Close

Strona 93 z 338 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143193 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Dość, że to jest filozofia o wiele bardziej elegancka, niż taki nonszalancki stosunek, choćby i tylko do zwykłych maszyn.
    Rzeczom należy się poszanowanie, bo wówczas dłużej działają i mniej problematycznie, ale zmierzałem do ustalenia gdzie jest w tym przesada.

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    A co do wieku, to jestem z rocznika wyśmienitych win, więc pewnie niedaleczko mi wiekowo do Twego Taty.
    Mój ojciec to vintage 1945. Nie wiem jak w tym roczniku z jakością upraw winorośli rozjeżdżanych przez czołgi Pattona.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Panowie
    wasi rodzice to nie dyski SSD
    wracać mi do tematu, bo potem biedni zabłąkani użytkownicy nie będą mogli się doszukać konkretnych informacji
    do kąta marsz !
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    wracać mi do tematu
    No właśnie. Wsadzić do kompa i korzystać. Ew zastosować najbardziej fundamentalne czynności obsługowe, czyli jak sugeruje P. Johanan, wyłączyć defragmetację i indeksowanie. Nadmiernym głaskaniem takie małe wredne SSD, odwdzięczy się, co najwyżej szybszym padnięciem.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Ja kupiłem w październiku 2011 OCZ Vertex Plus 60GB. Po pół roku czyli jakieś 3 miesiące temu zaczęły pojawiać się uszkodzone pliki, objawiało się to komunikatami o tym że dany plik jest uszkodzony i nie nadaje się do odczytu i trzeba uruchomić program CHDISK. Na początku to było sporadyczne i zdarzało się głównie podczas przeglądania internetu (sypały się pliki przeglądarki) ale z czasem również inne programy zaczęły wariować (windows mail, rocket dock). Miesiąc później czyli jakieś 2 miechy temu pliki zaczęły znikać, co mnie wkurzało już bardzo, bo ginęły te ważne, np Corel mi nie działa, ostatnio Lightroom (znikają ważne pliki tych programów i przy próbie włączenia aplikacji wywala błąd dll i inne takie). Bardzo często sypała się opera czy poczta WinMail, tak że co kilkanaście uruchomień kompa musiałem używać narzędzia "napraw" w spisie zainstalowanych programów żeby aplikacja sobie odnowiła wszystkie pliki żeby wogóle mogła działać.

Ostatnio doszło do tego, że 80% włączeń kompa oznacza sprawdzanie dysku, co najlepsze - przy każdym sprawdzaniu jest sterta plików do naprawy/usunięcia z powodu uszkodzenia. Dziś wkońcu doszło do tego, że dostałem blue screena bo wywaliło ważne pliki systemowe i winda już się nie włączyła, musiałem wsadzać tryb awaryjny i robić przywracanie systemu z punktu przywracania.

Jednym słowem - tragedia. Dysk ma 9 miesięcy, dużo siedzę na kompie ale nie po 12h/dzień, zapisuję mało, tyle co system sam zapisze np podczas przeglądania neta. Po instalacji windy robię rzeczy zalecane dla SSD (defragmentacja, indeksowanie, katalogi TEMP itp), a mimo to jak widać dysk nawet roku nie przeżył i już się zastanawiam kiedy go do naprawy/wymiany odeślę, bo jak na złość środek sezonu i czasu nie mam...

Powiedziałem sobie że jak wyślę plik do naprawy to zainstaluję windę na zwykłym hdd który też mam w kompie, a jak mi odeślą nowy (bo raczej go już nie będą naprawiać) to sprzedam i kupię sobie dysk na archiwum, bo takowego nie mam i sram w gacie żeby mi obecny hdd nie padł - wtedy stracę wszystko co mam a tego bym nie przeżył... Ludzie, czy naprawdę dyski SSD są takie wadliwe? Spowrotem dostanę znowu OCZ Vertex Plus bo raczej nowszego mi nie dadzą, i raczej napewno nie chciałbym znowu bubla do obudowy pchać... Jest coś w okolicach 300-350zł co się tak nie chrzani jak ten OCZ?

PS. Pytanie drugie - czy istnieje możliwość, żeby przez jakieś przepięcie, przebicie itp, podczas którego np wywali mi zasilacz, popali płytę procka dysk i inne rzeczy, spalił się również dysk HDD NIE PODPIĘTY KABLAMI DO PŁYTY/ZASILACZA?

Kupię na dniach dysk do archiwizacji napewno bo nie mogę spać po nocach z obawy o to żeby obecny nie padł, a że zewnętrzne drogie to wolałbym kupić wewnętrzny ale pojemniejszy i mieć go w obudowie na stałe, tylko żeby był odpięty od kabli cały czas i nie działał non stop niepotrzebnie, przypinałbym go tylko jeśli miałbym dograć jakieś nowe pliki do archiwum. Co by było gdyby piorun pierdyknął w słup i popalił mi kompa (mam 2 listwy przed zasilaczem, ale nigdy nie wiadomo czy bezpiecznik nie dali zbyt mocny i czy coś się nie spali), spalił by się również dysk tylko dlatego że dokręcony jest śrubami do obudowy i ma z nią styczność metalową częścią?
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 17-07-2012 o 16:52
    ;]

Domyślnie

1) Pójdź do sklepu, kup dysk, podłącz i wciśnij kopiuj. Temat załatwiony w godzinę.
    2) Kup nagrywarkę blu-ray i wypalaj na płyty bo kompa Ci mogą ukraść.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    ... Po instalacji windy robię rzeczy zalecane dla SSD (defragmentacja, indeksowanie, katalogi TEMP itp), ...
    Co chcesz przez to powiedzieć, że tak, czy że nie.

A więc, czy robisz defragmentacje itp., czy nie robisz, bo z twojego wpisu to jasno nie wynika.

Komputer przed przepięciem może uratować tylko UPS i to w dodatku nie każdy, listwy to zabawki bez znaczenia.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Johnatan wyłączam defragmentację, wyłączam indeksowanie, przenoszę TEMPy na HDD, mam włączony TRIM w systemie (sprawdzałem przez cmd), pliki stronnicowania też są przeniesione na HDD. Software Distribution nie przenosiłem bo Windows Update mam całkowicie wyłączone, a folderów użytkownika też nie ruszałem bo i tak Moje Dokumenty są puste - wszystko trzymam na HDD. Jedyne pliki jakie zostały na SSD to tempy przeglądarki i to tak naprawdę jedyna rzecz która się często zapisuje.

Tak czy siak, dysk powinien chodzić znacznie dłużej niż te pół roku u mnie.

A co do listwy - jeśli jest w niej bezpiecznik to chyba przepięcie spali właśnie bezpiecznik a nie podzespoły kompa, wkońcu po to właśnie kupuje się listwę, czyż nie? Jak się mylę to mnie poprawcie...
    ;]

Domyślnie

Odpaliłem nowego kompa na W7/64, i7 2600k z 16 GB ramu i Vertexem 4 128 GB. Uśmiech nie chce zejść z mojej twarzy. Tu się wszystko po prostu pokazuje, bo ciężko to nazwać uruchamianiem.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

współczucie... własnie daltego nadal mam lęk przez dyskami OCZ (pomimo tego że vertex4 wygląda w testach i kosztuje super).
    Odpal jakiś program który odczyta stan tego dysku.
    tak czy inaczej, nie sądzę żebyś mógł "zajechać" dysk - raczej masz pecha.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Khehe, a co jak dysk SSD jest jedynym dyskiem w kompie? Gdzie mam se tempy przenieść?

Strona 93 z 338 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143193 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów