Close

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 106

Wątek: Jaki HDD?

Domyślnie

Teraz WD wypuścił tez serie wd red - dyski dedykowane do zastosowań typu nas, pracy 24/7 etc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    ile tańszy jest Seagate 4talerzowy 1TB od Seagate 1talerzowego 1TB? 10zł? A ile cichszy i mniej awaryjny? Ja bym te 10-20zł dołożył. Jak ktoś nie, tego kogoś sprawa.
    O czym Ty piszesz? Widziałeś Ty w sklepie w ostatnich 2-3 latach dysk 1 TB na 4 talerzach ?! A teraz zobacz sobie ile kosztuje 1 TB na dwóch talerzach (Seagate ST1000DL002 - 289zł) a ile na jednym (ST1000DM003 - 265zł ... pomimo że ma 2x więcej pamięci). Tak więc jak widzisz model na jednym talerzu jest TAŃSZY a nie droższy! ... i to ponad "10-20 zł"

ps. ceny z proline

Nieopłacalność nie wynika z ilości talerzy, tylko z faktu, że zawsze więszy dysk będzie bardziej opłacalny, bo nigdy dysk 2TB nie był 2x droższy od 1TB, tylko był niewiele droższy. To norma, i liczba talerzy nie ma tu nic wspólnego.
    Nie wynika z ilości talerzy, tylko z tego że tak bo tak ... tak? - x-P

Chyba nie rozumiesz ... to może wytłumaczę. Producent, np. Seagate produkuje obecnie talerze 1 TB dla 3,5" (taka generacja). No i stuka dyski o pojemności 1,2,3, a ostatnio 4 TB. Koszt produkcji dysku np. 1 TB i 2 TB jest bardzo zbliżony (cena obudowy prawie ta sama, elektroniki ta sama, mechanizmu pozycjonującego głowice i napędzającego talerz(e) ta sama). ... jedyna różnica jest taka, że w tym większym dorzucili jeden talerz i dwie głowice. Stąd różnica w sklepie ~1/3 większa, choć i tak wyżyłowana dla tego większego modelu (tzw. polityka cenowa, bo koszt produkcji pewnie z 10% wyższy).
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 28-11-2012 o 22:31

Domyślnie

ja wole male i ciche, moga byc nawet mniejszej pojemnosci, ale komfort z uzytkowania jest nie do przecenienia, nawet jak mam wlaczyc na chwile co jakis czas.
    oho, wlasnie podlaczylam jeden dysk na USB i mi win8 go nie widzi... ciekawe co tym razem sie stalo
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Kyle nie mieszaj, bo znwu sie zaczyna dyskusja tylko dlatego że przeczytałeś piąte przez dziesiąte i chcesz morały prawić, przekręcając moje słowa i odbijając piłeczkę mimo że wcale jej odbijać nie musiałeś...

Ja napisałem że "Im mniej talerzy tym LEPIEJ" a Ty na to "cenowo tym gorzej". A teraz piszesz że to dyski z mniejszą liczbą talerzy są tańsze, jak byś już zapomniał że wcześniej napisałeś coś odwrotnego... Sam sobie przeczysz. Ja napisałem że pewnie niewiele droższe, bo zasugerowałem się Tobą, sądziłem że jak napisałeś że cenowo gorzej to sprawdziłeś ceny i rzeczywiście tak jest. Po drugie, nie napisałem że "nieopłacalność nie wynika z ilości tależy tylko z tego że tak bo tak", tylko napisałem konkretniej z czego wynika, a ty to powtórzyłeś tylko innymi słowami. Mi chodziło o to że zawsze 2x większy dysk był niewiele droższy, czyli np 2TB od 1TB, a Ty uważając że niby mnie poprawiasz dodałeś tylko z czego to wynika (praktycznie te same koszty produkcji).

Nie trawię tego typu dyskusji, na przyszłość czytaj dokładnie posty, bo połowa tego forum to takie właśnie nieporosumienia słowne. Ja mówię A, a ty chcesz mnie poprawić przekręcając że powiedziałem B i też mówisz A, szczęśliwy że mnie na dobrą drogę sprowadziłeś. To jest bezsens, i nie pierwszy raz się zdarza.
    ;]

Domyślnie

Kyle nie mieszaj, bo znwu sie zaczyna dyskusja tylko dlatego że przeczytałeś piąte przez dziesiąte i chcesz morały prawić, przekręcając moje słowa i odbijając piłeczkę mimo że wcale jej odbijać nie musiałeś...

Ja napisałem że "Im mniej talerzy tym LEPIEJ" a Ty na to "cenowo tym gorzej". A teraz piszesz że to dyski z mniejszą liczbą talerzy są tańsze, jak byś już zapomniał że wcześniej napisałeś coś odwrotnego...
    Żeby była jasność to napiszę to co napisałem wcześniej inaczej i z przykładem:

Jeśli masz do wyboru dysk 1 TB z jednym i dysk 1 TB z więcej niż jednym talerzem, to model z jednym będzie tańszy. Jednak generalnie dysków z jednym talerzem nie warto kupować, bo dwu i więcej talerzowe TEJ SAMEJ GENERACJI będą miały dwa i więcej razy większą pojemność, przy cenie niewiele większej. Przykład: obecnie nie warto kupować dysków 1 TB, przy obecnej generacji 1 TB/talerz, bo dużo bardziej opłacalnym wyborem są modele 2 i 3 TB (oczywiście generacji 1 TB/talerz). Jeśli chodzi o ceny to 1 TB jednotalerzowy kosztuje teraz 265zł, a 2TB dwutalerzowy kosztuje 359zł. Dodam że ceny obecnie są sztucznie napompowane, bo różnica w cenie między 1 TB a 2 TB powinna być lekko 2x mniejsza, i dopiero 3 TB powinno kosztować 359zł. Dawniej, przed "powodzią" niższe były różnice. Ja np. kupiłem trzytalerzowy dysk 2 TB za 265zł ... modele jedno i dwutalerzowe były na prawdę niewiele tańsze, lecz dokładnych cen nie przytoczę, bo dokładnie ich nie pamiętam.

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    ja wole male i ciche, moga byc nawet mniejszej pojemnosci, ale komfort z uzytkowania jest nie do przecenienia, nawet jak mam wlaczyc na chwile co jakis czas.
    Ja tam podłączam dysk z magazynem może z 2x na tydzień, na kilkanaście minut, więc jakoś ten ledwie słyszalny szum przez tą chwilę wytrzymam ... szczególnie że dawniej jak archiwizowałem/czytałem z DVD to było 10-20x głośniej i dłużej to szumiało. Inna sprawa, to można by trochę polemizować nt. głośności mojego 3,5" 5900RPM vs. 2,5" 7200 RPM ... no chyba że kupisz jakiś 5400 RPM 2,5" to faktycznie będzie cichszy (i dużo wolniejszy, bo generalnie dyski 2,5" są wolniejsze, nie licząc serwerowych 10000 i więcej RPM w porównaniu do konsumenckich nawet 3,5" 7200RPM).

Tylko na końcu końców - czy warto zwracać uwagę na subtelnie większy hałas w przypadku gdy dysk włączany jest na chwilę i do tego rzadko? Poza tym w przypadku wybrania "nieco głośniejszej opcji", hałas będzie trwał krócej bo szybciej wszystko przy 3,5" przekopiujesz ... bo 3,5" są szybsze. Jeszcze ostatnia sprawa - 3,5" będzie miało większą pojemność od kosztującego tyle samo 2,5".
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 29-11-2012 o 09:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Ja np. kupiłem trzytalerzowy dysk 2 TB za 265zł ... modele jedno i dwutalerzowe były na prawdę niewiele tańsze, lecz dokładnych cen nie przytoczę, bo dokładnie ich nie pamiętam.
    By znowu nie było nieporozumień: pisząc modele jedno i dwu-talerzowe, miałem na myśli oczywiście modele na podobnie pojemnych talerzach, więc o proporcjonalnie niższej pojemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Tylko, ze o seagate czytalem a o WD osobiscie slyszalem i sam sie z tym G. musialem meczyc.....mowa o green, reszta to jedna liga jest0
    Dlatego nawet w stronę WD green nie spojrzałem. Padło na Segate 1 TB.
    Body+szkło

www.mpastuszak.pl

Domyślnie

przyjrzyjcie sie jeszcze tym

http://www.anandtech.com/show/6157/w...th-the-premium

dyskom. jest to jakas alternatywa przy wyborze miedzy green a black

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    przyjrzyjcie sie jeszcze tym

http://www.anandtech.com/show/6157/w...th-the-premium

dyskom. jest to jakas alternatywa przy wyborze miedzy green a black
    To jest green, (red?),moj taki tez sie nadaje do NAS, nie wiem czy jest jakas roznica, bo w cenie jak wybieralam zadna.
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 29-11-2012 o 13:33
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

to nie jest green - w artykule masz wszystko dokaldnie opisane czy sie rozni seria red od green
    (dluzsza gwarancja, mtfp, tler, wylaczone parkowanie przy bezczynnosciach itp itd)
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 29-11-2012 o 13:43

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów