Szukaj
18-135 jest już zbyt plasticzany, tubus mocno się wysuwa a nie jest to zbyt solidna konstrukcja i ostatnia soczewka chwieje się na wszytskie strony co z pewnością rzutuje na aberracje pozaosiowe. i komfort. no i to prawda że w zakresie ponad 70mm jest.. średni.. jak wybierałem z jakim kupić puszkę to zapłaciłem 100zł drożej żeby miec 18-70. a później za 150zł kupiłem taira 135/2.8 (co prawda adapter z soczekwą też kosztował 120zł ale to jednorazowy zakup do wszystkich szkieł z systemu m42).
D80, FM2n + konfitury w spiżarce ;]
"- Po co wasze swary głupie,
- Wnet i tak zginiemy w zupie!" J. Brzechwa
Wracam po 24h służby a tu tyle napisane![]()
Dziekuję za wszelkie opinie. Jestem teraz bardziej ZA niż byłem przed napisaniem tego tematu... Myślę, że żona też będzie zadowolona... Co do obiektywu to raczej na początek KIT 18-55, ale z czasem albo drugi 55-200 albo 18-70 - zależy co mi będzie bardziej potrzebne...
Pozdrawiam
FireBoy
18-55 jest w sumie całkiem znośny ale nowy kosztuje chyba dość podobnie co używany 18-70 a prawdziwie użyteczny zakres ogniskowych jest znaczny, dobrze się rozejżyj za używką bo warto. a jako ekonomiczne tele to polecam 70-300G![]()
Tyle, że z tego co dobrze kojarzę to D40 nie będzie miał AF przy tym 70-300G
o cholera zapomniałem.. no przecież.
Co się tyczy obiektywu KIT'owego to jest OK, ale 18-70 jest dużo lepszy. Szybciej ostrzy i większy zakres. Faktycznie szybciej zasysa "paprochy", ale z jednej strony większości z nich nie widać na zdjęciach, a inne można wyretuszować na kompie. To zasysanie w jakiś sposób odstrasza mnie od kupna 18-200. Za to bardziej pociąga mnie 70-300 VR, warto, ale to już inna półka cenowa.
D300s - S18-50 - N70-300VR - SB600
dzięki za gros rad, zbieram pieniążki na 18-70
wczoraj robiłem kilka fotek na Canonie 30D kolegi, który miał niesamowicie szybki (af) obiektyw Tamron 17-50 F/2.8. Obiektyw marzenie, niesamowicie ostrzy, a do tego jak odrzutowiec.
Jaki jest obiektyw o podobnych parametrach do mojej D40 ? bo może lepiej zbierać dłużej i kupić od razu takie fajne szkło ?
czy obiektyw z przesłoną 2.8 będzie u mnie działać prawidłowo ?
Ostatnio edytowane przez sebasw ; 15-04-2007 o 08:24
Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłemjestem kompletnym amatorem.
Jeszcze jedno... jakie oznaczenia mają firmy inne niż Nikkor na obiektywach z silnikiem ? żebym wiedział na które zwracać uwagę.
Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłemjestem kompletnym amatorem.
Znalazłem coś takiego dla Ciebie.
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/125
Oznaczenie to HSM, proszę mnie poprawić, jak coś pomieszlalem.
D700, S24-105/4 ART.
"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"
Skontaktuj się z nami