Szukaj
Próbowałem w wersji darmowej otworzyć pliki o rozmiarze wspomnianym powyżej. Sporo czasu zajęło dojście paska postępu do 100% nawet przy zaznaczonej opcji 10x jednak obraz się nie pojawił, tak jakby nic się nie stało (właściwie był biały obraz z czerwonymi liniami między narożnikami). Przy wyłączaniu programu zostałem zapytany o to czy nie chce zapisać pliku więc chciałem go zapisać jako jpg i wtedy wyskoczył mi błąd. Miałem tak dwa razy. Dzieje się tak bo wersja darmowa ma jakieś ograniczenia czy po prostu program obsługuje pliki do pewnego ich rozmiaru?
Pebal mam nowo postawiony system, 4GB RAMu, procesor 2.1 GHz. Pliki TIFF ProPhoto 16bit, 300ppi. Żadnych kanałów alpha, tylko RGB. Może być problemem to że zdjęcia nie są spłaszczone tylko mają "layer0"? Panoramę złożyłem już w photomatixie. Jeśli problemem może być "niespłaszczony" plik albo masz jeszcze jakąś inną wskazówkę to następnym razem spróbuję raz jeszcze Twojego programu.
Szybkie pytanie odnośnie okienka otwierania pliku - nie znalazłem na szybko odpowiedzi w tym wątku, ani w samym programie - chodzi mi o to, czy da się je domyślnie pomijać z ustawionym np. 1x i bez panoramy? Większość prac obrabiam z takimi parametrami, a że wrzucam je do SNS-HDR wprost z Lightrooma (nie przez "Otwórz" z samego programu), czasem zapominam je potwierdzić i np. po dwóch-trzech minutach, gdy myślę, że SNS-HDR już dał radę przetworzyć dane, okazuje się, że nie potwierdziłem tego okienka :/ Gdyby dało się zrobić w nim "ptaszka" w rodzaju "Nie pytaj więcej" lub "Stosuj domyślnie" i ewentualnie gdzieś do przycisku otwierania dodać opcję otwierającą z tym okienkiem (żeby jednak w późniejszym czasie móc zmienić te ustawienia), byłoby super![]()
I jak tam postęp? Niektóre z moich HDRów nie mogą się doczekać![]()
duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1
Skontaktuj się z nami