Close

Strona 85 z 338 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135185 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 3379

Domyślnie

doszukałem się - problem utaty wydajności wraz z zapełnianiem dysku najbardziej dotyka SSD z pamięcią asynchroniczną (np. ocz agility). 25% zajętości dysku może powodwać już 40% obniżenia wydajności, dalsze zapełnianie do 75% powoduje redukcję szybkości o kolejne 5-6%. W przypadku, pamięci synchronicznej (np. ocz vertex), wydajność spada o 25-30% przy zajętości 25% i 75%.
    Może się to komuś przyda przy podejmowaniu decyzji co wybrać

edit:
    Zajętości blisko 100% nie spotkałem w żadnym z testów - pewnie ze względu na jej konsekwencje na trwałość dysków.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

to ja zapytam o dyski na expresscard do lapka ...
    używał ktoś? jakie odczucia?
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

czyli u mnie wydajnosc spadla o 100% na szczescie po tym tescie sie sformatowal i dzialal poprawnie

Domyślnie

Zajętość 75% rozumiem w ten sposób :" dysk np. 120 GB może być zapisany do 90 GB". Jeśl się mylę w rozumowaniu to proszę o wyjaśnienie.
    A jeśli moje myslenie jest słusznie to mam pytanie.
    Czy jest automatyczna mozliwość ustawienia limitu (procentowego poziomu) zapełnienia dysku czy tez użytkownik musi pilnować tego poziomu "na piechote" ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    czyli u mnie wydajnosc spadla o 100% na szczescie po tym tescie sie sformatowal i dzialal
    poprawnie
    Generalnie chodzi o zasadę działania SSD - im mniej miejsca zostawimy na bieżące zapisy danych tym częściej komórki pamięci będa musiały być na tej przestrzeni często kasowane żeby zrobić miejsce dla nowych zapisów, a to może doprowadzić do kresu życia komórek właśnie z tego fragmentu przestrzeni dyskowej. SSD ma jakąś pulę do komórek do relokowania za padnięte, ale wtedy dość szybko może je wykorzystać. Tymczasem, gdy wolna przestrzeń będzie większa, to dane będą kolejno zapisywane w kolejnych komórkach pamięci, bez kasowania danych już nie potrzebnych. Będzie sięto odbywało do czasu kiedy dysk zapełni siędo tego stopnia że nie będzie miejsca na kolejne zapisy, wtedy zostaną skasowane jednym cykle, wszystkie komórki w których dane są już nie potrzebne - czyli zaznaczone jako "do skasowania".O wszysktie te mechanizmy dba TRIM kóry jest zaimplementowny w większości SSD a obsługiwany np. przez win7

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Zajętość 75% rozumiem w ten sposób :" dysk np. 120 GB może być zapisany do 90 GB". Jeśl się mylę w rozumowaniu to proszę o wyjaśnienie.
    A jeśli moje myslenie jest słusznie to mam pytanie.
    Czy jest automatyczna mozliwość ustawienia limitu (procentowego poziomu) zapełnienia dysku czy tez użytkownik musi pilnować tego poziomu "na piechote" ?
    1. Dobrze rozumiesz
    2. nie wiem czy jest taka możliwośc w windows/czy są tego typu niezaleznie programy.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 21-06-2012 o 14:11
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Generalnie chodzi o zasadę działania SSD - im mniej miejsca zostawimy na bieżące zapisy danych tym częściej komórki pamięci będa musiały być na tej przestrzeni często kasowane żeby zrobić miejsce dla nowych zapisów, a to może doprowadzić do kresu życia komórek właśnie z tego fragmentu przestrzeni dyskowej. SSD ma jakąś pulę do komórek do relokowania za padnięte, ale wtedy dość szybko może je wykorzystać. Tymczasem, gdy wolna przestrzeń będzie większa, to dane będą kolejno zapisywane w kolejnych komórkach pamięci, bez kasowania danych już nie potrzebnych. Będzie sięto odbywało do czasu kiedy dysk zapełni siędo tego stopnia że nie będzie miejsca na kolejne zapisy, wtedy zostaną skasowane jednym cykle, wszystkie komórki w których dane są już nie potrzebne - czyli zaznaczone jako "do skasowania".O wszysktie te mechanizmy dba TRIM kóry jest zaimplementowny w większości SSD a obsługiwany np. przez win7
    i z tego i jeszcze kilku innych powodow zostane jeszcze przez jakis czas przy talerzach. z czasem sie powymienia, ale musza nieco staniec, bo obecne ceny duzych dyskow niweluja zyski czasu i radosc pracy z nimi. na szczescie nie jest to must have. moge poczekac.

Domyślnie

Ale piszesz że dysponujesz tym OCZem, więc dlaczego nie chcesz na nim postawić samego systemu + programów, albo przeznaczyć własnie tak jak u mnie było na TEMPy, swapy, katalogLR+podglądy? Jeśli będziesz go uzywał zgodnie z tym założenie o zajętości max 75-80% pwoerzchni, to z całą penością zyskasz na komforcie pracy, a o trwałość dysk bym się nie obawial (oczywiście przy windows7).
    Dobrym rozwiązaniem, zamiasty małego SSD i kontrolowania jego zajętości, jest też OCZ Synapse 64GB. To on (a w zasadzie dołączone oprogramowanie ) dba o to żeby najczęściej używane przez użytkownika programy i dane były dostępne natychmiast. Kosztuje trochę więcej niż tani SSD 64GB, ale też "automatyka rozwiązani" i wygoda pracy może być znacznie większa.
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

ja nim dysponowalem (jeszcze jest) do testow... nie mam swojego ssd.

Domyślnie

małe zestawienie testów z SSD
    OCZ agility 3 zajęte w 30-35%
    SATA2
    SATA3
    A tu wydajność tego samego dysku - pustego
    SATA3

Widać róznicę w SATA2 vs SATA3, oraz jaki wpływa zmniejszenie wolnej przestrzenia na wydajność.

Widać także, że nawet jeden z najtańszych dysków SSD na rynku, podpięty do wolniejszego kontrolera SATA2, pozwala na średnie transfery na poziomie 150-200MB/s przy czasach dostępu 0.2-0.3ms.
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    OCZ agility 3 zajęte w 30-35%
    SATA2
    dziwnie poszarpany ten test :/
    u mnie (na działającym systemie) przy 57% zajętości dysku na SATA 2 "poszarpanie" występuje tak jakby w miejscu, gdzie zapisane są dane, a no i czasem spadał w momencie odpalania aplikacji, ale zrobiłem potem test na świeżo po uruchomieniu systemu:

Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Strona 85 z 338 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135185 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów