Close

Strona 87 z 338 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta

SSD, to nie jest HDD na którym dane siedzą w miejscu (no chyba że je zaczniesz trącać np. defragmentacją, to na owym HDD mogą zmienić położenie). Na SSD dane są tak mielone (na skutek wyrównywania szybkości zużywania się komórek choćby) że nikt na dobrą sprawę nie wie (np. serwis) w której komórce/której fizycznie kości dane będą np. za 5 sekund (w sumie to pojedyncze pliki są nieźle porozrzucane po kostkach danego SSD, bo zapis jest równoległy, dla zwiększenia prędkości zapisu).

HDD i SSD to dwa zupełnie inne światy.
    Oczywiście, masz rację. Ale jeśli po instalacji systemu, na SSD nie zapisuje się zbyt wielu danch, wtedy "wądrowanie danych po dysku" w celu równomiernego zużycia komórek pamięci nie następuje tak intensywnie jak w przypadku systematycznych, nowych kasowań i zapisów, o znaczącej w stosunku do pojemności dysku wielkościach.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Oczywiście, masz rację. Ale jeśli po instalacji systemu, na SSD nie zapisuje się zbyt wielu danch, wtedy "wądrowanie danych po dysku" w celu równomiernego zużycia komórek pamięci nie następuje tak intensywnie jak w przypadku systematycznych, nowych kasowań i zapisów, o znaczącej w stosunku do pojemności dysku wielkościach.
    no to u mnie pewnie tak jest.
    na systemowym prawie nic się nie dzieje, poza tempami do LR i CNX2, reszta wszystko wywalone na klasyczny HDD
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Czy dell m70/d810 łykną jakiś SSD?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    no to u mnie pewnie tak jest.
    na systemowym prawie nic się nie dzieje, poza tempami do LR i CNX2, reszta wszystko wywalone na klasyczny HDD
    Plik wymiany również?

Chciałbym przypomnieć, że wyłączenie pliku wymiany w systemach windowsowych nic nie daje, bo wówczas system dokonuje tak zwanej samowolki.

Można jeszcze samemu określić rozsądną wielkość swapa i wywalić go na HDD, ale to ... głupie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Plik wymiany również?

Chciałbym przypomnieć, że wyłączenie pliku wymiany w systemach windowsowych nic nie daje, bo wówczas system dokonuje tak zwanej samowolki.

Można jeszcze samemu określić rozsądną wielkość swapa i wywalić go na HDD, ale to ... głupie.
    tak, plik wymiany również.
    przy moim wykorzystywaniu kompa i ilości ram jakie posiadam plik stronicowania leży sobie gdzieś na HDD praktycznie nieruszany przez system
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Jakiej "samowolki"?
    JA sprawdzałem na różnych maszynach i poza mniejszym mieleniem nic się nie stało (chyba że ktoś w określony sposób odpali scandisk ... czyli pełny skan partycji niesystemowej - coś "szpece" z M$ spaprali)

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    tak, plik wymiany również.
    przy moim wykorzystywaniu kompa i ilości ram jakie posiadam plik stronicowania leży sobie gdzieś na HDD praktycznie nieruszany przez system
    A u mnie w ogóle nie leży, bo wyłączyłem ... włączam ewentualnie raz na rok jeśli chcę zrobić scandisk magazynu.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Jakiej "samowolki"?
    JA sprawdzałem na różnych maszynach i poza mniejszym mieleniem nic się nie stało (chyba że ktoś w określony sposób odpali scandisk ... czyli pełny skan partycji niesystemowej - coś "szpece" z M$ spaprali)
    ...
    Jakkolwiek byś nie starał się wyłączyć swapa, to i tak systemy windowsowe używają ok. 300 MB przestrzeni dyskowej do celów, nazwijmy to ... kosmetycznych, więc jak to byś inaczej nazwał, jak nie samowolką?

Niby to niezbyt wiele, tym bardziej, że na SSD wypada zawsze w innym miejscu, ze względu na charakter zapisu na tego typu nośnikach, ale to jednak vqrviające, że nie nad wszystkimi parametrami systemu można zapanować w pełni.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Jakkolwiek byś nie starał się wyłączyć swapa, to i tak systemy windowsowe używają ok. 300 MB przestrzeni dyskowej do celów, nazwijmy to ... kosmetycznych, więc jak to byś inaczej nazwał, jak nie samowolką?

Niby to niezbyt wiele, tym bardziej, że na SSD wypada zawsze w innym miejscu, ze względu na charakter zapisu na tego typu nośnikach, ale to jednak vqrviające, że nie nad wszystkimi parametrami systemu można zapanować w pełni.
    A to o tym nie wiedziałem. W takim razie jak daję mu bez pliku strony a on zakłada gdzieś tam sobie 300 MB to faktycznie samowolka :/

Domyślnie

SSD w katorżniczym teście:
    http://www.xtremesystems.org/forums/...-34nm/page196&
    na przykładnie M4 64GB, nie jest tak źle... 1175TB zapisu na dysku o pojemności 59GB to 6.6x więcej niż wynikałoby z kalkulacji pojemność X deklarowana przez producenta ilość cykli zapisu (dysk w teście przeżył już 20244 cykli czyli trochę więcej niż deklarowane 3000 )
    I to nie koniec bo dysk nadal działa
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 09-07-2012 o 13:37
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z mojego punktu widzenia, takie testy nie mają kompletnie żadnego sensu, chyba że były by przeprowadzane ma wielu identycznych nośnikach tego samego producenta i z tej samej serii.

Wtedy, można by się pokusić o jakieś statystyki, tylko które wiarygodne laboratorium wykona na swój koszt takie testy?

Rodzaj pamięci, jakie stosowane są do produkcji lwiej części dysków SSD nie pozwala być optymistą co do długowieczności tychże urządzeń, więc czegoś, co jest wartościowe, np. archiwa na pewno bym na takich nośnikach nie przechowywał.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 87 z 338 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137187 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów