Close

Strona 83 z 2397 PierwszyPierwszy ... 33738182838485931331835831083 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Panowie i Panie, pochwalcie mój pomysł albo kopnijcie mnie w dupę

Mam D90/18-105/Metz 50, ale moje zainteresowanie skręcają teraz w stronę filmowania i małych aparatów więc pomyślałem że sprzedam to wszystko w cholerę i kupię 5n. Dużo piszecie w tym temacie o zdjęciach, ale te zeszłyby u mnie na drugi plan więc mam pytanie dot. tylko filmowania. Jak oceniacie te funkcję w przypadku podpinania do Nexa kita 18-55 i np. tanich nikkorków z przejściówką? Oczywiście z technicznymi kwestiami sam się zapoznam, testy poczytam - interesują mnie czysto subiektywne wrażenia.
    Bardzo podoba mi się to co widziałem u Fatmana na blogu, przy dobrym świetle jakość jest rewelacyjna. Do tego tani program Sony Vegas i można się bawić. Jeśli ktoś chciałby mnie przed czymś przestrzec to zapraszam, tym czasem lecę czytać opacznych a jutro chyba pomacam aparat w sklepie.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Probowalem fimowac nexem 5N z kitem18-55.Pisze probowalem, bo byly to tylko przymiarki. Kilka ujec po pare minut i z tego, co zauwazylem jakosc w moim przekonaniu jest dobra ( odtwarzalem na 42 cale LED TV).
    Dzwiek tez dobry,bez zadnych szumow czy klikania,jak tu niektorzy wczesniej opisywali. Probowalem na zewnatrz przy sloneczku i w pomieszczeniu ze swiatlem z okna. Nie probowalem przy sztucznym oswietleniu.
    Jak dla mnie wszystko na plus. Ladnie i plynnie zmienia ostrosc przy przejsciach na blizsze i dalsze plany. Oczywiscie wszystko bezglosnie. Wszystko robilem na AF, nie probowalem na manualu. Przydalby sie jakis uchwyt pistoletowy, albo steady, ktore sa do kupienia, bo troche niewygodnie sie trzyma aparat bez tego.
    Jak dla mnie, daje rade.
    Zreszta bylem w podobnej sytuacji i zdecydowalem sie sprzedac D7k z kitem i SB-700, czego jednak po kilku tygodniach uzywania nexa nie zaluje.
    Ostatnio edytowane przez sssmok ; 26-06-2012 o 23:02
    zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia

Domyślnie

Dziękuję. Dźwięk aż tak bardzo mnie nie interesuję, bo mam pomysł na montowanie filmów pod konkretną muzykę. Niemniej warto wiedzieć.

Domyślnie

Moze nie Nexem 5N ale 3, ale bawilem sie w amatorskie filmowanie. Celem bylo zrobienie reportazu z wycieczki pod konkretny kawalek muzyczny.

Moje odczucia sa pozytywne. Filmowalem glownie kitem. Do plusow wg mnie nalezy zaliczyc ciagla prace autofocusa. Szybko i pewnie. Co mi sie spodobalo to, ze po przycisnieciu spustu na nowo doostrzal, co daje ciekawy efekt na filmie. Autofocus w przypadku zoomowania dzialal bez problemu. Natomiast tak jak sssmok napisal, potrzebny jest jakis uchwyt. Drgania sa widoczne na filmie i nie da sie tego uniknac. Stabilizacja nie daje rady.
    Efekty dostepne z poziomu aparatu oczywiscie dzialaja.

Niestety w dalszym ciagu nie wiem, jak mozna osiagnac kolorki jak na niektorych filmach. Pewnie posrednio wina sprzetu, ale ostrosci i kolorow jakie sa dostepne w necie nie osiagnalem.

Testowalem rowniez z obiektywami nikkora, glownie 35mm, ale rowniez z Heliosem. Ze wzgledu na moja wersje przejsciowki do Nikorra i wersje Heliosa, bardzo fajnie dziala plynna regulacja przeslony. Tego w przypadku kita nie mamy.
    Natomiast wszelkie doostrzania czy wlasnie regulacje przeslona powoduja znowu widoczne drgania na filmie.
    Dodatkowo w przypadku manualnego doostrzania przydalby sie jakis ring czy kolko, zeby byla ciaglosc w kreceniu.

Generalnie jakosc nie jest zla, z tym ze fajnych kolorow i ostrosci nie udalo mi sie osiagnac.
    Nikon D*** vs. Sony NEX **

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

na chwilę obecną lepsze F3 czy 5N? Cena chyba podobna.. Nowe polo czy roczny Golf?

Swoją drogą podobno za niedługo ma być nowy "golf" ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marioo Zobacz posta
    Niestety w dalszym ciagu nie wiem, jak mozna osiagnac kolorki jak na niektorych filmach. Pewnie posrednio wina sprzetu, ale ostrosci i kolorow jakie sa dostepne w necie nie osiagnalem.
    w przypadku filmów video, podobnie jak w fotografii też istnieje takie zagadnienie jak obróbka
    500px.com/kubasikorski

Domyślnie

Ja jeszcze odnosnie wizjera..
    Bo w sumie kazdy narzeka ze 5N go nie ma.. ale jak ostatnio robilam zdjecia Nexem i w miedzyczasie bralam Nikona by zrobic zdjecie, przez wizjer.. bylo mi jednak dziwnie, nie widzac zycia w nim.. wszystkie cienie... przestaly pokazywac, ze istnieja.. takze co do wizjera, u mnie nie ma zadnego problemu, z tym ze go nie ma..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Czy ktoś użytkował czegoś takiego:
    http://allegro.pl/kostka-do-mocowani...448706144.html
    ?

Chodzi mi o przypięcie lampy która mam teraz (nissin di622 z d90) do nexa. Czy przez taki adapter będzie działało wszystko jak należy? Np zmniejszenie siły błysku itp. ?

I tak, wiem że nexy nie są do tego, żeby takie lampy do nich podłączać, ale potrzebuję tego tylko na jakąś impreze rozinna czasem wieczorną.. to będzie pewnie 1-2% zdjęć wszystkich, ale taka możliwość na pewno zbliżyłaby mnie do kupna tego właśnie modelu..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frytek Zobacz posta
    Czy ktoś użytkował czegoś takiego:
    http://allegro.pl/kostka-do-mocowani...448706144.html
    ?

Chodzi mi o przypięcie lampy która mam teraz (nissin di622 z d90) do nexa. Czy przez taki adapter będzie działało wszystko jak należy? Np zmniejszenie siły błysku itp. ?

I tak, wiem że nexy nie są do tego, żeby takie lampy do nich podłączać, ale potrzebuję tego tylko na jakąś impreze rozinna czasem wieczorną.. to będzie pewnie 1-2% zdjęć wszystkich, ale taka możliwość na pewno zbliżyłaby mnie do kupna tego właśnie modelu..
    Myślę, że od strony będzie działało jedynie on-off. Czyli jeżeli lampa ma pełny manual, zrobisz co będziesz chciał.

Fajnie że te kostki już się pojawiły nad Wisłą, razem z transmitterami radiowymi załatwiają większość bolączek nexowych lampiarzy.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Ta kostka służy jedynie do zamocowania lampy na korpusie.Przy jej pomocy niestety nie wyzwolisz lampy.Brak styków do przekazani impulsu z body do lampy.
    Ten problem rozwiązałem poprzez zastosowanie kostki z fotocelą reagującą na błysk lampki systemowej od Nexa .

Strona 83 z 2397 PierwszyPierwszy ... 33738182838485931331835831083 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów