TEMPy są niemiłosiernie często zapisywane i nadpisywane.
Szukaj
TEMPy są niemiłosiernie często zapisywane i nadpisywane.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Sapphiron, logicznie myśląc należało by je wszystkie zostawić na SSD. Wkońcu jak RAMu brakuje to system używa plików stronnicowania, więc jak będą na SSD to będzie działał szybciej. To samo z TEMPami. Tyle że są to pliki tak często zapisywane/odczytywane/nadpisywane, że takie operacje na SSD mogły by znacznie skrócić jego żywotność, więc lepiej już zrzucić to na HDD, różnicy prawie nie odczujesz bo i tak programy uruchamiają się z SSD, a żywotność dysku wzrośnie.
Kurna nie ma to jak obrabianie zdjęć po nocach, zasnęło się nad kompem i nie zrobiłem tego testu ramów, muszę dziś to jakoś wykonać bo też się zastanawiam czy to nie pamięci skoro mi gość z MS tak doradził, coś w tym może byc....
;]
mój OCZ agility 60GB po niespełna rocznej pracy tylko jako składnica systemowych, NX2, LR tempów + dysk do exportów + plik wymiany + katalog i PREWKI z LR; po kilkukrotnym instalowaniu windows 7, windows 8 (jako jedyny dysk w notku) miał nadal 100% sprawności, tylko 100 cykli zapisów i około 2.63TB Total Host Writes.
Więc kto by się martwił tempami ?? Za żadne skarby świata nie wywaliłbym TMP na ślimazarnego talerzowca - SSD ma być dla mnie a nie a dla niego. SSD ma służyć kilka lat a nie mnie przeżyć.
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 18-07-2012 o 09:07
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
No to po kija pełno w sieci bzdur na temat tego jak to trzeba powyłączać to i tamto i przenieść parę rzeczy żeby SSD działał jak należy? W instrukcji obsługi dysku nie ma takich rzeczy, więc producent nie proponuje przenoszenia tempów itp, a jednak wszędzie trąbią żeby to zrobić... To jak to wkońcu jest?
;]
Jak zakupiony SSD położysz na półkę, to praktycznie w ogóle nie będzie się zużywać. Kolejna sprawa - dzisiaj pamięci są tanie i wątpię by przy np. 16 GB RAM była potrzeba korzystać z pliku strony.
W końcu jest to tak że liczy się zdrowy rozsądek. Czyli wyłączasz defragmentacje - bo nic nie daje. Temp zostawiasz na SSD - po to go kupiłeś by przyspieszył pracę, a nie leżał na półce. ... a plik strony wyłączyłem i nie mam problemów (16 GB RAM, a w maszynach biurowych 4 GB RAM) - ew. jak chcę zrobić scandisk partycji niesystemowej to włączam mały plik strony, co ma miejsce max raz na kilka miesięcy, po czym go wyłączam (scandisc z win7 to jedyny program którego używam, który potrafi nie działać prawidłowo, w specyficznym ustawieniu bez pliku strony).
Ostatnio edytowane przez Kyle ; 18-07-2012 o 09:16
Kyle nie każdy ma mozliwość rozbudowy do więcej niż 4Gb![]()
Indeksowanie też chyba potrzebne jest tylko przy wyszukiwaniu plików na dysku, więc to też można wyłączyć jak rozumiem...
Paweł, powiedz jakim programem sprawdzałeś ilość cykli zapisu na dysku SSD i to ile danych dysk w sumie już zapisał?
Wg specyfikacji na stronie OCZ mam:
Random Write 4k (Aligned): 2,500 IOPS
MTBF: 1.5 million hours
Rozumiem że to drugie to ilość godzin jakie sprzęt potrafi przepracować w użyciu, a to pierwsze to ilość operacji zapisu na dysku, czyli 2500... 2500 razy to wcale nie tak dużo, ale słyszałem że SSD mają taki system wboduwany że za każdym razem zapis pliku jest na innym miejscu w pamięci więc nie nadpisuje się non stop jedno miejsce przy nadpisywaniu pliku, dzięki czemu dysk wykorzystuje się równomiernie. Spada to jednak kiedy dysk jest zapełniony bo tylko na niezapełnionym miejscu może zapisywać dane a że tego miejsca jest mało to szybciej się ono zużywa...
;]
IOPS to są wejścia i wyjścia w tym samym momencie![]()
IOPS to operacje na sekundę?
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
"Input/Output Operations Per Second, IOPS) – wielkość określająca wydajność dysków i macierzy, wyrażająca jak wiele operacji we/wy urządzenie może wykonać w ciągu jednej sekundy. Jako operację wejścia/ wyjścia rozumie się odczyt lub zapis fragmentu danych, najczęściej o rozmiarze 4 kB."
Skontaktuj się z nami