Close

Strona 150 z 338 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 491 do 1 500 z 3379

Domyślnie

dobra, idę spać pozdro wesołych świąt :P
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Jeśli ktoś jeszcze przeczyta kilka moich postów wstecz odnośnie macierzy RAID 10 na SSD / konfiguracji jaką sobie wymyśliłem i doradzi czy to dobry pomysł to będę wdzięczny.

Domyślnie

mi się jednak wydaje że kolega FLUX chce stworzyć komputerowego killera ale... No właśnie ale. Moim skromnym zdaniem jest tutaj niepotrzebny. Ludzie dawali recepty na naprawdę solidne konfiguracje które starczą na dłuuugo.

Nawet ja na swoim P4 3.2HT z 2Gb ramu odczułem wieeeeeelką różnicę na samym przejściu na SSD. Komputer zaczął żyć jak należy bo nic go już nie dławiło tak na prawdę Mam pliki wymiany i tempy na SSD i nawet złowieszcze NX2 po odpowiednim ustawieniu pracuje jak ta lala, co na HDD było mało możliwe.

Domyślnie

no właśnie, NX2 nawet nie dotykam z powodu "prędkości" jego działania ... Fakt, chce mieć potwora, chcę żeby wszystko śmigało tak szybko jak tylko się da. Czyż nie było by wspaniale mieć otwartego bridga, lightrooma, photoshopa, przeglądarki internetowej, odtwarzacza muzyki i czasem nawet czegoś więcej? Mi by ułatwiło życie swobodne przemieszczanie się w takim środowisku kiedy np pracuje nad kompozytem 20mpx do druku w przestrzeni 16bit z dziesiątkami warstw i smart object'ami ... To samo odnosi się do panoram nad którymi też lubię posiedzieć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flux Zobacz posta
    no właśnie, NX2 nawet nie dotykam z powodu "prędkości" jego działania ... Fakt, chce mieć potwora, chcę żeby wszystko śmigało tak szybko jak tylko się da. Czyż nie było by wspaniale mieć otwartego bridga, lightrooma, photoshopa, przeglądarki internetowej, odtwarzacza muzyki i czasem nawet czegoś więcej? Mi by ułatwiło życie swobodne przemieszczanie się w takim środowisku kiedy np pracuje nad kompozytem 20mpx do druku w przestrzeni 16bit z dziesiątkami warstw i smart object'ami ... To samo odnosi się do panoram nad którymi też lubię posiedzieć.
    Mam i7 2600k z 16 GB ramu i jednym SSD + kilka HDD. Dla takiej konfiguracji powyższe zadania to pestka.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Mam i7 2600k z 16 GB ramu i jednym SSD + kilka HDD. Dla takiej konfiguracji powyższe zadania to pestka.
    Mój komp nie ma żadnego SSD, i takie zadania, to też dla niego normalna codzienność.

Flux. Dzisiaj każdy dysk radzi sobie w trymiga z otwarciem/zapisem typowych dla nas plików (kilkadziesiąt/kilkaset MB). Sam SSD to jest już wystarczające narzędzie. Jeśli on odczyta plik w 1/10 sekundy, to na co Ci da, że macierz zrobi to w 1/20? To tylko wartości orientacyjne – mogą się sporo różnić od rzeczywistości, ale IMHO dobrze obrazują istotę tej zbędnej mocy. W różnicy między otwieraniem nawet kilku plików, nie zdążysz nawet ruszyć i kliknąć myszką w kolejną opcję. Najwolniejszym ogniwem w pracy przy zdjęciach/grafice – jest człowiek.

Cytat Zamieszczone przez Flux
    Mi by ułatwiło życie swobodne przemieszczanie się w takim środowisku kiedy np pracuje nad kompozytem 20mpx do druku w przestrzeni 16bit z dziesiątkami warstw i smart object'ami
    Do czego Ci w druku 16-bit? Wydaje mi się, że lepsze efekty osiągniesz optymalizacją pracy niż kolejnymi SSDkami.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Czyż nie było by wspaniale mieć otwartego bridga, lightrooma, photoshopa, przeglądarki internetowej, odtwarzacza muzyki i czasem nawet czegoś więcej? Mi by ułatwiło życie swobodne przemieszczanie się w takim środowisku kiedy np pracuje nad kompozytem 20mpx do druku w przestrzeni 16bit z dziesiątkami warstw i smart object'ami ...
    To co piszesz to ja mam na i5 + 1xSSD na sata3, a wyżej (przy mocniejszych prockach) to już tylko prędkość nakładania efektów i exportu wzrasta. Przy najmocniejszych prockach znacznie.

Co do RAID 10 to jest to bardzo dobre rozwiązanie jeśli Cię na nie stać. Masz wtedy macierz RAID 1 zrobioną z 2 macierzy RAID 0, czyli jak CI padnie 1 dysk to dalej masz dostęp do wszystkich danych, wymieniasz dysk i dalej masz wszystko zabezpieczone, 4 dyski 256 dadzą Ci pojemność 512GB na system gdzie transfer czyli zapis/odczyt (bo to jest właśnie transfer) będzie sięgać 1GB/s. Jest to drogie rozwiązanie ale jeśli Cię stać to czemu nie?

Jednak ja bym ładował kasę przede wszystkim w dwuprocesorową płytę i 2xXeon Wseries. Nic Ci nie da takiego kopa w pracy jak porządny procek. Także rozmiar tych 4 dysków oszacuj po tym na jaki Cię będzie stać, jak już kupisz całą jednostkę.

Co do NAS - masz dysk np 3TB w obudowie, na nim masz swoje rzeczy, z doświadczenia wiem że kiedyś się zapełni i trzeba będzie gdzieś upchać nowe materiały, nie wyrzucając starych. Odpalasz wtedy wpięty do sieci NAS z 2-3 dyskami i tam magazynujesz starsze dane które chciałbyś dalej mieć ale nie ma już na nie miejsca na dysku w skrzynce, możesz też część miejsca, np 1 dysk w nas ze wszystkich 3, przeznaczyć na backup Twojego 3TB w obudowie. Jak nie używasz NAS to odłączasz go od prądu i Twoim danym nic nie zagraża, bo dysk w skrzynce zawszze może się spalić jak zasilaczowi odpierniczy, a tym w NAS jak są odpięte od prądu i wyłączone nie grozi kompletnie nic.

Ja sam ostatnio negowałem zakup NAS w przypadku posiadania 1 kompa, bo po co mi dysk sieciowy jak mam tylko 1 PC w sieci, ale to był bład, bo tak jak pisałem wyżej mogę na nim bezprzewodowo czy przewodowo robić wygodnie kopię zapasową danych oraz trzymać starsze rzeczy, na które nie ma miejsca w twardzielu w obudowie.

PS. Zakładanie 4 dysków w raid nie jest kompletnie bez sensu, popatrzcie, co wyprawia komp na 2 prockach z 24 dyskami SSD wpiętymi w RAID: http://www.youtube.com/watch?v=mKcSxd_ynsM

Jak by mnie było stać, też bym sobie taką macierz sprawił. Oczywiście z 4 dysków, bo 24 to już za dużo, ba, nawet z 2 SSD w RAID 1 (lutrzany) by mi stykło w zupełności.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 23-12-2012 o 12:08
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    To co piszesz to ja mam na i5 + 1xSSD na sata3, a wyżej (przy mocniejszych prockach) to już tylko prędkość nakładania efektów i exportu wzrasta. Przy najmocniejszych prockach znacznie.

Co do RAID 10 to jest to bardzo dobre rozwiązanie jeśli Cię na nie stać. Masz wtedy macierz RAID 1 zrobioną z 2 macierzy RAID 0, czyli jak CI padnie 1 dysk to dalej masz dostęp do wszystkich danych, wymieniasz dysk i dalej masz wszystko zabezpieczone, 4 dyski 256 dadzą Ci pojemność 512GB na system gdzie transfer czyli zapis/odczyt (bo to jest właśnie transfer) będzie sięgać 1GB/s. Jest to drogie rozwiązanie ale jeśli Cię stać to czemu nie?

Jednak ja bym ładował kasę przede wszystkim w dwuprocesorową płytę i 2xXeon Wseries. Nic Ci nie da takiego kopa w pracy jak porządny procek. Także rozmiar tych 4 dysków oszacuj po tym na jaki Cię będzie stać, jak już kupisz całą jednostkę.

Co do NAS - masz dysk np 3TB w obudowie, na nim masz swoje rzeczy, z doświadczenia wiem że kiedyś się zapełni i trzeba będzie gdzieś upchać nowe materiały, nie wyrzucając starych. Odpalasz wtedy wpięty do sieci NAS z 2-3 dyskami i tam magazynujesz starsze dane które chciałbyś dalej mieć ale nie ma już na nie miejsca na dysku w skrzynce, możesz też część miejsca, np 1 dysk w nas ze wszystkich 3, przeznaczyć na backup Twojego 3TB w obudowie. Jak nie używasz NAS to odłączasz go od prądu i Twoim danym nic nie zagraża, bo dysk w skrzynce zawszze może się spalić jak zasilaczowi odpierniczy, a tym w NAS jak są odpięte od prądu i wyłączone nie grozi kompletnie nic.

Ja sam ostatnio negowałem zakup NAS w przypadku posiadania 1 kompa, bo po co mi dysk sieciowy jak mam tylko 1 PC w sieci, ale to był bład, bo tak jak pisałem wyżej mogę na nim bezprzewodowo czy przewodowo robić wygodnie kopię zapasową danych oraz trzymać starsze rzeczy, na które nie ma miejsca w twardzielu w obudowie.

PS. Zakładanie 4 dysków w raid nie jest kompletnie bez sensu, popatrzcie, co wyprawia komp na 2 prockach z 24 dyskami SSD wpiętymi w RAID: http://www.youtube.com/watch?v=mKcSxd_ynsM

Jak by mnie było stać, też bym sobie taką macierz sprawił. Oczywiście z 4 dysków, bo 24 to już za dużo
    nadal sądzę że kupowanie ssd na wyrost, obecnie, jest bez sensu. robienie raida z kilku/kilkunastu ssd jest sztuką dla sztuki, w mocnym kompie i szybkim 1ssd i tak w wielu przypadkach to człowiek będzie opóźniał maszynę a nie na odwrót. Tak więc jak chce się postawić raida z szybkich ssd aby mieć wszystko jeszcze szybsze(pytanie który program wykorzysta odczyt 1GB/s ?) to warto byłoby pójść do Uboota na szkolenie z prędkości działania (to już był żart )
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Mając wpięte 2 dyski SSD 256 w RAID 0 masz 1 dysk logiczny 512 MB z 2x szybszym transferem. Gdzie tu marnotrastwo? Gdyby to było nadal 256GB tyle że 2x szybsze to Cię rozumiem, ale RAID 0 mnoży pojemności, więc pieniądze nie pójdą w błoto. Jeśli chce do tego to zabezpieczyć tak, aby w razie padu dalej mieć dostęp do wszystkiego musi drugą macierz RAID 0 połączyć z tą pierwszą, tworząd RAID10. Tu też nie ma marnotrastwa, bo dzięki temu jakikolwiek dysk Ci padnie a Ty nadal masz dostęp do 100% zasobów. Dla mnie to wszystko jest logiczne i ma sens. Tyle, że jest drogie, ale chyba to nie problem w przypadku kolegi, prawda?

PS. 4x SSD Intel 330 60GB połączone w RAID 10 daje mi dysk 120GB z transferem 1GB/s zabezpieczony lustrzaną macierzą. Koszt 1000zł wg ceneo. 1 dysk 240GB bez raid da mi dysk 240GB, transfer 0,5GB/s, bez zabezpieczenia jakiegokolwiek. Koszt 700zł.

Moim zdaniem opyla się dołożyć 300zł dla większej szybkości i bezpieczeństwa w zamian za połowę miejsca, mój system na 120GB i tak zajmuje malutko, 75GB mam ciągle wolne (a mam wszystko zainstalowane na czym pracuję).
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 23-12-2012 o 13:51
    ;]

Domyślnie

Czyż nie było by wspaniale mieć otwartego bridga, lightrooma, photoshopa, przeglądarki internetowej, odtwarzacza muzyki i czasem nawet czegoś więcej?
    To ja jestem dziwny bo jak pracuję to pracuję... a nie rozdrabniam się na pierdyliard różnych rzeczy na raz...

Strona 150 z 338 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów