Close

Strona 16 z 57 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

A ja na wstepie podziekuje, po przeczytalam ten watek od pierwszego postu. Z jednej strony bylam przekonana do d90 ale moja przewrotna natura podpowiadala mi, ze jak za szybko kupie to bede zalowac. Wiec wertowalam miliony stronek i podjelam decyzje jade po zestaw d90 + 18-105 i zastanawiam sie nad samyang 8mm. No i lampa... Sb 800, 900 (bolesna cenowo) czy jakis metz?

Domyślnie

a moze D300s albo poczekaj na nowy D400
    co do lampy, nie SB900 bo miala tam jakies niedociagnecia tylko SB910
    najlepiej jak Ci sie uda trafic starszy model SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorrro Zobacz posta
    a moze D300s albo poczekaj na nowy D400
    co do lampy, nie SB900 bo miala tam jakies niedociagnecia tylko SB910
    najlepiej jak Ci sie uda trafic starszy model SB800
    a moze...a moze...a moze...
    A moze kolega przestalby mieszac, doradzac i komplikowac zycie innym pytajacym, do czasu gdy zdobyta wiedza i doswiadczenie na to pozwola ?

A jesli juz radzisz, poprzyj to ,,moze,, dowodami plynacymi z wlasnego doswiadczenia. Nie masz doswiadczenia ? To nie komplikuj.
    Jesli miales w reku i uzywales duzo i agresywnie sb900 i miales jakies zle doswiadczenia to prosimy przyklady, jesli nie, to nie pisz bzdur ktore powstaly w wyobrazni pod wplywem wysokiej ceny lampy oraz zdjec ktorych nie potrafisz zrobic.

Sb900 to swietna lampa. Droga, ale super. Moze ciut duza, ale za to kryje pomiary do 200mm. Ma w komplecie wszystko co trzeba. I dziala super z kazdym nikonem. Sb800 nie znam, mialem na dwoch weselach zapieta na jednym z body. Tez dzialala super, ale na codzien uzywam tylko sb900. Droga ale polecam wlasnie ze wzgledu na te 200mm.
    A aparat ktory wybrala sandra zrobi duzo fajnych zdjec.
    Choc ja bym sugerowal od razu kupic z 18-105 oraz 35mm, a lampe ciut pozniej. I luknac mozna na chinszczyzne, zamienniki metza lub inne. Blyskac tez bedzie...chocby w manualu, ale tez doswietli.
    Chyba ze kasa jest, to od razu wszystko.

Acha, a te 8mm to specyficzna ogniskowa. Kupisz i bedziesz sprzedawac za tydzien byc moze. Poczekaj moze z decyzja o zakupie jakis czas.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 01-09-2012 o 00:33
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

o boze znowu Ty, poczytaj lepiej na forum, duzo osob pisalo o tym ze mialo problem z SB-900, przegrzewanie itd
    nie na darmo producent wprowadzil model 910
    a poza tym chlopie przestan mnie wkoncu przesladowac - negowac sobie mozesz swoje doswiadczenia i to w roznych dziedzinach zycia

mialem D90 sprzedalem i zamierzam kupic cos lepszego
    zreszta teraz duzo osob pozbywa sie tez swoich 90 z zamiarem zakupu czegos lepszego

pod choinke kupie Ci chyba gaganiec - zebys mniej szczekal
    peace
    Ostatnio edytowane przez igorrro ; 01-09-2012 o 02:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SandraWalawender Zobacz posta
    ... i zastanawiam sie nad samyang 8mm.
    Jak myślisz na Samyangiem 8mm, to przed zakupem dokładnie sprawdź obiektyw. Większość ma wady układu optycznego (nie ostry do f/8, mocno rozmazuje w jedną stronę, itp) i mocno się możesz zawieść.
    Ja kupiłem bo chciałem do zdjęć nocnego nieba i jak się okazuje, nadaje się tylko do tego, bo w innych wypadkach to jakość jest tragiczna i zdjęcia prawie nieużyteczne.
    Choć jeśli chodzi o odwzorowanie to z kilku rybich ok, Samyang ma najprzyjemniejsze, ale najmniej "artystyczne". Krzywizna jest najmniejsza z dostępnych na rynku.

Co do lampy... Tu wybór jest dość spory:
    Metz:
    -44 AF-1 Digital (bez HSS/autoFP)
    - lub wyższe (48 AF-1, 50 AF-1, 58 AF-2 wszystkie mają HSS i obsługe CLS-slave)
    - Nissin Di866 mk II (bardzo podobna do Metz 58 AF-1)
    - Youngnuo YN 565EX (klon Canona 580EX, ale brak HSS)
    - Meike MK900 (klon SB 900, zoom do 180 mm, ale bez HSS)

Przy czym Meike MK900, Nissin Di866 mk II i Metz 58 AF-2 działają również jako sterownik CLS.
    Jednak Lampy Nikona mają 3 tryby błysku, które bywają bardzo przydatne.
    Niestety poradzić, nie poradzę jaką lampę wybrać, bo sam mam dylemat (Nissin 866mk2, SB910, Metz 5

Domyślnie

A ja na wstepie podziekuje, po przeczytalam ten watek od pierwszego postu. Z jednej strony bylam przekonana do d90 ale moja przewrotna natura podpowiadala mi, ze jak za szybko kupie to bede zalowac. Wiec wertowalam miliony stronek i podjelam decyzje jade po zestaw d90 + 18-105 i zastanawiam sie nad samyang 8mm. No i lampa... Sb 800, 900 (bolesna cenowo) czy jakis metz?
    bierz d90 co do samyanga 8 to zobacz moją stopke 4 pierwsze zdjęcia są nim robione szkło świetne ale do widoczków i zazwyczaj przymyka się je do f8-11 niestety aby dało odpowiednią ostrość, co do lampy spokoie brać sb 900 ma tylko 2 minusy duża i jak ktoś błyska pełną moca zdarza się przegrzewać choć mi nigdy się to nie zdarzyło bierz tylko systemowe lampy dobrze Ci radzę bo zostanie z Tobą na b długo zmienisz puszkę szkła a lampa zostanie
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Dzieki za rady, chetnie uslyszalabym jeszcze kogos kto na sb800 duzo pstrykal, ze wszystkiego na rynku wolalabym chyba jednak kupic lampke tansza, ale nikona niz w podobnej cenie zamiennik. I zastanawiam sie nad tym 35mm, wiem ze jest jasniejszy niz zoom 18-105 ale nie bardzo widze jego zastosowanie, skoro ogniskowa sie pokrywa z zoomem... I dzieki za opinie do samyang, rzeczywiscie jeszcze to przemysle....

Domyślnie

No i jakie rybie oko byscie mi polecili, jesli jest jakies dostepne +- kolo 1500 zl?

Domyślnie

Dzieki za rady, chetnie uslyszalabym jeszcze kogos kto na sb800 duzo pstrykal, ze wszystkiego na rynku wolalabym chyba jednak kupic lampke tansza, ale nikona niz w podobnej cenie zamiennik. I zastanawiam sie nad tym 35mm, wiem ze jest jasniejszy niz zoom 18-105 ale nie bardzo widze jego zastosowanie, skoro ogniskowa sie pokrywa z zoomem... I dzieki za opinie do samyang, rzeczywiscie jeszcze to przemysle....
    zaleta 35mm jest to, ze wiele razy zrobisz zdjecie nie wyjmujac nawet lampy...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

sb 800 hmmm mam tą lampę od paru lat i jest najlepsza moim zdaniem jakby były nowe to 3 znalazły by się w moim plecaku , nie oszczedzaj na lampię nie kupuj uzywek dobrze Ci radze chytry 2x traci
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Strona 16 z 57 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów