super, wielkie dzięki !
Szukaj
super, wielkie dzięki !
Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłemjestem kompletnym amatorem.
Hmm, no widzę, że lista obiektywów w pełni kompatybilnych z D40 rośnieTylko tak dalej, bo przecież to nie wyklucza kompatybilności z D50/70/80...
Tylko te większych rozmiarów mogą trochę śmiesznie wyglądać z D40 i zasłaniać lampkę wspomagającą AF...
Normalnie już sam nie wiem co robić... Jestem strasznie rozdarty... Cały czas dylemat D40 czy D50... No i niestety nie mogę się zdecydować... Może ktoś mi jeszcze raz powie co oprócz śrubokręta i dodatkowego wyświetlacza przemawia za D50... W D40 widzę takie plusy: mały rozmiar (to plus dla mojej żony głównie), ulepszony soft (z zapożyczeniami z D80), mocniejsza lampa (póki co nie będę kupował zewnętrznej), robi chyba ładniejsze jpg ale to subiektywne odczucie (a na początek raczej jpgi będę robił, a żona raczej zawsze)....
Za D50 przemawia głównie współpraca ze stałką 50, która jest podobno rewelacyjną portretówką, a na 100% będę robił dużo zdjęć jeszcze nienarodzonej dzidzi
PROSZĘ O POMOC W WYBORZE))
D40
lepsze jpgi
silniejsza lampa wbudowana
latwa obsluga (o zonie mysle)
wyswietlacz gorny w D50 nie ma podswietlenia
szybszy (od ON do zdjecia; szybszy AF - chyba)
wizjer jasny i duzy (wiekszy od D50)
lustro i migawka pracuja duzo lagodniej (w D50 latwiej o poruszone zdjecie na granicznych czasach)
duze mozliwosci wstepnej obrobki w aparacie
z 50ka D40 bedzie miezyl swiatlo (aaa nie wiem jak jest z potwierdzeniem ostrosci?)
starczy?![]()
D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty
fireboy, ja kupiłem D70s i z ustawieniami a'la Czornyj jpegi wychodzą spoko. Pobawiłem się już trochę i zaczyna mi brakować światła, szczególnie, jak nie chcę błyskać dzieciakowi po oczach. Dzieciaki są szybkie, a ustawienie manualne ostrości przy szybko poruszających się dzieciach z kiepskim wizjerem (wydaje mi się, że w D40 wizjer i tak jest niewiele lepszy od D50) to prawdziwy majstersztyk...Polecam D50 w tym przypadku!!
Pozdrawiam
Dlaczego BODY a nie korpus...?
Jasne, niecałe 3 sekundy do setki. Nie demonizuj.
Dlaczego sie szarpać z manualem, obudź sie, ludzkość już zna AF,AF-S.
Mnie sie wydaje ze nawet przez ten wizjer nie patrzyłeś, po co sie wypisujesz??
Również pozdrawiam
D700, S24-105/4 ART.
"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"
D50 to stara konstrukcja z małym wizjerem i wyświetlaczem jak w komórce. Więc po co się cofać. Nad szkłami na śrubokręt też bym się zastanowił czy warto się w to pchać bo może się okazać że w następnym korpusie nie będą ci działać. Takie moje zdanie. D40 polecam. Ale najlepiej weź je do ręki i sam porównaj.
pozdrawiam
Jeśli mam być szczery to mi D40 (podobnie jak żonie) leży lepiej w łapieale D50 też niczego nie brakuje... Dlatego mam taki dylemat... Głównym atutem D50 jest śrubokręt a co za tym idzie współpraca z stosunkowo tanimi i dobrymi szkłami...
Widziałem listę tych obiektywów SIGMY współpracujących z D40... Hmm, moim zdaniem ostro pojechane... Najtańszy z obiektywów kosztuje chyba z 2000, co przy założeniach TANIEJ lustrzanki Nikona raczej w parze nie idzie... No i starałem sobie wyobrazić tą puszkę z tym:
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/53
Pomijam w tym przypadku budżet fotografa![]()
Jesli kiedys nikon da stalke z silniczkiem, nie bedzie chyba tansza od sigmy 30/1.4 HSM.
Jesli fotografujesz ruchome cele, to chyba nie na przyslonie 1.8 tylko wiekszej? A wtedy kitowe szklo sie sprawdzi.
Plytka glebie ostrosci to raczej przy zdjeciach statycznych, wiec mozna sobie manualnie poradzic. A przy tym w D40 dziala szybciej migawka od momentu wcisniecia spustu niz w D50 (a nawet od D80).
Dodane:
Ale to wyglada znosnie: http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/56
Ostatnio edytowane przez marusek ; 19-04-2007 o 22:45
D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty
Skontaktuj się z nami