Close

Strona 186 z 338 PierwszyPierwszy ... 86136176184185186187188196236286 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 851 do 1 860 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Bądźmy realistami, po roku czy dwóch, trudno jest mówić o trwałości dysków, bo to zwyczajnie niepoważne, ale zaczekajmy spokojnie na rok trzeci, czy czwarty i proponuję jednak nie zaniedbywać backupów danych.
    Danych to raczej nikt na SSD nie magazynuje żeby się martwić w przypadku awarii.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Danych to raczej nikt na SSD nie magazynuje żeby się martwić w przypadku awarii.
    Oj, żebyś się nie zdziwił.

Problem w tym, że umysł szybko usypia i ludziska traktują SSD, jak HDD, bo skoro rok wszystko działa, to przecież ...
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Johahan, ja wiem wszystko może kłamać. SMART, producenci w deklarowanej trwałości, użytkownicy... Znam sporo firm gdzie SSDki pracują i jakoś nie padają. I najczęściej są to dyski na MLC.
    Jeden z moich SSDków - intel 330 60GB ma zapisane ok. 3 TB przez rok i jest w perfekcyjnej kondycji. Wskaźnik zużycia nawet nie drgnął, a to on decyduje poza czasem pracy (3lata gwarancji) czy obejmuje go gwarancja. Więc czym się mam martwić ? Archiwa i tak robię, bo o ile żadnego padu SSDka jeszcze nie przeżyłem, to padniętych HDDków już kilkanaście/dziesiąt.
    Jak rozumiem dane producentów dotyczące hdd też są naciągane, więc jeśli seagate, w swoich dyskach NAS podaje gwarantowany czas pracy 8760h (1rok 7/24 - a przecież są to dyski do pracy 7/24) to powinienem też z niedowierzaniem do tego podejść i na wszelki wypadek wymieniać je co 6 miesięcy na nowe ? Co tam deklaracje producenta i testy SMART które robi NAS, przecież mogą kłamać - to tylko cyferki.
    Nie wiem czy tak lubisz się zamartwiać, czy to terapia utwierdzająca Cię w przekonaniu że dobrze zrobiłeś wydając kupę szmalu na dysk SLC. Ale ja nie mam zamiaru się martwić, tylko cieszyć komfortem pracy jak dają mi SSDki i namiastkę bezpieczeństwa z NAS z RAID5 pomimo że nie zastosowałem w nich hdd enterprisem a backup robiony jest na kilkuletnich dyskach desktopowych.

Ja wiem że wiele danych jest naciąganych, ale nie popadajmy w paranoję
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ufam produktom w klasie klient, tym bardziej, że producenci dawno już przestali w tej klasie stawiać na trwałość.

To się im zwyczajnie nie opłaca.

Dlatego nie przekonuje mnie entuzjazm użytkowników tych dysków, szczególnie przed upływem trzech lat użytkowania.

Pażywiom uwidim.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Dlatego lubię mieć backup a za nim backup backupa
    robak, robak_wroc
    pelny klatek i niepelny klatek

Domyślnie

Nie ufam produktom w klasie klient, tym bardziej, że producenci dawno już przestali w tej klasie stawiać na trwałość.

To się im zwyczajnie nie opłaca.

Dlatego nie przekonuje mnie entuzjazm użytkowników tych dysków, szczególnie przed upływem trzech lat użytkowania.

Pażywiom uwidim.
    A za trzy lata, Ci użytkownicy kupią sobie nowe, znacznie szybsze, bardziej pojemne dyski SSD i będą mieli gdzieś, że mogli pracować ciągle na 10x droższym SLC
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    A za trzy lata, Ci użytkownicy kupią sobie nowe, znacznie szybsze, bardziej pojemne dyski SSD i będą mieli gdzieś, że mogli pracować ciągle na 10x droższym SLC
    Może tak, może nie, a w sumie najważniejsze jest, o czym mało kto wspomina, poczucie względnego bezpieczeństwa sprzętowego, które tak naprawdę nie ma ceny, której nie warto byłoby zapłacić.

Jedni kupują według Twojej filozofii jakieś KIA na trzy lata (przechodząc na porównanie motoryzacyjne), a inni wolą trwalsze i bezpieczniejsze auta, choć kosztują o wiele więcej.

I tak sobie myślę, że tak naprawdę każdy wolałby to drugie rozwiązanie, tylko nie każdego na nie stać.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Może tak, może nie, a w sumie najważniejsze jest, o czym mało kto wspomina, poczucie względnego bezpieczeństwa sprzętowego, które tak naprawdę nie ma ceny, której nie warto byłoby zapłacić.
    Nie istnieje coś takiego bo każdy sprzęt może ulec awarii zarówno ten na rynek profesjonalny jak i konsumencki.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

jakim programem sprawdzić wszysto o SSD? tak żeby sprawdzić ile przepracował itp itd?

Domyślnie

SMARTy różnych dysków (producentów, modeli) zawierają różne dane, więc nie wiadomo co możesz sprawdzić. Zobacz co Ci pokaże np. CrystalDiskInfo.

edit:
    Czasem producent zaleca jakiś swój soft który pokazuje jaka jest kondycja dysku (np. intel, samsung).Wskaźniki które pokazuje taki soft, w połączeniu z okresem gwarancji dysku decydują o możliwości reklamowania w przypadku awarii. Określają one minimalną wartość jaką dysk powinien wytrzymać i wcale nie oznaczają końca jego żywota. Raczej sugestię "pomyśl o wymianie SSDka - ten już pracuje w przebiegu bonusowym ".
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 23-08-2013 o 10:59
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 186 z 338 PierwszyPierwszy ... 86136176184185186187188196236286 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów