Szukaj
Obiektywy to są narzędzia do określonej pracy. Kupujesz lepsze narzędzie, pozbywasz się gorszego. Sprzedajesz jedno narzędzie, żeby robić coś innego drugim. Nie każdy ma miejsce żeby trzymać tonę obiektywów, pomijając już nawet to, że mało kogo stać na zakup tylu obiektywów. Nie korzystam z jakiegoś szkła to je sprzedaję, niech służy komuś innemu.
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
Jak wyżej. Miałem Nikkora 10.5, którego sprzedałem z dwóch powodów:
1. Znudził mi się i chciałem wykorzystać zamrożone pieniądze na inne szkło,
2. Zachciało mi się FX.
Szkiełko sprzedałem za ok. 1650 zł, a było w stanie idealnym. Coś w nim telepotało, ale jak się dowiedziałem to norma. Sprzedałem tanio, bo tanio też kupiłem, a trzymać tego w nieskończoność nie chciałem.
Co do samego obiektywu to same plusy. Bardzo ostre i kontrastowe. Godne polecenia.
Warto / nie warto, to zależy od tego czego potrzebujesz.
Jak napisałem: warto, jeśli potrzebujesz uszczelnionego body lub pełnej obsługi szkieł bez procesora. Jeśli nie, to lepiej zostać przy D90 i poczekać, aż pojawi się coś, co będzie wyraźnym skokiem wzwyż (np. następcy D300s, D7000 lub D600)
Też jestem przed wyborem nowego body, obecnie mam D3000 i ten D7000 kusi kilkoma funkcjami, ale D90 to jednak sprawdzony aparat i chyba bardziej zależy mi na bezawaryjności, dlatego postawię na D90.
Martwi mnie jednak fakt, że to już 4-ro letni aparat, który przestali produkować, nie wiecie jak będzie w przyszłości z częściami w razie jakiejś awarii, czy będą dostępne?
Dzieki za pozytywne info dot. Sprzedazy obiektywow, balam sie, ze jak ktos sprzedaje to jest w tym drugie dno...
tylko w Polsce?............. to zerknij na zagraniczne fora.......... , co do części.........hmmmmmm co mi z części skoro serwis tego nie umie naprawić i według niego jest wszystko ok a problem AF jest nieprzewidywalny dziś działa za tydzień nie a potem znowu ok , co do d90 to prędzej go zajedziesz i kupisz jakiś następny niż będziesz się w zmiane części bawił, w d90 warto się pchać tylko trzeba być świadomym co się chce
![]()
Skontaktuj się z nami