Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Zakup D40...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

super, wielkie dzięki !
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie

Hmm, no widzę, że lista obiektywów w pełni kompatybilnych z D40 rośnie Tylko tak dalej, bo przecież to nie wyklucza kompatybilności z D50/70/80...
    Tylko te większych rozmiarów mogą trochę śmiesznie wyglądać z D40 i zasłaniać lampkę wspomagającą AF...

Domyślnie

Normalnie już sam nie wiem co robić... Jestem strasznie rozdarty... Cały czas dylemat D40 czy D50... No i niestety nie mogę się zdecydować... Może ktoś mi jeszcze raz powie co oprócz śrubokręta i dodatkowego wyświetlacza przemawia za D50... W D40 widzę takie plusy: mały rozmiar (to plus dla mojej żony głównie), ulepszony soft (z zapożyczeniami z D80), mocniejsza lampa (póki co nie będę kupował zewnętrznej), robi chyba ładniejsze jpg ale to subiektywne odczucie (a na początek raczej jpgi będę robił, a żona raczej zawsze)....
    Za D50 przemawia głównie współpraca ze stałką 50, która jest podobno rewelacyjną portretówką, a na 100% będę robił dużo zdjęć jeszcze nienarodzonej dzidzi
    PROSZĘ O POMOC W WYBORZE ))

Domyślnie

D40

lepsze jpgi
    silniejsza lampa wbudowana
    latwa obsluga (o zonie mysle)
    wyswietlacz gorny w D50 nie ma podswietlenia
    szybszy (od ON do zdjecia; szybszy AF - chyba)
    wizjer jasny i duzy (wiekszy od D50)
    lustro i migawka pracuja duzo lagodniej (w D50 latwiej o poruszone zdjecie na granicznych czasach)
    duze mozliwosci wstepnej obrobki w aparacie
    z 50ka D40 bedzie miezyl swiatlo (aaa nie wiem jak jest z potwierdzeniem ostrosci?)

starczy?
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

fireboy, ja kupiłem D70s i z ustawieniami a'la Czornyj jpegi wychodzą spoko. Pobawiłem się już trochę i zaczyna mi brakować światła, szczególnie, jak nie chcę błyskać dzieciakowi po oczach. Dzieciaki są szybkie, a ustawienie manualne ostrości przy szybko poruszających się dzieciach z kiepskim wizjerem (wydaje mi się, że w D40 wizjer i tak jest niewiele lepszy od D50) to prawdziwy majstersztyk...Polecam D50 w tym przypadku!!
    Pozdrawiam
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Squier Zobacz posta
    Dzieciaki są szybkie
    Jasne, niecałe 3 sekundy do setki. Nie demonizuj.
    ustawienie manualne ostrości przy szybko poruszających się dzieciach
    Dlaczego sie szarpać z manualem, obudź sie, ludzkość już zna AF,AF-S.
    z kiepskim wizjerem (wydaje mi się, że w D40 wizjer i tak jest niewiele lepszy od D50)
    Mnie sie wydaje ze nawet przez ten wizjer nie patrzyłeś, po co sie wypisujesz??

Pozdrawiam
    Również pozdrawiam
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marusek Zobacz posta
    D40

lepsze jpgi
    silniejsza lampa wbudowana
    latwa obsluga (o zonie mysle)
    wyswietlacz gorny w D50 nie ma podswietlenia
    szybszy (od ON do zdjecia; szybszy AF - chyba)
    wizjer jasny i duzy (wiekszy od D50)
    lustro i migawka pracuja duzo lagodniej (w D50 latwiej o poruszone zdjecie na granicznych czasach)
    duze mozliwosci wstepnej obrobki w aparacie
    z 50ka D40 bedzie miezyl swiatlo (aaa nie wiem jak jest z potwierdzeniem ostrosci?)

starczy?
    No to są właśnie najważniejsze plusy D40 dodałbym jeszcze większy wyświetlacz Jak wygląda to potwierdzenie ostrości ?? Na jakiej zasadzie to działa?? Bo chyba nie zanosi się na to żeby Nikon zrobił tą stałkę z silniczkiem

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

D50 to stara konstrukcja z małym wizjerem i wyświetlaczem jak w komórce. Więc po co się cofać. Nad szkłami na śrubokręt też bym się zastanowił czy warto się w to pchać bo może się okazać że w następnym korpusie nie będą ci działać. Takie moje zdanie. D40 polecam. Ale najlepiej weź je do ręki i sam porównaj.

pozdrawiam

Domyślnie

Jeśli mam być szczery to mi D40 (podobnie jak żonie) leży lepiej w łapie ale D50 też niczego nie brakuje... Dlatego mam taki dylemat... Głównym atutem D50 jest śrubokręt a co za tym idzie współpraca z stosunkowo tanimi i dobrymi szkłami...
    Widziałem listę tych obiektywów SIGMY współpracujących z D40... Hmm, moim zdaniem ostro pojechane... Najtańszy z obiektywów kosztuje chyba z 2000, co przy założeniach TANIEJ lustrzanki Nikona raczej w parze nie idzie... No i starałem sobie wyobrazić tą puszkę z tym:
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/53
    Pomijam w tym przypadku budżet fotografa

Domyślnie

Jesli kiedys nikon da stalke z silniczkiem, nie bedzie chyba tansza od sigmy 30/1.4 HSM.

fireboy, ja kupiłem D70s i z ustawieniami a'la Czornyj jpegi wychodzą spoko. Pobawiłem się już trochę i zaczyna mi brakować światła, szczególnie, jak nie chcę błyskać dzieciakowi po oczach. Dzieciaki są szybkie, a ustawienie manualne ostrości przy szybko poruszających się dzieciach z kiepskim wizjerem (wydaje mi się, że w D40 wizjer i tak jest niewiele lepszy od D50) to prawdziwy majstersztyk...Polecam D50 w tym przypadku!!
    Pozdrawiam
    Jesli fotografujesz ruchome cele, to chyba nie na przyslonie 1.8 tylko wiekszej? A wtedy kitowe szklo sie sprawdzi.
    Plytka glebie ostrosci to raczej przy zdjeciach statycznych, wiec mozna sobie manualnie poradzic. A przy tym w D40 dziala szybciej migawka od momentu wcisniecia spustu niz w D50 (a nawet od D80).

Dodane:
    Ale to wyglada znosnie: http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/56
    Ostatnio edytowane przez marusek ; 19-04-2007 o 22:45
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów