ale nadal poza tym ze to ponad 2 x drozej to nie przeskoczylismy magicznego hasla ktore na starcie odrzuca 95% forumowiczow - brak AF
Szukaj
ale nadal poza tym ze to ponad 2 x drozej to nie przeskoczylismy magicznego hasla ktore na starcie odrzuca 95% forumowiczow - brak AF
Road to Manila
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
uzytkownika M9tki nie musisz przekonywac, ja to wiem
ale wystarczy przejzec kilka watkow - 9ptk to malo, ja bym chcial 11, , co tylko 5 krzyzowych, a model taki i taki ma 15krzyzowych,tak blisko srodka? dlaczego nie w mocnych punktach rozmieszczone, 39pktow? tamtem ma 55pkt, ten ma szybsze sledzienie, tamtem servo...
Road to Manila
A dla niektórych brak wizjera lub odchylanego ekranu. Używam z powodzeniem gibanego ekranu w NEX dzieki któremu kadrowanie odbywa się jak przez kominek i dzięki czemu - jak zauważył Czornyj - zdjęcia nabierają specyficznej perspektywy. RX1 dzieki tak prostemu ficzerowi zyskałby wiele na ergonomii - mniej wiecej tyle samo co na doczepieniu wizjera który jest drogi i znacznie zwieksza gabaryty tego malenstwa a i tak momentami jest mniej funkcjonalny od tak wyśmiewanego wynalazku jak odchylany ekran. Ale w sumie nie dziwi mnie że ciężko to pojąć ...
pozdrawiam
Mirek$
jakbys przestal sie dziwic to bys zauwazyl ze pisalem to z ironia
dla mnie swietna puszka i tyle, brak wizjera to jedyne co moze rzeczywiscie brakowac
ale narzekanie nie sprawi ze nagle sie pojawi
Road to Manila
Tak, ale filtr zakłada się wtedy zwykle po to, żeby uzyskać niewielką głebię ostrości w dużym słońcu (oprócz przypadków gdy chcemy mieć np. 30 sekundowe zdjęcie w dzień). W tej sytuacji patrząc przez wizjer dalmierza to poza wyobrażnią nie widzimy tej głębi... w takim przypadku optymalny wydaje się jakiś bezlusterkowiec z wizjerem elektronicznym, albo nowa nieokrojona Leica M - filtr na obiektywie i elektroniczne wzmocnienie obrazu w wizjerze![]()
Ostatnio edytowane przez raider ; 28-09-2012 o 12:24
Jasne ale to wątek na forum sprzetowym o aparacie gdzie rozmawia się o wadach i zaletach i o sposobach radzenia z niedogodnościami. Chyba po to to forum jest? Tak poza tym jak juz napisalem nie raz, aprat również mi się podoba i może kiedyś kupię używany .. o ile ktoś będzie chciał go sprzedać.![]()
pozdrawiam
Mirek$
Przy dobrym LCD to raczej nie jest problem. Podkreślam przy dobrym - bo jaki bedzie w tym aparacie nie wiem. ja na swoj nie narzekam i nie miałem takich problemów. Wiem ze on zdecydowanie odbiega od standardu (GRD IV) - ale zdaje się ze mowimy o troche lepszym jak standard aparacie.
Zeby nie było - owszem będzie lepiej i to nie ulega wątpliwosci - ale ja mowię o zdjęciach ktorych sie nie da się zrobić z powodu braku wizjera, a nie o takich ktore bedzie troche trudniej zrobić. Bo rownie dobrze ja mógłbym wspomnieć o robieniu zdjeć ze słońcem w kadrze gdzie w wizjerze mozna sobie oczy wypłakać, albo co gorsza uszkodzić.
Akurat przy ciemnych filtrach LV jest ok, ostatnio się bawiłem z filtrem IR i nie było roznicy w jasnosci - D50 robiłem foty w ciemno bo w wizjerze było jak w studni![]()
Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 28-09-2012 o 13:55
Völkchlor
coś mi się zdaje że tam jest lunetka (opcjonalna zapewne) typu lomo zakładana na sanki... bardziej do zabawy rozwiązanie ale może coś dla lubiących zabawę styknie...a z ND to już pełen luksus
hehehe
Ostatnio edytowane przez matys ; 29-09-2012 o 00:38
.
Skontaktuj się z nami