Close

Strona 60 z 73 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 721

Wątek: Diablo 3

Domyślnie

Też tak mam, że zdarzają się runy że mam 3 schematy, ale moim zdaniem to nadal losowość.

Patrząc na to, musicie spojrzeć globalnie. Nie brać pod uwagę siebie i swojego runa, a wszystkich aktualnie grających graczy. Załóżmy, że w jednej sekundzie wypada 5k przedmiotów. Dostajecie amulet. Za 30 sekund następny drop i znów 4-5k przedmiotów i znów amulet. Patrząc na to tak, że masz pod rząd dwa amulety faktycznie wygląda to dziwnie, ale biorąc pod uwagę, że właśnie wypadło 500 amuletów w całej grze i w tym akurat jeden u Was wygląda już to inaczej.

No i trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że losowość w informatyce to jest pseudo-losowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sendilkelm Zobacz posta
    Patrząc na to tak, że masz pod rząd dwa amulety faktycznie wygląda to dziwnie, ale biorąc pod uwagę, że właśnie wypadło 500 amuletów w całej grze i w tym akurat jeden u Was wygląda już to inaczej.
    Niby tak, ale często lecą mi po dwa takie same z jednego moba. I jak mówię przy takich ilościach mobów to musiałoby się uśredniać a tymczasem różnice między jednym runem a następnym są olbrzymie.

A ze schematami... pół roku nie leci nic i nagle w jednym runie sześć czy siedem i teraz znowu nic... to jest losowość? losowość by była gdyby średnio na miesiąc wypadał jeden, albo w jednym miesiącu dwa a w innym nic albo nawet w jednym miesiącu sześć a winnych nic a tymczasem nic i nagle wjednym runie sześć? Jeszcze żeby po prostu w jednym dniu... Ale wiele osób zauważyło to samo że drop jest seryjny, nawet sam bliz przyznał że podwójny drop (dwa takie same itemy ze stwora) to jest błąd i planują go naprawić.
    Nie twierdzę że bliz steruje dropem, czy że dropią tylko serwery z 6 w IP ale wydaje mi się że mają skopane algorytmy dropu albo dziwną mechanikę tegoż przyjętą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seler Zobacz posta
    A ze schematami... pół roku nie leci nic i nagle w jednym runie sześć czy siedem i teraz znowu nic... to jest losowość? losowość by była gdyby średnio na miesiąc wypadał jeden, albo w jednym miesiącu dwa a w innym nic albo nawet w jednym miesiącu sześć a winnych nic a tymczasem nic i nagle wjednym runie sześć? Jeszcze żeby po prostu w jednym dniu... Ale wiele osób zauważyło to samo że drop jest seryjny, nawet sam bliz przyznał że podwójny drop (dwa takie same itemy ze stwora) to jest błąd i planują go naprawić.
    Nie twierdzę że bliz steruje dropem, czy że dropią tylko serwery z 6 w IP ale wydaje mi się że mają skopane algorytmy dropu albo dziwną mechanikę tegoż przyjętą.
    No tak, ale 2 te same z jednego jak napisałeś to jest BUG. A co do schematów np. z runa, to nie wiem, Ty zauważyłeś, a 10 innych osób nie. Na tylu grających zawsze wystąpią anomalie statystyczne. Ja zebrałem już masę schematów i nigdy nie miałem tak, żeby było to seryjne. Więc jeśli zdarzy się sytuacja, że wypadnie ich 4-5 w jednym runie, to może to być bug, ale nie musi. Moim zdaniem to przypadek, bo liczba grających i liczba losowań jest naprawdę duża.
    Sam algorytm nie musi być skopany, a nawet śmiem wątpić, żeby był. Jeśli zdarzają się dziwne sytuacje to szukałbym raczej problemu w sposobie losowania przez komputer.
    No i ostatecznie ta losowość, pomijając to co znamy, to pewnie nie jest do końca losowość. Przynajmniej ja bym nadał wagi przedmiotom chociażby z tego względu, że niektóre są używane przez wszystkie klasy, a niektóre nie. Przedmioty, które może założyć dana klasa byłyby rzadziej losowane. Takich niuansów jest pewnie dużo i to wpływa pośrednio na "losowy" drop.

Domyślnie

Trochę temat przemyślałem, a że czasem mi lepiej idzie myślenie, jednocześnie z przelewaniem na papier/komputer, to wklejam dla potomnych.

Przepis na losowanie przedmiotów:

1. Generowanie liczby pseudolosowej
    W momencie wypadnięcia przedmiotu istotna jest wartość parametru Magic Find (MF) gracza, ilość graczy oraz poziom potwora (skrzyni). Kiedy wypada jakikolwiek przedmiot, serwer pobiera określoną liczbę z ciągu wygenerowanych liczb pseudolosowych - ale ta liczba nie jest zależna od czegokolwiek. Nie da się wygenerować przedmiotów dla mapy wcześniej, ponieważ nie wiadomo z góry: ani w co się ktoś ubierze, ani ilu graczy będzie. Także kiedy wypada jakiś przedmiot mamy pewną liczbę pseudolosową. Jest ona typu rzeczywistego od zera do jeden (tu upraszczam by nie komplikować). Ponieważ w programowaniu łatwiej operuje się na liczbach stałoprzecinkowych (całkowitych), a nie zmiennoprzecinkowych, robiona zazwyczaj jest prosta konwersja - mnożymy tę liczbę powiedzmy przez milion albo sto milionów (i obcinamy wszystko po przecinku). Załóżmy zatem, że w wyniku tej operacji mamy liczbę od zera do miliona. Nazwijmy ją X.

2. Decyzja jak rzadki jest przedmiot
    Przedmiotów zwykłych jest dużo. Małe MF ma dawać te przedmioty, duże MF ma dawać rzadkie przedmioty. Silne potwory mają dawać lepsze rzeczy. Aby uzyskać takie wyniki mnożymy MF przez X i przez kilka dodatkowych parametrów - im większych, tym rzadszy ma być przedmiot. Można tę operację zamienić na nieliniową na kilka sposobów. Ważne, że w zależności od prawdopodobieństwa (X) oraz MF otrzymujemy duże liczby dla rzadkich przedmiotów i resztę dla pozostałych. Nazwijmy otrzymaną liczbę: Y. To od niej zależy kategoria przedmiotu. Zupełnie osobno MF i siła potwora mogą też wpływać na ilość przedmiotów jakie on zostawi po śmierci. Jedna z klas ma też specjalną zdolność zwiększającą szanse na większy łup.

3. Decyzja jaki to konkretnie przedmiot
    Teraz sprawdzamy wartość Y w specjalnej tabelce. Każdemu Y (dokładniej zakresowi, w którym się mieści) przypisana jest lista przedmiotów jakie mogą wypaść. Dla dużych Y są tu przedmioty legendarne i zestawy. Dla mniejszych przedmioty rzadkie, dla jeszcze mniejszych zwyczajne, a dla coraz niższych te najsłabsze. Można zapytać co z poziomem bohatera. Ano najprawdopodobniej tabela dotyczy przedmiotów dla każdego z poziomów, jednak dla uproszczenia opisuję przypadek 60-poziomowej postaci. Tak naprawdę opisane w niej przedmioty, to nie są gotowe przedmioty, ale przepis na ich wykonanie. Przykładowo jednymi z parametrów są poziom przedmiotu, możliwość posiadania gniazd na klejnoty, szansa na wylosowanie pewnych statystyk itd. Ten opis jest dość skomplikowany i w szczególności mówi, że np. w zwykłych i rzadkich rękawicach nigdy nie wylosowana zostanie prędkość poruszania się - ta dostępna jest wyłącznie w butach. Jednak są przedmioty legendarne, które łamią te reguły i mają one własny opis. Możliwe, że odbywa się teraz dodatkowe losowanie i na podobnych zasadach jak powyżej, ustalany jest konkretny przedmiot a następnie jego parametry. Ponownie brany jest pod uwagę MF gracza oraz poziom potwora oraz wylosowanego już przedmiotu. Możliwe, że każdy parametr losowany jest w oparciu o inną liczbę pseudolosową, albo istnieje jakiś algorytm wyciągający z tej jednej ustalonej wcześniej wartości X, kolejne pseudolosowe numerki. To już mało istotne.
    W większości gier każdy bardziej istotny potwór (boss) ma swoją tablicę przedmiotów specjalnych. Dokładane są one do puli, z której się odbywa losowanie konkretnego przedmiotu. Tutaj widzimy to w przypadku przepisów na kostur, kluczy lub składników receptur specjalnych.

4. Skutki dla gracza
    Losowość nie jest związana z konkretną mapą. Nie jest też predeterminowana, czyli wchodząc na mapę nie wiadomo jeszcze, co na niej znajdziemy. Dodatkowo rozbicie dzbanka może dać skutek podobny do zabicia potężnego potwora. Jednak część przedmiotów wraz z najmocniejszymi statystykami, może być zarezerwowana dla pewnych grup potworów lub skrzyń.
    Czy warto niszczyć wszystko na swojej drodze? Z powyższych wywodów należy to ocenić samemu. Nie ma znaczenia, czy zabijemy kolejnego małego potworka, czy rozbijemy wazonik. To dla gry kolejne losowanie po prostu. O niskiej szansie na dobry przedmiot. Zamiast spędzać czas na uganianiu się po mapie za dzbankami, może lepiej je zignorować i zacząć kolejną walkę z potworami elitarnymi.
    Na pewno nie ma sensu czyszczenie mapy "do zera". Czyli zabijanie wszystkiego i rozbijanie każdej baczki, w nadziei, że na tej mapie jeszcze coś powinniśmy znaleźć. Nie tak działa losowanie w grach tego typu. Szkoda na to czasu, choć przechodząc obok nie zaszkodzi zrobić małej demolki. Jeżeli tylko nas za bardzo nie spowalnia, to może się nam poszczęścić. Obawiam się jednak, że o ile legendarne przedmioty znajdziemy, o tyle będą one miały przeciętne statystyki. Mogę się tu jednak mylić, bo ja bym tak zrobił, ale Blizzard nie musiał.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 23-11-2012 o 01:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Zamiast spędzać czas na uganianiu się po mapie za dzbankami, może lepiej je zignorować i zacząć kolejną walkę z potworami elitarnymi.
    Na pewno nie ma sensu czyszczenie mapy "do zera". Czyli zabijanie wszystkiego i rozbijanie każdej baczki, w nadziei, że na tej mapie jeszcze coś powinniśmy znaleźć.
    I dlatego zamiast czyścić skupiłem się na robieniu expa bo i tak nic sensownego póki co mi nie leci. Robię krater, przejście i czasami jeszcze pola rzezi i jaskinię, ale tylko przelatuję po głównym ciągu, nawet się nie zatrzymuję na pojedyńczych mobkach . Taki ciąg daje mi dwie kratki expa, paręnaście elit i 100-200k złota i zajmuje ok 30min. Zbieram tylko żółte przedmioty, niebieskie z dużą ilością affixów (bo chodzą nawet po 2k u vendora) i zielone kamienie (4k za szt na ah).

Swoją drogą na ah potaniało. Udało mi się upolować raki, pas blacksmitha i plugawe osłony razem za mniej niż 4,5kk oczuwiście nie topowe staty ale lepsze niż miałem.

Domyślnie

Przedmioty się niekoniecznie mocno zużywają. Nowych graczy (postaci) drastycznie nie przybywa. Ceny zależą od tego jak często dana rzecz wypada oraz jakie jest na nią zapotrzebowanie. A zapotrzebowanie wyłącznie maleje. Odsprzedajemy stare, kupujemy lub znajdujemy nowe. Przedmiotów wypada naprawdę sporo. Stąd wniosek, że za jakiś czas ceny zmaleją jeszcze bardziej. Przewiduję, że w przyszłości zmieni się trochę system tworzenia przedmiotów i bardziej opłaci się niszczyć przedmioty legendarne u kowala. Wówczas sytuacja może wyglądać ciut inaczej. W ogóle to chyba pierwsza gra, w której widzę tyle wypadających przedmiotów i ciągłe zastanawianie się co z nimi zrobić. Większość innych gier skupia się na samej zabawie lub poziomowaniu.

Domyślnie

Ja uważam że blizz w jakiś sposób steruje dropami. Wiem że to teoria spiskowa ale już dużo razy miałem tak że wyleciał jakiś item, po wpisaniu w ah (nawet obniżając mocno statystyki) najtańszy jaki wyskakiwał był np po 70kk. Nie wiedziałem za ile wystawić, sprawdzam za godzinę a tam 100 takich przedmiotów (już bez obniżania statów). Tak samo z niektórymi legendarnymi - niektóre po prostu falami napływały na ah.

Przez ostatnie 2 dni zrobiłem 4-5 leveli i wypadł mi jeden legendarny prosto na siarkę. Dzisiaj przez godzinę pięć (też na siarkę coprawda) - jeśli dobrze zrozumiałem twierdzenie o rozkładzie normalnym to jest to niezwykła sytuacja.

Ktoś wyżej napisał że itemy potaniały - do pewnego poziomu. Od pewnego poszły w górę. Mam teraz taką sytuację że cokolwiek chciałbym kupić, co podniosłoby mi jakoś konkretnie staty, musiałbym mieć powyżej 100kk na item. Z kolei wszystko co kupiłem wcześniej jest już warte połowę tego co zapłaciłem.

Domyślnie

Żeby było weselej : dzisiaj czy wczoraj poszła plotka (lub wyciek, nie dociekałem) że planowane są zmiany w craftingu przedmiotów legendarno-setowych w związku z czym ah został wyczyszczony z tanich legendarnych i cena siarki skoczyła do 30 - 40k. Koledze dzisiaj wypadło przez kilka godzin 9 legendarnych, mnie 7. Jeśli nie robio balansu na bieżąco to ja jestem mądrym papieżem.

Domyślnie

Teorie spiskowe zawsze towarzyszą grom. I prawie nigdy nie mają sensu. Delikatne modyfikacje niektórych wskaźników częstości wypadania przedmiotów oczywiście muszą być wprowadzane. Jednak dopóki nie ma błędu w grze, to nikomu nie zależy na tym, by stale zmieniać prawdopodobieństwo. Skutkowałoby to rozchwianiem ekonomii.
    Powyższe "fale" przedmiotów (na AH) da się wyjaśnić na wiele innych sposobów. Najprostszy i najbardziej oczywisty jest taki: ludzie w Europie grają w podobnym czasie. Zatem po sesji wieczornej zawsze będzie przybywać przedmiotów, a do popołudnia ubywać. Wiele osób zaloguje się rano by sprawdzić co tam się pojawiło, może zagrać chwilkę i coś kupić.
    No i oczywiście, że ceny najlepszych rzeczy będą rosły. To z kolei związane jest ze stałym bogaceniem się zaawansowanych postaci. Mają przypływ gotówki, ale nie mogą w sensownym czasie znaleźć idealnych przedmiotów dla swojej klasy. Dodatkowo ceny przedmiotów dla najlepszych klas (czytaj: barb) będą wyśrubowane.
    Kolejne wyjaśnienie fal pojawiania się przedmiotów sam podałeś powyżej. Nie wiedziałeś za ile wystawić jakiś przedmiot. Inni też czasem nie wiedzą i czekają, aż pojawi się rozsądna ilość podobnych. I nagle przybywa ich w ogromnym tempie.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 24-11-2012 o 04:47

Domyślnie

To mówicie że polecacie Diablo III? Mam zamiar kupić tą gierkę bo I to moje dzieciństwo a II pykanie z ziomkami, mam sentyment do tej gry

Nie sądziłem że na naszym forum jest aż tylu fanów Diablo że powstanie wątek na 60 stron na temat trójki
    ;]

Strona 60 z 73 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów