Close

Strona 161 z 338 PierwszyPierwszy ... 61111151159160161162163171211261 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 601 do 1 610 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Teraz moja płyta główna ma SATll to chyba różnicy bym nie odczuł, chyba
    Jest wyczuwalna różnica. Na nowych dyskach prawie 2x. Ciekawostka: Odpalałem kilka dni temu na dwóch podobnych komputerach Raid0 na dwóch SSD Intel 335. W jednym SATA2 w drugim 3. Różnica transferów wg HDTune 2x. Na SATA3 dobija do 1000MB/s. Windows 7 nie zdąży nawet polatać swoimi kolorowymi światełkami i za sekundę jest już kompletnie odpalony. Szok.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Tom, ale przy RAID to mowimy o kosmicznych transferach tak jak piszesz rzedu 1000MB/s - tu roznica sata2 a sata3 bedzie widoczna, natomiast przy jednym dysku, max osiagi sata2 to

Max Read: up to about 285MB/s
    Max Write: up to about 275MB/s

wiec roznica przy normalnej pracy jakos drastycznie nie bedzie widoczna - nawet jak dysk ma odczyt te 400 mb/sek

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    ...
    Windows 7 nie zdąży nawet polatać swoimi kolorowymi światełkami i za sekundę jest już kompletnie odpalony. Szok.
    Bo to jest szok, czyli osiągi tak niepotrzebne, jak brykanie po drogach z prędkościami powyżej 200 km/h.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

A gdzie tam niepotrzebne, w życiu sie z tym nie zgodzę. To masakrycznie umila pracę, a człowiek szczęśliwy to człowiek lepiej pracujący ;D Mi na HDD komp włączał się i włączał, mogłem iść sobie herbatę zrobić bo w minutę zdążałem, teraz jak wcisnę przycisk zasilania, to zdążę tylko usiąść na fotelu i go dosunąć tyłkiem do biurka, i już mam prośbę o wpisanie hasła na ekranie, po wpisaniu 2-3s i pulpit jest gotowy ze wszystkimi aplikacjami uruchomionymi na pasku obok zegara. Coś pięknego. A to tylko 1 dysk intela 330 120GB na SATA3. A co dopiero na dwóch Autentycznie po kupieniu nowego kompa wyłącznie do pracy siadam do niego z wilką przyjemnością, samo to jaki jest szybki napawa mnie pewnego rodzaju podnieceniem, nawet nie muszę na nim pracować, wystarczy coś poprzeglądać, czuję się jak bym siedział przy jakiejś mega maszynie ;P Takie mam odczucia po przesiadce z G620 + HDD na Ivy + SSD na SATA3.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 10-01-2013 o 11:46
    ;]

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    A gdzie tam niepotrzebne, w życiu sie z tym nie zgodzę. To masakrycznie umila pracę...
    Nie mówię, że NIE, ale zestawianie dysków SSD SATA 3 w RAID 0, to już szaleństwo, dla którego nie znajduję racjonalnych zastosowań.
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Kupujecie dyski po to aby wam system wstał w 1-2 sekundy?

Domyślnie

Ja kupuję dla ogólnego wzrostu komfortu pracy - "wstawanie" systemu też się mieści w tym pojęciu
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Nie mówię, że NIE, ale zestawianie dysków SSD SATA 3 w RAID 0, to już szaleństwo, dla którego nie znajduję racjonalnych zastosowań.
    Ja RAID0 chcę wykorzystać w przyszłym zestawie, do utworzenia przestrzeni na swap i tempy. Dwa małe, niezbyt szybkie dyski, połączone w jeden – mogą być tańsze i szybsze niż jeden dobry, szybki dysk – to chyba dobre zastosowanie dla takiego rozwiązania. Chociaż, długo już nie analizowałem cen i być może zmieniło się coś, co spowoduje, że taka gra nie będzie warta świeczki…
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ja RAID0 chcę wykorzystać w przyszłym zestawie, do utworzenia przestrzeni na swap i tempy. Dwa małe, niezbyt szybkie dyski, połączone w jeden – mogą być tańsze i szybsze niż jeden dobry, szybki dysk – to chyba dobre zastosowanie dla takiego rozwiązania. Chociaż, długo już nie analizowałem cen i być może zmieniło się coś, co spowoduje, że taka gra nie będzie warta świeczki…
    Według mnie, nie warto bawić się na na SSD w RAID, chyba, że komuś potrzebne są naprawdę jakieś kosmiczne transfery.

Niemal każdy dysk SATA III na kontrolerze SF, daje na papierze wystarczające osiągi, a cena jest już naprawdę niezła, skoro oscyluje wokół 400 PLN.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    wiec roznica przy normalnej pracy jakos drastycznie nie bedzie widoczna - nawet jak dysk ma odczyt te 400 mb/sek
    Jest widoczna i co ważniejsze odczuwalna. Nie tak spektakularna jak przy przesiadce z HDD na SDD ale to ta sama kategoria doznań. Bo chodzi rzecz jasna o przyjemność pracy, nie wydajność. I tak 99% czasu to praca koncepcyjna. Natomiast błyskawiczna reakcja komputera powoduje wzrost komfortu. Zmiana jednego SSD na dwa przy zauważalnym wzroście szybkości reakcji na rozkazy, to dowód że w kompie leży wiele niewykorzystanych mocy i podsystem dyskowy jest wciaż wąskim gardłem. Dodatkowo jak zauważył Stig, dwa dyski to 2x więcej miejsca i w efekcie możliwa znacznie większa żywotność.

Poniżej wyniki pomiarów dla jednego i dwóch SSD.

Kompletnie nie chciało mi się bawić w porównywanie układu 1 lub 2 na takich samych dyskach, więc powyższe jest obaczone sporym błędem. Pojedyńczy Vertex 3 w tym teście daje sporo wyższe cyferki niż pojedyńczy 830 więc test jest gorszy niż efekt "w realu". Mój komputer nie ma SATA3, zamierzam zainwestować w taki kontroler, bo to co zobaczyłem na tych dwóch Intelach spowodowało że zbierałem szczękę spod stołu. Nie widziałem do tej pory takich osiągów w "cywilnych" kompach. Jest to już osiągalne i to nie jakimiś potwornymi nakładami kasy jak 5-10 lat wstecz, więc czemu nie uprzyjemnić sobie roboty? Wszak życie składa się z drobiazgów.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 161 z 338 PierwszyPierwszy ... 61111151159160161162163171211261 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów