działa
Szukaj
Chodzi mi o to czy te stare super ostre stałki lub inne fujijany w połączeniu z manualnym ostrzeniem i peakingiem nadają się np. do fotografowania dzieci, które jak wiadomo są dosyć ruchawe.
To czy się nadają czy nie zależy od operatora. I to nie tylko jego zdolności manualnych i szybkości reakcji w pętli sprzężenia ręki z podglądem, ale też z tego jak zaplanuje sobie kadr i parametry ekspozycji.
CDAF w bezlusterkowcach ogólnie kiepsko się nadaje do fotografowania rzeczy w ruchu, więc MF nie jest wcale dużym kompromisem. Szczególnie w nexach, gdzie wspomaganie MF jest najlepsze z tego co jest na rynku.
Moja córka ma dopiero 7 miesięcy więc jest średnio rychliwa![]()
Nexa użytkuję od roku, w międzyczasie dozbroiłem go w wizjer, 16mm, nasadkę szerokokątną, 55-210, 30 macro i dwa canonowskie fd 50/1.4 i 200/4. Jak to w sony, af na kolana nie rzucaWydaje mi się też że obrazek jest dość agresywnie odszumiany i to zarówno w jpg jak i w raw, detale na cropie są dość "plackowate". Najbardziej irytujący jednak jest ten af, o ile zaakceptowałem właściwie brak trybu af-c
, to można dostać szału przy próbie ostrzenia na bliskie plany, aparat uparcie ostrzy na tło, jeśli przełączę go na manual i ustawię ostrość ręcznie, po czym wracam do af ... już problemu nie ma. Nie ma tu znaczenia ani kontrast, ani wielkość obiektu, po prostu ewidentny błąd w sofcie - tak to widzę. Ale "kompaktowość" rozmiarów i wagi pozwala zapomnieć o tych niedogodnościach
Fd 50 na 1.4
16mm+nasadka f3.2
Tak, wcześniej sprawdzałem 7-kę i jest to samo, może nex6 lepiej sobie radzi. Generalnie nauczyłem się z tym żyć, czekam jeszcze co pokaże na tym polu eos m, jeśli będzie lepiej i wypuszczą model wyposażony w wizjer toJutro aparat ląduje w csi, kończy się gwarancja to skorzystam i niech wymienią lcd bo powłoki powycierane a przy okazji zgłoszę ten "problem" z af, ciekawe co powiedzą
![]()
Z mojego doświadczenia każdy CDAF będzie miał tendencje do czepiania się tła, jeżeli dzieje się w nim więcej niż na pierwszym planie. Mam nawet hipotezę, że podstawowa różnica w AF między 7 a 16mpxowymi modelami zasadza się w tym, że analiza kontrastu wykonywana jest na polu o tej samej liczbie pixeli, które jest jednak tu w stosunku do całego kadru odpowiednio mniejsze.
Im dłuższe i jaśniejsze szkło, tym problem narasta i MF robi się (tam gdzie można go użyć) całkiem sensownym jego obejściem.
Nie liczyłbym niestety na rozwiązanie problemu w serwisie.
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 02-12-2012 o 14:33
Skontaktuj się z nami