Close

Strona 18 z 57 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    no to masz rybe samyanga niestety manual
    1) AF w rybie zbędny, szczególnie w Samyangu, gdzie zdjęcia robi się od f/5.6, a wtedy wystarczy ustawić ostrość na 1m i po sprawie.

2) Samyang, jako ostateczność. Obiektyw strasznie słaby, nie ostry. W większości wypadków zdjęcia robi od f/5.6, a jak chcesz mieć ostre, to dopiero f/8. Choć zdarzają się lepsze przypadki, ale bardzo rzadko.
    3) Wybór jest większy:
    Nikkor 10.5 mm - diagonalny
    Sigma 10 mm - diagonalny
    Sigma 4.5 mm f/2.8 - kołowe
    Sigma 8mm f/3.5 - kołowe pod FX, a na DX poziomy kąt widzenia 180 st i czarne rogi.
    Tokina 10-17mm f/3.5-4.5 AT-X DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    4 pierwsze zdjęcia są nim robione
    Dobczyce?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Dobczyce?
    Tak jest
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Gonzo, bardzo dziekuje, ale jak widze wszystko powyzej 2500, nic tanszego nie znajde jak rozumiem ;(

Domyślnie

Takie pytanie....

D7000 jest dużo lepszy od D90 ?

Lepiej radzi sobie w ciemnych warunkach, gdzie jest słabe światło itp ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SandraWalawender Zobacz posta
    Gonzo, bardzo dziekuje, ale jak widze wszystko powyzej 2500, nic tanszego nie znajde jak rozumiem ;(
    Używaną Tokine można dostać w okolicach 1500 zł.
    Możesz jeszcze się spróbować znaleźć Zenitara 16mm z mocowaniem do Nikona, co prawda jest to diagonalne rybie oko pod pełną klatkę, ale na DX też się sprawdza, dodatkowo można do niego mocować filtry (od strony bagnetu) i koszt zestawu (obiektyw + 3 filtry kolorowe + UV) to ok 1000 zł.

Niestety rybie oka są dość drogie. Ja skusiłem się na Samyanga i trochę żałuję. Można było przeznaczyć pieniądze na inne szkło...

Co do samych fish-eye. Jak zależy Ci na mocnym efekcie rybiego oka, to Samyang również nie jest najlepszy pod tym względem, gdyż ma najmniejszą dystorsję z dostępnych na rynku. Za to lepiej nadaje się do fotografii krajobrazów czy architektury.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Przeglądałem już opinie fora i nadal mam dylemat. Pomóżcie. Zakupić D7000 czy raczej używany D300s.??
    Przesiadka będzie z D90.
    D7200 :: S 17-70 f/2.8 :: S 70-200 f/2.8 :: SB-800 :: Velbon Sherpa ::

Domyślnie

Z D90 to chyba nie warto się przesiadać na żaden z wymienionych, jeśli nie jest to konieczne. Jedyne uwarunkowanie zmiany to:
    - potrzebne uszczelnione body
    - potrzeba pełna obsługa manualnych szkieł

Jak nie masz ciśnienia na powyższe funkcje, to szkoda zmienić.

Jeśli już musisz zmienić to:
    D300s:
    + bardzo doby AF (51 punktów w tym 15 krzyżowych) vs 31/9
    + lepiej uszczelnione body
    + lepsza ergonomia, choć po przesiadce z D90 przynajmniej na początek wygodniej będzie na D7000.
    D7000:
    + lepsza matryca
    + dwa własne programy
    + nagrywanie 1080p i AF podczas nagrywania
    + możliwość manualnych ustawień przy nagrywaniu

---------
    Edit:
    Zapomniałem: W D300s jest lepszy górny LCD.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 02-09-2012 o 17:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Używaną Tokine można dostać w okolicach 1500 zł.
    Możesz jeszcze się spróbować znaleźć Zenitara 16mm z mocowaniem do Nikona, co prawda jest to diagonalne rybie oko pod pełną klatkę, ale na DX też się sprawdza, dodatkowo można do niego mocować filtry (od strony bagnetu) i koszt zestawu (obiektyw + 3 filtry kolorowe + UV) to ok 1000 zł.
    Szczerze mowiac troche mam obawy przed zakupem uzywanych obiektywow... Nie chce wywalic kasy w bloto, majac swiadomosc, ze prawdziwego powodu sprzedazy nigdy nie poznam a niestety o wadach nikt chetnie nie informuje, a nie znam sie na sprzecie na tyle zeby go sprawdzic... A na rybce chce po prostu poprobowac i troche sie pobawic i poznac tajniki troche innych ujec. Mam tendencje do zbyt duzego zoomowania i chce to troche przelamac.

Domyślnie

Zenitar 16mm używany pod DX to kompletne nieporozumienie. Jak można komuś wciskać coś takiego ?
    Rybie oko pod DX to jest 10mm i mniej ale nie 16mm gdzie następuje tylko lekkie zakrzywienie krawędzi obrazu.

Nie każdy sprzedaje obiektyw bo jest zły. Są pewniaki tańsze i pewniaki droższe, są gnioty i hity, ludzie ewoluują i zmieniają sprzęt. Niewiele osób może od reki wyłożyć 40tyś na korpusy i obiektywy także cieszmy się z tego na co nas stać. I nie za dużo od razu.
    Ostatnio edytowane przez Ogryzek ; 02-09-2012 o 18:19

Strona 18 z 57 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów