Close

Strona 86 z 338 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 3379

Domyślnie

Nic dziwnego. Na świeżo zainstalowanym systemie dane alokowane sa od początku dysku i ich lokalizacja jest stała. w moim przypadku na ssd nie bylo stałego elementu - systemy, tylko wszystkie dane były operacyjne - zapisywane, kasowane itd.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

no taki świeży to on nie jest, bo w styczniu instalowany.
    choć z drugiej strony zainstalowane wszystko na początku tak jak ma być i potem nic nie ruszane.
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Nic dziwnego. Na świeżo zainstalowanym systemie dane alokowane sa od początku dysku i ich lokalizacja jest stała.

SSD, to nie jest HDD na którym dane siedzą w miejscu (no chyba że je zaczniesz trącać np. defragmentacją, to na owym HDD mogą zmienić położenie). Na SSD dane są tak mielone (na skutek wyrównywania szybkości zużywania się komórek choćby) że nikt na dobrą sprawę nie wie (np. serwis) w której komórce/której fizycznie kości dane będą np. za 5 sekund (w sumie to pojedyncze pliki są nieźle porozrzucane po kostkach danego SSD, bo zapis jest równoległy, dla zwiększenia prędkości zapisu).

HDD i SSD to dwa zupełnie inne światy.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 27-06-2012 o 10:48

Domyślnie

a no to ciekawe jest u mnie i zastanawiam się, czy nie zacząć się martwić :/
    oczywiście wszystkie defraglery są powyłączane.

ale odpaliłem teraz jednego w wersji portable, żeby sprawdzić jak wygląda dysk SSD i jeśli program prawidłowo wizualizuje powierzchnię dysku, to wygląda to podobnie do wykresu z HD Tune:

p.s.
    jakieś sugestie ?
    czy się nie martwić ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    a no to ciekawe jest u mnie i zastanawiam się, czy nie zacząć się martwić :/
    Tak ma być. Pamięć ma skończoną ilość cykli zapisu, więc logika dysku stara się równomiernie rozrzucać dane po dysku. Czyli przeciwieństwo defragmentacji. Nie jest to powód do niepokoju, bo fragmentacja HDD powodowała wydłużenie czasu dostępu, a na SSD wynosi on i tak praktycznie zero.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

to ja wiem.
    ale nie chodzi mi o pofragmentowane pliki, a upakowanie danych w początkowych adresach komórek pamięci, zamiast (z tego co czytam, to tak powinno być) porozrzucania po całym dysku równomiernie.

Domyślnie

a upakowanie danych w początkowych adresach komórek pamięci, zamiast (z tego co czytam, to tak powinno być) porozrzucania po całym dysku równomiernie.
    Zbieg okoliczności. Możliwe że wcześniej dane były mielone w innym miejscu i teraz "nadrabia".
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

mam nadzieję
    będę sprawdzał raz na jakiś czas i obserwował

Domyślnie

będę sprawdzał raz na jakiś czas i obserwował
    Bardziej zdrowo olać sprawę. Działa to działa i tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Bardziej zdrowo olać sprawę. Działa to działa i tyle.

sam zawsze to powtarzam innym
    olewam

Strona 86 z 338 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów