Close

Strona 14 z 51 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 504

Wątek: NEX 6 - hit?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    Nie napisałeś do czego ci luszczanka ? Jest kilku co przeszli metamorfozę, może uda się coś podpowiedzieć...
    Sam bym chyba tego lepiej nie opisał co kolega wcześniej
    Cytat Zamieszczone przez Mikie_001 Zobacz posta
    28-300wrrrrr

czy mi teskno?
    chyba nie.
    bo zaczalem traktowac fotografie dosc lajtowo dzieki tej zmianie - kurde, posidanie d700 i calej baterii drogich szkiel do czegos przeciez zobowiazuje - spektakularne ujecia, te zlapane momenty, ta wszechogarniajaca pefekcja ujecia, surowe formaty itd
    a teraz? teraz to ja jestem misiu z zabawka dyndajaca na szyi i z kilkoma tanimi takumarami gdzies w kieszeniach spodni - jesli mi zdjecie wyjdzie to fajnie, a jesli nie, kurde - to nie problem, to zrobie je jeszcze raz lubie sobie pospacerowac gdzies nad rzeka, albo po lesie - mam czas, nigdzie mi sie nie spieszy. jakos nie czuje tego garba, ktorego mialem wczesniej. a i czasu na takie spacery tez mam teraz niestety mniej
    zaczalem sznowac tez kadr - robie mniej zdjec, wiecej czasu poswiecam na sam proces fotografowania niz na obrobke - robie w jotpegach - teraz zaczalem doceniac co znaczy dobry balans bieli i swietne odwzorowanie kolorow - wrzucam na tv - i jest tak jak bylo. przestalem sleczec godzinami nad komputerem - to tez duzy plus.
    Ja widze glownie zalety
    Dodałbym do tego tylko to, że najwięcej czasu spędzam z aparatem podczas wszelakich wyjazdów. I często masa i gabaryt mocno przeszkadza pod wieloma względami.
    Zdjęcia głównie oglądam na papierze (onanizowanie się pikselami na 24" monitorze mam już za sobą), a ten jak wiadomo jest cierpliwy i dużo wybacza.
    Ostatnio edytowane przez pil74 ; 07-11-2012 o 15:02
    nic...

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

no widzisz, to jak u mnie. Te cyfrowe, to w zasadzie oglądam tylko ja i żona, która wybiera wg. siebie najlepsze , z tych coś tam poprawię, wytnę, i w razie potrzeby winietka .
    Wtedy reszta ląduje na dysku, a wybrane do druku.... wtedy zawsze są pod ręką... tylko te na papierze tak na prawdę mają wartość jak dla mnie...
    Jeszcze tylko, żeby tak tylko umiał zrobić jedno zdjęcie dziennie na wyjeżdzie, jak za czasów kliszy, to byłoby super, ale nie da się tak... rodzina, dzieci itp. itd.

Szczerze powiem, że każdy nex spełni te wymagania (z resztą jak każdy inny mały bezlusterkowiec - te z m4/3 też) ja wybrałem nex'a dla: matrycy, iso i rozmiaru...
    Miałem d90 i był to super sprzęt, ale jedne wakacje z dzieckiem + plecak i aparat, to nie warte tego wszystkiego...
    Teraz wizja wakacji z 2 dzieci, plecakiem na wyjście (soczek,woda,pieluchy, "nie daj bóg" aparat, to 50l musiałbym dzwigać )

nex jest super pod względem rozmiarów swoich i optyki... body na szyji i dodatkowe szkło na pasku lub w kieszeni i heja przed siebie....
    Teraz kupowałbym nex6 dla wizjera, pomimo tego, że jestem okularnik, zawsze miałem wizjer i takie przyzwyczajenie już mam... lubię spojrzeć jednym okiem...
    .

Domyślnie

U mnie ze zdjęciami wygląda podobnie. Najpierw selekcja potem leżakowanie na twardzielu. Skończy się rok to przeglądam co tam w nim było ciekawego i wybieram ok 300 szt, które idą na papier. I tak rok po roczku robi się swoista kronika. Jak kiedyś oglądając zdjęcia w albumie np jakiś wyjazd mnie zaciekawi to bardzo szybko mogę sięgnąć po więcej na twardzielu.
    nic...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

ciągle nie ma na necie rzetelnego porównania NEX-6 z OM-D.. a w sumie między nimi się w tym momencie zastanawiam. E-X1 jednak odjedzie trochę cenowo i z 2-3 obiektywami pod 10k dochodzi - nie dla mnie. Ale m43 albo Nex - jak najbardziej. Podobnie jak wielu tutaj też w tej chwili używam d90 + 18-105 + 50 1.8. Ale chciałbym mieć więcej stałek - zabawa z nimi i rezultaty duużo lepsze niż z ciemnozoomów. No i tak m43 to ilość obiektywów ale też ich jakość. Teraz OMD można kupić za 5300 z 45/1.8 która jest podobno całkiem fajna. Nie wiem jak się ma do SEL 50F18.. takie porównanie byłoby fajne. No i test nowej 35tki by się przydał jakiś.. No i w NEXie brakuje mi sziełka takiego w okolicach 16mm - aktualna stałka trochę nie spełnia moich oczekiwań. Mam wrażenie, że na chwilę obecną wygrywa OMD - szkłami, stabilizacja, AF. Ale NEX to lepsze filmy, szkieł mniej ale (tu tylko mam nadzieję) nie gorsze jakościowo, też szybki AF i dużo lepszy wizjer. A może jeszcze poczekać do nowego roku na jakąś fajną promocję któregoś? A może w ogóle olać bezlustra i kupić d7000 (gdyby tylko nie jego bolączki..). Macie też takie dylematy?

Domyślnie

ja nie mam, gdybym zmieniał to na 100% na Nex6

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

olek ma podobno (nie miałem okazji sprawdzić) fajne szkiełka i dobrą matrycę, ale spoko spoko, ja w 5n spokojnie używan 3200 i 6400 - na papier dają radę bez problemu... poza tym zawsze robię w 3:2, więc 4:3 mi nie pasa poza tym olek większy...
    .

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

plusów jego więcej. Daleki jestem od jego lekceważenia... tylko, że dalej zdecydowany na 100% nie jestem. Jakby 16-50 był super jakości to pewnie przesądziłoby sprawę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad taką zmianą. Gabaryt i masa tego co mam często komplikuje sprawę.
    Szkła do nexa d...py nie urywają, więc zakładam, że na jakości stracę. Pytanie czy będzie to jeszcze satysfakcjonujące. To co można w wątku o Nex5 zobaczyć wygląda zachęcająco, w przeciwieństwie to wynalazku N1.
    Ciśnienia nie mam więc poczekam na testy, opinie itp itd
    Jezeli nie robisz reportazy, to nie masz sie co zastanawiac nad Nex-6, w innym wypadku powinienes sobie zostawic dodatkowo lustro, wlasnie do tych innych celow, bo ciezko zeby Nex byl do wszystkiego.. chociaz.. (pomijam sport i sluby). Obawiasz sie, ze na jakosci stracisz, ale d300s, mial chyba podobny obrazek co z d90? Czy bijacy na glowe bez dwoch zdan? Bo jesli podobny, albo malo co wyrozniajacy.. to nie masz sie o co martwic... ja tez przechodzilam przez te dylematy w odniesieniu do d90.. zostawiajac sobie Nikona jeszcze..

Cytat Zamieszczone przez frytek Zobacz posta
    A może w ogóle olać bezlustra i kupić d7000 (gdyby tylko nie jego bolączki..). Macie też takie dylematy?
    d7000? Jak dla mnie to zwykly aparat i obrazek nie bedzie wcale lepszy niz z Nex-a wiec d7000 dla mnie nie istnieje.. co innego nowy d5200.. nowsza elektronika, technika, video.. chyba wieksze plusy, niz stare juz d7000
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Nowsze technika, elektronika.. za to stara ergonomia wydmuszki. Tak, tak to juz chyba naprawde lepiej zainteresowac sie NEXami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frytek Zobacz posta
    ciągle nie ma na necie rzetelnego porównania NEX-6 z OM-D.. a w sumie między nimi się w tym momencie zastanawiam. E-X1 jednak odjedzie trochę cenowo i z 2-3 obiektywami pod 10k dochodzi - nie dla mnie. Ale m43 albo Nex - jak najbardziej. Podobnie jak wielu tutaj też w tej chwili używam d90 + 18-105 + 50 1.8. Ale chciałbym mieć więcej stałek - zabawa z nimi i rezultaty duużo lepsze niż z ciemnozoomów. No i tak m43 to ilość obiektywów ale też ich jakość. Teraz OMD można kupić za 5300 z 45/1.8 która jest podobno całkiem fajna. Nie wiem jak się ma do SEL 50F18.. takie porównanie byłoby fajne. No i test nowej 35tki by się przydał jakiś.. No i w NEXie brakuje mi sziełka takiego w okolicach 16mm - aktualna stałka trochę nie spełnia moich oczekiwań. Mam wrażenie, że na chwilę obecną wygrywa OMD - szkłami, stabilizacja, AF. Ale NEX to lepsze filmy, szkieł mniej ale (tu tylko mam nadzieję) nie gorsze jakościowo, też szybki AF i dużo lepszy wizjer. A może jeszcze poczekać do nowego roku na jakąś fajną promocję któregoś? A może w ogóle olać bezlustra i kupić d7000 (gdyby tylko nie jego bolączki..). Macie też takie dylematy?
    w czym kompakt samusnga może być lepszy od OMD (Oo)? Chyba że chodzi o fuji x-e1 , ale z topowymi szkłami w cale nie będzie droższy od OMD.., pytanie jaka matryca komu leży, mnie obrazek z OMD nie przekonuje.
    Pytanie co robisz i jakie szkła chcesz, sony, fuji dopiero wypuszczają nowe szkła.. jeszcze rok i raczej oferta powinna być pełna. Tu prim ma olympus, jak dobierzesz potrzebne szkła, przelicznik x2 Ci pasuje... to możesz brać
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Strona 14 z 51 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów