ludzie sa rozni - to zadno odkrycie
dla jednych zmiana z FF na kastrata i to dodatkowo podwojnego kastrata to totalna paranoja, ale ja nie rozpatruje tego w tych kryteriach.
ogolnie rzecz biorac D700 w niczym mnie nie ograniczal, to raczej ja stanowilem waskie gardlo, nex tez mnie nie ogranicza, bo nie spotkalem sie jeszcze z ujeciem ktorego bym nie mogl zobic, ale tez moja fotografia nie wymaga od aparatu specjalnych wlasciwosci - pisalem juz wczesniej - proselekcja przeslony, korekcja ekspozycji, sterowalnosc ISO - wlasciwie tyle. Moze lekkim zgrzytem jast brak dlugiego szkla, ale przeciez moglbym kupic 55-210 lub 18-200 i bym mial. W nexie lubie bardzo naturalnie oddanie kolorow - nie wymagaja one w zasadzie zadnej korekcji i dlatego robie w jpg. Nie mowie, ze d700 byl pod tym wzgledem kiepski - byl inny i mi kolory ktore produkowal, jak i wczesniej posiadany d300... nie do konca pasowaly. - pewnie bym nie rozpoznal zdjac robionych d700 i 5N gdyby mi je ktos pokazal, a nie znal bym wczesniej rzeczywistych warunkow, ktore panowaly w czasie sesji. Natomiast dla tych zdjec, ktore robilem - 5N moim zadaniem zachowuje sie lepiej - na pewno lepiej dziala AWB.
Takie dwa zdjacia, ktore zrobilem wczoraj rano - patrze sie na nie i wiem, ze tak tam bylo
roznica to niecala godzna
4:44
5:38
a exify nie usunięte
pisalem tez o tym - kiedys, jeszcze w czasach znalogowych robilem czesc zdjec na Velvii i Ektarze i wlasnie zdjecia z nex'a bardzo mi przypominaja wygladem (a moze chce, zeby mi przypominaly) materialy diapo.
Po tej przygodzie z nex'em, gdyby ktos mi zadal pytanie - 'czy chcialbym wrocic do lustrzanki', to bym odpowiedzial - nie wiem, chyba nie. Zoastawiam sobie pewna furtke, ale dla mnie, niedzielnego pstrykacza czy jest sens? czy istnieje chociaz hipotetyczna szansa wykorzystania mozliwosci lustrznaki jakiegokolwiek formatu i firmy? Czy istanieje potrzeba ladowania sie w wysokobudzetowy sprzet dla innej przyczyny niz zaspokojenia wlasnego ego? O nikobudzetowym nie pisze, bo on na pewno nie da mi nic wiecej niz teraz mam.
nie, nie żałuję
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami