Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: Start 66 pomoc

to
    Gość

Domyślnie

No tak tak, tylko ja do ASO (czy jak tam sie te serwisy nazywają ) nie daję. Dzisiaj zanoszę do zbadania. Jedna z diagnoz telefonicznych to zrypane (zmyte chemikaliami przy czyszczeniu soczewek) powłoki antyodblaskowe, które kiedyś były chemiczne i łatwo ścieralne.

Domyślnie

Nie wydaje mi się, aby brak powłok powodował tak pojechany efekt. Robiłem fotki obiektywem pozbawionym kompletnie powłok (nie były nigdy nakładane) i nie było takich efektów. Na obiektywie z pojedynczej soczewki z lat 30. nie ma takich efektów. Ale może się mylę. A tak przy okazji, jeśli faktycznie ich tam nie ma, to co, położą nowe?
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

ale może ktoś nie zmył do końca tylko je zmaziaił?

Domyślnie

no tak to wygląda jakby soczewki byly konkretnie uwalone na obrzeżu, a wyczyszczone po środku. Moze zamiast wyczyscic całą soczewkę wyczyscił tylko z grubsza środek, a jesli uzył jakichś detergentów, to cały syf się rozlał na boki.
    Völkchlor

to
    Gość

Domyślnie

Nie mówcie o mnie w trzeciej osobie Może nie wyczyściłem dokładnie soczewek, ale nie rozlałem żadnego syfu dookoła

Dam to Panu Tadziowi, niech zerknie. Jak coś wymyśli, to jeszcze aparat nieco popracuje, a jak nie, to sio na półkę

Próbowałem iść za radą i rzucać obraz na bibułkę przez główny obiektyw. No i wyglądał znacznie lepiej niż to co wyszło na filmie. Ale wiadomo, na bibule to też ch*&a widać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _tomek_ Zobacz posta
    Nie mówcie o mnie w trzeciej osobie Może nie wyczyściłem dokładnie soczewek, ale nie rozlałem żadnego syfu dookoła
    A ty masz ten aparat od nowości i wczesniej robił ładne foty?
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    no tak to wygląda jakby soczewki byly konkretnie uwalone na obrzeżu, a wyczyszczone po środku. Moze zamiast wyczyscic całą soczewkę wyczyscił tylko z grubsza środek, a jesli uzył jakichś detergentów, to cały syf się rozlał na boki.
    To musiał być milimetr jakiegoś kisielu, jak samoróbne filtry efektowe.

Mi wygląda, jakby nie były prawidłowo zabudowane, w nie swoich miejscach itd. Jak na szkolnych ćwiczeniach z obiektywem z dwóch soczewek.
    Ale nie jestem pro.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

to
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    A ty masz ten aparat od nowości i wczesniej robił ładne foty?
    Ja go mam ze śmietnika i nie wiem co on wcześniej i komu robił

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _tomek_ Zobacz posta
    Ja go mam ze śmietnika i nie wiem co on wcześniej i komu robił
    No popatrzcie, jakie majstersztyki ludzie do śmieci wyrzucają...
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Świetny efekt

Co do powłok przeciwodblaskowych to nie jestem przekonany aby w Polsce w latach wytwarzania modelu B stosowano tego typu ulepszenia.
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów