Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
Ok, ale obróbka zdjęcia, to raczej coś innego niż to co napisałeś, cytuję: kiedy np pracuje nad kompozytem 20mpx do druku w przestrzeni 16bit. To już jest przecież skład z gotowych zdjęć, prawda?

Przygotowywanie do druku w 16 bpc, jest jak najbardziej bez sensu.

Podczas obróbki – owszem – może się pojawić tego typu defekt. I tego nie przeskoczysz, bo końcowa degradacja do 8 bpc (która jak sam przyznałeś – na końcu przeprowadzasz), ponownie ten banding wydostanie. Nie wierzysz, to sprawdź.

Tak. Bez mała 15 lat mojej pracy jednocześnie w fotografii i DTP, zweryfikowało pewne absurdalne działania. Same techniki druku (lub kompresja JPG, jeśli leci to do netu) wprowadzają takie zakłócenia w obrazie, że jakiś tam delikatny banding, jest po prostu kompletnie niewidoczny, a na pewno w żaden sposób nie deprymuje gotowej pracy.
stig z całym szacunkiem, zanim zacznę brać na poważnie to co piszesz powiedz mi jeszcze raz, że masz rację odnośnie 16/8bit po tym co przeczytasz poniżej i uzasadnij dlaczego - dopuszczam, że mogę się mylić, fotografią zajmuje się od jakiś 4 lat nie 15 i z DTP nie miałem styczności. Być może się mylę, jeśli nie to wszelkie Twoje wywody nie mają dla mnie żadnej wartości bo uważasz się za osobę kompetentną, będącą pewną tego co pisze a tym czasem ...

Dwa zdjęcia, 16 i 8 bit.

1. 16bit
2. 8bit

Szybka zabawa levelami w te i wewte. Szczegóły widać na załączonym zżucie panelu levels (na kolejnych zdjęciach jest dodana następna warstwa levels ponad pierwszą).

3. 16bit
4. 8bit
5. 16bit
6. 8bit

Następnie następuje spłaszczenie warstw i sprowadzenie pliku 16it do 8bit (do druku )

7. 16bit
8. 8bit

I to jest krótka obróbka. Fakt - intensywna ale normalnie takich warstw adjastments może być cała masa więc można sobie wyobrazić co robi z zdjęciem. Dodawać nie muszę chyba że szum tutaj nie pomoże. Sam go używam naturalnie bo banding jest i w zdjęciach 16bit z tym, że nie muszę tak intensywnie i często jak w przypadku 8bit. Jestem trochę maniakiem jakości więc staram się zwracać uwagę na najmniejsze szczegóły, stąd decyzja aby wszystko robić w 16bit a potem sprowadzać do 8bit (to działa jak widać powyżej).

Kurtz jest różnie, kompozyty mają czasem i po 2gb (pliki psd) a te robione z d800 będą jeszcze większe. Panoramy sferyczne są wręcz gigantyczne.

Jeśli chodzi o RAID 10 to Aeon88 utrwala mnie jeszcze bardziej w przekonaniu, że to najlepsze rozwiązanie.