Close

Strona 94 z 338 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 3379
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    ...
    Tak czy siak, dysk powinien chodzić znacznie dłużej niż te pół roku u mnie.

A co do listwy - jeśli jest w niej bezpiecznik to chyba przepięcie spali właśnie bezpiecznik a nie podzespoły kompa, wkońcu po to właśnie kupuje się listwę, czyż nie? Jak się mylę to mnie poprawcie...
    Powinien, absolutnie się z Tobą zgadzam, zatem albo trafiłeś na felerny egzemplarz, albo w Twoim komputerze występują jakieś niezdrowe klimaty (niestabilne napięcie, ewentualnie źle pracujący kontroler, może złe sterowniki kontrolera).

Co do zabezpieczenia domowej sieci przed przepięciami, to robi się je wielostopniowo (A+B+C+D), gdzie listwa, czy UPS, to dopiero D, albo nawet E w tej układance.
    Bezpiecznik spala się za wolno.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Za wolno, czyli zdąży puścić przepięcie na kompa... To niedobrze. Ja mam taki patent jeden po burzy do gniazdka włączam najpierw lampkę nocną żeby ewentualne nadmiary energii pierdyknęły w tą lampkę właśnie - w lecie często się zdarza że linie po burzy są naelektryzowane czy coś w ten deseń, w każdym razie po włożeniu czegoś do gniazdka i włączeniu, sprzet dostaje kopa od prądu i się pali, dlatego włączam lampkę najpierw samą - jak spali to tylko żarówkę.

Co do SSD, nie wiem na jaki egzemplarz trafiłem, ale jest wybitnie do bani. Nie powiem złego słowa o szybkości - jak go wsadziłem to działał szybciutko, do dziś tak działa. RSZ wiem co czujesz, mi też się micha śmiała na początku. Co do kontrolerów - kompa mam nowego, raczej na dobrych podzespołach (płyta asus, zasilacz OCZ ModXStream) więc raczej bym wykluczył te rzeczy jako przyczynę, tym bardziej że mam jeszcze w skrzynce HDD i nic się z nim nie dzieje złego.

Jak zrobię testy dysku to powiem co tam powychodziło...
    ;]

Domyślnie

kolejny przypadek z SSD OCZa sprawiającym kłopoty, spowodował że w moim notku zawita jednak ssd intel 330 zamiast vertex4. W stacjonarnym sprzęcie miałbym mniejsze obawy - zawsze można systematyczny backup ssd-ka robić na hdd, ale w notku to ma być jedyny dysk. Więc raczej wolę nie martwić się czy kolejny raz uda mi się odpalić system i odszukać tam potrzebne dane
    Samsung i crucial odpadł ze względu na cenę, intel ma cenę jeszcze lepszą niż vertex4.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Wrzucam testy, na początek SSD:

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że HD Tune uważa że dysk jest w stanie niemal idealnym, wszystkie testy idą gładko. Natomiast każdy skan dysku pod kątem systemu plików systemowym skanowaniem dysku podczas uruchamiania wywala stertę uszkodzonych plików... To jak to jest, że sektory ok a pliki uszkodzone? Dzwoniłem kiedyś do Microsoftu nawet to kazali mi też pamięć RAM przeskanować, nie zrobiłem tego bo komunikaty błędów mam z dysku C: a nie z innych miejsc, pisze wyraźnie w dymku; plik C:/dokumenty/sciezka/sciezka/costam.dat jest uszkodzony i nie nadaje się do odczytu. Uruchom program CHDISK. Więc skoro pliki na dysku C: są siadnięte to chyba wina dysku a nie RAMU prawda?

Dla porównania Health z HDD:

Rozumiem że jak Seek Error Rate mam już bardzo wysoki (Threshold czyli granica jest na 30 a ja mam 72)? Jeden gość na jakimś forum zapodał screena gdzie miał 82 i mu powiedzieli że dysk jest mechanicznie mocno zużyty a ja mam niewiele mniej... Czyli że co, niedługo HDD też zacznie padać?

PS. Czekajcie, może ja źle kumam.. Może to jest tak, że Current to obecna wartosć, Worst to najgorsza zanotowana od nowości, a Threshold to granica ale DOLNA której nie może wartość przekroczyc? Czyli jak mam np Raw Reed Error Rate 117, to znaczy że teraz jest taka wartość, Worst czyli najgorzej było 99, a granica dolna do której nie mogę dobić to 6...? Czyli te punkty Current w miarę zużywania dysku by spadały a nie wzrastały?
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 17-07-2012 o 22:35
    ;]

Domyślnie

a sprawdzałeś takie banalne sprawy jak inny kabel sata/inny kontroler na płycie ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Powiem Ci że nie, jutro założę inny kabel i podepnę pod inne złącze na płycie, zobaczymy czy błedy dalej będą wyskakiwać.

Przez noc sprawdzę też RAMy narzędziem systemowym do tego stworzonym, a nóż widelec z pamięci ram uszkodzone pliki zostają zapisywane na SSD i stąd komplikacje...
    ;]

Domyślnie

Warto także zrobić reset bios-a (najpewniej, na odpiętym zasilaniu wyjąć bateryjkę z płyty i przez kilkanaście sekund zewrzeć styki +/- w miejscu po niej), ewentualnie wgrać nowy bios do płyty, podstawić pewny zasilacz.
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Potestuję co trzeba, jak mi wyjdzie że to dysk to wyślę na gwarancję, wkońcu mam 3 lata, a jak to nie dysk to się pochwalę co mi utrudniało życie.
    ;]

Domyślnie

(...)
    A co do listwy - jeśli jest w niej bezpiecznik to chyba przepięcie spali właśnie bezpiecznik a nie podzespoły kompa, wkońcu po to właśnie kupuje się listwę, czyż nie? Jak się mylę to mnie poprawcie...
    A w trakcie burzy odłączasz kabel sieciowy od routera? Dwa razy załatwiłem sobie komputer przez takie niedopatrzenie i przepięcie poszło po kablach TP. Dobre zasilacze awaryjne są w stanie jako tako zabezpieczyć się przed burzą, listwa nie ma szans - silny impuls spokojnie ominie bezpiecznik.

Wrzucam testy, na początek SSD:
    I po właśnie takim napięciu zaczęły się schody z HDD. Pierwszym problemem była jedna z kości pamięci - powodowała błędny zapis na dysku i często doprowadzała do bluescreena. W drugim kompie została uszkodzona elektronika sterująca dysku. Czasami dysk działał normalnie, czasami potwornie zwalniał i walił błędy, aż stał się całkiem zimny. Tylko regularny backup uchronił mnie przed dodatkową łysiną.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Dobra to teraz mnie oświećcie...

Jaki jest sens przerzucania plikow stronicowania, tempów itp z SSD na HDD? bo nie czaję ni w ząb...

Strona 94 z 338 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów