pracy.
Macierzy używa/ło się głównie na dyskach talerzowych przy obróbce dużych plików (zarówno kiedy trzeba je całe odczytać i/lub zapisać, lub grzebać w ich fragmentach (video, bazy danych, etc.). Macierz zwiększa transfer i zmniejsz czas dostępu. W jednym SSD masz już znacznie lepiej niż na macierzy RAID z dysków talerzowych. Zastanów się – plik kilkanaście/kilkadziesiąt MB (zdjęcie – czyli to, czym się tu zajmujemy) na zwykłym talerzowcu otwierany / zapisywany jest w czasie poniżej sekundy. Na SSD czas liczony jest już w drobnych ułamkach sekundy. Jeśli w konkretnym przypadku macierz otworzy/zapisze w 0,1 s. zamiast 0,18 sekundy na pojedynczym SSD – to ma to jakieś sensowne przełożenie na finanse? Już więcej tu skróci lepszy procesor, bo przecież najczęściej podczas otwierania plik trzeba zdekodować/zdekompresować i podczas zapisu skompresować (większość formatów stosuje jakąś tam kompresję bezstratną), i to właśnie to zajmuje najwięcej czasu programom. Same realne odczyty/zapisy na/z dysku – to jest błyskawica (przy rozmiarach do kilkuset MB).
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami