Close

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 106

Wątek: Jaki HDD?

Domyślnie

W robieniu ręcznych kopii danych na zewnętrznych dyskach USB bardzo pomaga aktówka, która znacznie umila pracę. Otwierasz na dysku zewnętrznym aktówkę DOKUMENTY i klikasz aktualizuj, a aktówka sama sprawdzi które pliki są nowsze na wewnętrznym lub czy są jakieś nowe i zaktualizuje zawartość zewnętrznego. To bardzo ułatwia życie, wtedy kopiowanie ręczne nie jest już kompletnie męczące, wszystko robi za nas system.
    ;]

Domyślnie

Jaki polecacie dysk zewnętrzny 1 TB ?
    mam w laptopie wyjście eSATA.
    Seagate, czarny WD ? między 300-400 zł
    proszę o pomoc w wyborze dysku ze strony EURO
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Sam sobie odpowiedziałeś - seagate lub czarny HDD. A jeśli chodzi o resztę - przenośne są takie jak wewnętrzne, te same zasady mają, wiele z nich to wewnętrzny 2,5" w obudowie ładnej włożony. Im mniej talerzy w dysku i głowic tym lepiej. Nowe dyski 1TB mają tylko 1 talerz (po 500GB na stronę). Takie dyski są lżejsze, cichsze, mniej awaryjne, bo są mniej skomplikowane z powodu mniejszej liczby talerzy. Po za tym wydzielają mniej ciepła. 32MB pamięci podręcznej styknie, jak dostaniesz 64 to też będzie ok. SATA II czy III to bez różnicy, i tak dyski mają prędkości max 180MB/s, więc to dopiero niewiele ponad połowa przepustowości SATA II.
    ;]

Domyślnie

dziękuję a czy są dołączane jakieś programy do dysków twardych np zabezpieczające dane itp? na to zwracać uwagę jakoś szczególnie czy są to pozycje gratisowe bez większego znaczenia ze względu na ich skuteczność/przydatność działania?
    Dysk będzie miał przeznaczenie typowo magazynowe
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Seagate Expansion, nie polecam, najgorszy moj dysk zewnetrzny, moze dlatego ze stary, mam go pare lat, chodzi jak zolw, jest glosny i normalnie tragiczny..
    Juz nigdy nie wezme dysku na dodatkowe zasilanie bo sa duze.. a to wada.. moze ew. maly to tak.. ale nie taki kolos..

Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Nowe dyski 1TB mają tylko 1 talerz (po 500GB na stronę).
    Tylko i wyłącznie 3,5"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Tylko i wyłącznie 3,5"
    A to mozesz powiedziec, dlaczego 3,5?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Im mniej talerzy w dysku i głowic tym lepiej.
    Cenowo tym gorzej ... chodzi o cenę za każdy GB. Praktycznie modeli jednotalerzowych to nie warto kupować bo np. za 1,35x większe pieniądze mamy dysk 2x większy (np. 1TB 3,5" vs. 2 TB 3,5")

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    A to mozesz powiedziec, dlaczego 3,5?
    Bo mają większą powierzchnię od 2,5" ... więc skoro przy obecnej max gęstości zapisu wchodzi 1 TB na 3,5" to na 2,5" wchodzi jak mnie pamięć nie myli (750 GB skreślone) ... te 750 GB na 2,5" to na dwóch talerzach raczej, więc na jeden wchodzi 375 GB. Kolejna sprawa to w modelach 2,5" nie można wcisnąć tyle talerzy co w 3,5" (wysokość obudowy)

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Juz nigdy nie wezme dysku na dodatkowe zasilanie bo sa duze.. a to wada.. moze ew. maly to tak.. ale nie taki kolos..
    Jak chcesz dysk na magazyn to kupujesz 3-4TB 3,5" z dodatkowym zasilaniem - sorki, ale tak to wygląda. Jak chcesz dysk do "noszenia po ludziach", to kupujesz 2,5" bez dodatkowego zasilania, ale pojemność będzie gdzieś do 1 TB bo większe modele, np. 1,5 TB-2TB mają niestandardowo grubą obudowę (konieczność wciśnięcia kolejnych talerzy), więc nie są już takie >mobilne<. W praktyce do noszenia to wystarczy 500 GB by coś jednorazowo od kogoś zgrać (tak delikatnie mówiąc).
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 28-11-2012 o 20:07

Domyślnie

Jak by sie tak każdy ceną przejmował :P ile tańszy jest Seagate 4talerzowy 1TB od Seagate 1talerzowego 1TB? 10zł? A ile cichszy i mniej awaryjny? Ja bym te 10-20zł dołożył. Jak ktoś nie, tego kogoś sprawa.

Nieopłacalność nie wynika z ilości talerzy, tylko z faktu, że zawsze więszy dysk będzie bardziej opłacalny, bo nigdy dysk 2TB nie był 2x droższy od 1TB, tylko był niewiele droższy. To norma, i liczba talerzy nie ma tu nic wspólnego.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Celeborn Zobacz posta
    To tak jak ze wszystkim. Jednemu działa latami a innym pada dość szybko.
    Tylko, ze o seagate czytalem a o WD osobiscie slyszalem i sam sie z tym G. musialem meczyc.....mowa o green, reszta to jedna liga jest0

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów