Close

Strona 6 z 57 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d5000 Zobacz posta
    bamicz
    A myślałeś o D5100?
    D5100 nie ma m.in mikroregulacji(i innych ficzerów d7000), ten sam moduł AF, i o ile się nie mylę ten sam czujnik pomiaru światła co d90. Matryca na + oczywiście(z tym że idzie na bok), ale jeśli nie jest się sprzętowym freakiem to trochę za mało na zmianę. Są jeszcze inne różnice między tymi puszkami, ale bamicz wspominał akurat o tych więc pewnie są dla niego istotne. Jak dla mnie jeśli już zmieniać to na sprzęt na którym odczujemy różnicę a tu poruszamy się na boki zamiast do góry.

Edit: Bamicz widzę, że masz D5000(myślałem że D90), ale nie zmienia to faktu, że jest to dobry sprzęt z dobrą matrycą. Jeśli zależy Ci na skutecznym AF to myślę, że warto dozbierać do d400(jak wyjdzie), d300(s) lub d7000 w takiej właśnie kolejności. Z nowymi puszkami entry level będzie poprawa głównie w jakości obrazka, niemniej jednak nie odczujesz wielkiej różnicy w kwestii szybkości, powtarzalności czy ergonomii.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 01-07-2011 o 00:11

Oszczędny w słowach Awatar bamicz
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta

Edit: Bamicz widzę, że masz D5000(myślałem że D90), ale nie zmienia to faktu, że jest to dobry sprzęt z dobrą matrycą. Jeśli zależy Ci na skutecznym AF to myślę, że warto dozbierać do d400(jak wyjdzie), d300(s) lub d7000 w takiej właśnie kolejności. Z nowymi puszkami entry level będzie poprawa głównie w jakości obrazka, niemniej jednak nie odczujesz wielkiej różnicy w kwestii szybkości, powtarzalności czy ergonomii.
    D300s i następce odrzuciłem, nie ta kasa i nie wykorzystam tego,...
    widzę, że jest jednak wskazanie na D7000, też to chodzi mi po głowie tylko wtedy mam puszkę na początek tylko z 35/1,8 ? Trochę myślę... Nie było propozycji D90 a to mój - ból głowy, D90 + 18-105 + 35/1,8 czy D7000 + 35/1,8
    D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej

Domyślnie

zdecydowanie d90 + 35/1.8 i....używany tamron 17-50/2.8 . Zyskasz to, czego brak Ci czyli ergonomia + dodatki a bedziesz mial jeszcze jeden obiektyw.

Zanim nie skompletuję całej szklarni nie zmienię d90 bo on mnie nie ogranicza tak, jak brak szkieł. Proste. Co Ci z lepszego aparatu jak nie będziesz mieć czym pstrykać. Chcesz np macro? Ok ale d7000 nie ma trybu macro więc lipa. Potrzebny obiektyw ( pomijam soczewki i dodatki). Zapnij do d90 np nikkora 80-200 a poczujesz klimat przetestowałem u znajomych wiele szkieł i wiem jedno: pucha daje radę. Mnie brak szkieł!

Powtórze ale... w mojej opinii zmiana puszki pokroju d90 na d7000 jest nieuzasadniona jeśli ktoś nie ma szkieł jakie chcę mieć docelowo.

ps, jedyne co mnie skusi do zmiany d90 na inne dx jest....lepszy af i wielkość puchy. Nawet z gripem jest dla mnie za mała...

Domyślnie

Witam znowu po przerwie!
    I oto stałam się posiadaczką jednak D90. Przemówiły koszty oraz fakt, że jestem jeszcze amatorką i nie będę wykorzystywała w pełni możliwości D300. Pozdrawiam gorąco
    D7100 + S 17-50 2.8 + S 10-20 4-5.6 +N 55-300 4.5 - 5.6 + SB 700. Parę staroci: MC Helios - 81H 50/2, Helios 44-2 58/2, Olympia De Lux 135/2.8
    --------
    W przyszłości: N 70-200 2.8 i N 24-70 2.8

Oszczędny w słowach Awatar manski
    Miasto
    daleko od szosy

Domyślnie

Witam,
    to mój pierwszy post na tym forum, choć zaglądam tu już dość długo

Podepnę się pod ten wątek bo mam podobne dylematy, przy czym ja przesiadam się z D60 + N18-105.
    Może też powiem czego mi brakuje w D60 poza śrubokrętem (chcę spróbować jasnych szkieł, a z racji cen nikkorów muszę szukać tamrona lub sigmy) -> wracając jednak do głównych powodów - z racji focenia dzieci w przedszkolu zdarzało mi się że mam fajny uśmiech/kadr, a aparat nie reaguje na spust bo właśnie "mieli" trzy poprzednie zdjęcia. Poza tym nie starcza czasem ISO, szczególnie z tym obiektywem (focę bez flasha - też w planach SB-600 lub 700).

Jakiś czas temu zacząłem się rozglądać więc za alternatywą - najlepszy wydawał się D90, obejrzałem w sklepie - organoleptycznie bardzo mi spasował -> chwyt, waga, guziki na swoim miejscu, ogromny wyświetlacz itp. itd, super maszynka...
    Było to jednak jakiś czas temu kiedy D7000 był znacznie, znacznie droższy.
    Właśnie miałem iść pod D90 i zerknąłem na ceny i... obecnie za nawet niespełna 3600 można zakupić tak niesławnego na tym forum D7k - 1200 więcej niż D90. No i zaczęły się dylematy. Od razu zaznaczam że D300s to już za wysoko cenowo i chyba niepotrzebny mi segment profi.

D7k ma całą masę ficzeów - wydaje się że jak na moje możliwości będzie to puszka na lata, kusi też tryb filowania, szczególnie patrząc na filmiki fatmana. Wiem, wiem, pewnie powiecie że filmowanie to nie lustrzanką, ale skoro już jest to też jakoś bardzo mi niepasuje to niepełne (bez AF) filmowanie w D90. D5100 biorę pod uwagę ponieważ nie ma śrubokręta i górnego wyświetlacza którego brakuje mi od czasów analogowego dynaxa 404.

no i co zrobić z D7K?
    są jacyś zadowoleni z niego użytkownicy na tym forum?
    bo zadowolonych posiadaczy D90 nie brakuje...
    D90 +T17+50 2.8 +N35/1.8 +N18-105 +SB-900 +...D5100 +N18-105 (służbowy)
    Chciałbym umrzeć młodo dożywszy sędziwego wieku - Ashley Montagu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manski Zobacz posta
    no i co zrobić z D7K?
    są jacyś zadowoleni z niego użytkownicy na tym forum?
    bo zadowolonych posiadaczy D90 nie brakuje...
    Owszem, są. Na przykład ja. Ale jest też wielu innych. MZ skala problemów z d7k jest wyolbrzymiona, ponieważ Ci niezadowoleni wiecznie o swoich rozterkach piszą, katują się testami, dzielą włos na czworo, a Ci zadowoleni po prostu robią zdjęcia, nie wdając się w dyskusję. Jak wejdziesz w dyskurs, to zaraz pojawia się mnóstwo osób, które "nie mają ale słyszały" i już jesteś wielbłądem... Taka nasza polska przywara.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panoramix Zobacz posta
    Owszem, są. Na przykład ja. Ale jest też wielu innych. MZ skala problemów z d7k jest wyolbrzymiona, ponieważ Ci niezadowoleni wiecznie o swoich rozterkach piszą, katują się testami, dzielą włos na czworo, ...
    Widziałem ostatnio jak koleś kupował lustrzankę w Saturnie, oglądają D90:
    klient: "I dobry jest ten aparat?"
    sprzedawca: "To jest taka zaawansowana lustrzanka, po 3 godzinach nauczy się Pan fotografować"

wiecie co, uważam że może 1% ludzi którzy kupują aparaty czyta jakiekolwiek fora,
    to już więcej ludzi czyta testy na optyczne, fotopolis, onet czy inne
    błedy AF, czy olej zauważa tylko ten co to potrafi sprawdzić
    Nikon | Olympus

Domyślnie

Ze statystyką jest tak że jeśli 1/100 puszek ma poważne problemy to przy trafieniu tej jednej jedynej ze stu nie pocieszy nas informacja że 99ciu ma dobre puszki ) Ten jeden będzie szukał pomocy i nagłasniał a większosć z 99 będzie cieszyła się zabawką nic nigdzie nie pisząc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pstrykaczka Zobacz posta
    No ja osobiście posiadam D90 i sobie chwalę ale nie posiadałam dwóch pozostałych modelów, ani tego, którego używasz prywatnie, ani tego nad którym się wahasz Dlatego nie będę porównywać, ale sądząc po opiniach to chyba lepiej pokusić się o D90.
    I masz potwierdzenie. "Ja nie wiem, ale ciocia mówiła..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kattebush Zobacz posta
    No właśnie poczytałam o D7000 i trochę jestem przerażona. A D90 wygląda na w porządku puchę.
    Takie same dylematy ludzie mieli jak się pojawił D90. Że się nie opłaca bo to prawie to samo co D80, a nikt normalny nie kręci filmów lustrzanką. A to że nie czyta kart, kiepski autofocus.
    I nagle stał się cud, D90 to świetny aparat.
    FUJI+NIKON

Strona 6 z 57 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów