Szukaj
nie u wszystkich wydruk jest efektem końcowym![]()
Wstawilem do lapka zamiast cd ssd, klopot mam taki ze po podlaczeniu obu dyskow komputer sie nie uruchamia, kieszen na dysk dziala pod warunkiem ze drugi dysk nie jest podlaczony, jak sie domyslam oba pracuja w tym samym trybie master. Potrzebuje zworke/jumper na ktoryms, dobrze kombinuje ? Tylko jak to ustawic bo nie znalazlem nic na necie.
Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniachâ W.B.Yeats
Dla mnie troche nie te czasy juz xD jaki laptop, jaka kieszen, jaki dysk? Moze kieszen cos miesza? Na pewno mozesz w swoim laptopie tak zrobic?Potrzebuje zworke/jumper na ktoryms, dobrze kombinuje ?
d70s + N18-70 + N55-200
eski a moze ustawienia w biosie? kolejnosc dyskow cos?
albo ustawienia partycji/mbr moze oba dyski sa jako systemowe aktywne zaznaczone?
Dyskiem startowym, powinien być na mój rozum dysk domyślny, podłączony do pierwszego kanału kontrolera.
Nie ma znaczenia, czy na tym dodatkowym (w kieszeni), jest zainstalowany system, bo po ustawieniu odpowiedniej sekwencji startowej w BIOS-ie, powinien startować domyślnie i dysk z kieszeni, ale ... jak widać to nie jest wcale takie oczywiste.
Medice, cura te ipsum.
Ale nowy dysk podpiety jest w miejsce starej stacji CD/DVD, tak? Ktora mogla byc jako pierwsza podlaczona, co wiecej bardzo mozliwe, ze byla.
Trzeba sprawdzic ustawienia boot order w biosie.
Tylko, ze, w tym przypadku komputer sie nie uruchamia, czyli dla mnie wyglada to na troche inny problem niz logiczna kolejnosc dyskow![]()
d70s + N18-70 + N55-200
Podlaczam nowy.dysk w.miejsce starego i widac go w biosie, podlaczam w kieszeni zamiast cd i tez widac go w.biosie, to.samo jest ze starym dyskiem. podlaczam oba i pokazuje sie tylko ekran startowy bios i koniec nawet nie da sie wejsc do biosu. w samym biosie nie ma ustawien kolejkowania itp jest.tylko kolejnosc sprawdzania napedow przy starcie systemu, to akurat jest nie.wazne bo nawet nie dochodze do uruchomienia biosu. pytam o zworki bo nic innego nie pozostalo å dyski maja cztery piny ktore nie podlaczam sie do gniazda. Bios zaktualizowalem do najnowszego.
Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniachâ W.B.Yeats
Skontaktuj się z nami