Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Zakup D40...

Domyślnie Zakup D40...

Witam!!!
    Zastanawiam się nad kupnem tego aparatu. Dla mnie największą zaletą tego sprzętu są jego wymiary. Chciałem zapytać o tryb AUTO tej puszki w połączeniu z KITowym obiektywem (gdyż taki przez przynajmniej jakiś czas będzie do niego podpięty). Chodzi tu o to, że aparatu będzie wraz ze mną używała moja ukochana żona. Ona oczekuje od aparatu tylko tyle, że po pstryknięciu fotki chce mieć w miarę przyzwoite zdjęcie (tak też używamy teraz naszego analogowego Olympusa ). Zastanawiałem się nad kupnem jakieś hybrydy na początek, w razie gdyby zapał do focenia się wypalił, ale stwierdziłem, że chyba lepiej kupić właśnie taki sprzęt - najwyżej zostanie i będzie spełniał rolę aparatu do robienia zdjęć na imprezach rodzinnych. W końcu Fuji S6500 (bo taki planowałem kupić) kosztuje ok 1300 zł więc mogę w ostateczności dołożyć te 700 na D40 z KITem(ewentualnie D40 body + N18-17). Ja osobiście jak przeglądam fora i galerie to chciałbym w chwili obecnej chyba wszystko focić więc nie mam zbytnio sprecyzowanych oczekiwań... A Z czasem jak już będę wiedział czego chcę to puszkę mogę zmienić... Chociaż raczej nie będzie mnie stać żeby kupić sam obiektyw za 2500 np 18-200VR ( no chyba że faktycznie zwariuję na tym punkcie)
    Proszę forumowiczów (najlepiej właścicieli D40) o jakieś info za i przeciw...

Z góry dzięki...
    Pozdrawiam
    FireBoy

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Tryb AUTO działa całkiem fajnie, ale tematyczne trochę lepiej - w sensie, że ustawiasz mniej więcej pod swoje wymagania aparat, a nie że on wszystko sam dobiera
    z czasem zmieniasz na A, S i kiedyś na M
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Thumbs up

Kup. będziesz zadowolony, to maleństwo samo robi zdjęcia. Polski interfejs i system wbudowanej pomocy, pomogą w każdej sytuacji. Wszystkie ustawienia są widoczne na 2,5" wyświetlaczu, aparat sam ci podpowiada co jeszcze poprawić. Nikon zrobił coś dla zwykłych szaraków w świecie fotografii. Jestem po przesiadce z kompakta coolpix4200 i jeszcze nie używałem zielonego pola (auto),bo D40 sam wciąga Cie do zabawy i prób na nowych ustawieniach.

Jeszcze jedna sprawa, moze warto przemyslec zakup z 2 obiektywami 18-55 i 55-200, taki zestaw to juz chyba wszystko co potrzeba na dlugo. Koniecznie statyw, bardzo sie przydaje.

Jeżeli masz więcej pytań. Dzwon na skype.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Ja przymierzam się do Nikkora 18-70 AF-S DX, ale 1 tys. zł to jest jednak wydatek i trochę potraw zanim uzbieram :-/

zoom duży nie jest potrzebny.

Ja wciąż nie potrafię sprawnie operować A i S, a co dopiero M zdjęcia wychodzą mi gorsze niż na ustawieniach tematycznych, trochę brakuje mi podglądu głębi ostrości, dlatego przesłonę ustawiam intuicyjnie.
    Do tego mam problemy z dobraniem właściwego ISO
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebasw Zobacz posta
    Ja przymierzam się do Nikkora 18-70 AF-S DX, ale 1 tys. zł to jest jednak wydatek i trochę potraw zanim uzbieram :-/

zoom duży nie jest potrzebny.

Ja wciąż nie potrafię sprawnie operować A i S, a co dopiero M zdjęcia wychodzą mi gorsze niż na ustawieniach tematycznych, trochę brakuje mi podglądu głębi ostrości, dlatego przesłonę ustawiam intuicyjnie.
    powaznie d40 nie ma przycisku głębi ostrości?? o to nieźle..
    testuj testuj testuj.. wyczujesz jaka jest głębia na jakich przysłonach na jakiej odległości i jakiej ogniskowej..
    co do półautomatów i manuala poświęć więcej czasu przy samym zdjęciu i dużo się baw, nauczysz się co sugeruje aparat i jaka korektę sam możesz wprowadzić..

co do tematu, z tego co widzę to d40 potrafi niejednego wciągnąć w świat amatorskiej fotografii i to w sposób baardzo przyjemny. Z pewnością będzie to udany zakup a 18-70 gorąco polecam bo jest to całkiem solidny całkiem ostry bardzo szybki i bardzo uniwersalny obiektyw.

z hybryd polecam zdecydowanie canona G7, miałem go parę dni i jest to naprawdę świetny aparacik. tylko ten wizjerek.. ja poprostu uwielbiam patrzeć przez lustro a nie przez monitorek.
    D80, FM2n + konfitury w spiżarce ;]
    "- Po co wasze swary głupie,
    - Wnet i tak zginiemy w zupie!"
    J. Brzechwa

Domyślnie

W ponizszym temacie podano duuuuuuuuzo linkow do stron, opisujacych techniki robienia zdjec:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23474

Grunt to sie nie poddawac, testowac, kombinowac, eksperymentowac

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Warto kupować taki obiektyw używany ?

są w obiektywie jakieś elementy, które z czasem się "wykańczają", jak np. migawka w puszce ?

prz3mo: tak, czytałem i powoli się zapoznaję z tamtymi opisami, rozumiem coraz więcej, ale wciąż nie tyle ile bym chciał

Domyślnie

Warto kupować taki obiektyw używany ?

są w obiektywie jakieś elementy, które z czasem się "wykańczają", jak np. migawka w puszce ?
    Mysle, ze jesli ktos szanował sprzet to spokojnie mozesz kupic ten obiektyw uzywany.
    Tez posiadam 18-70 i jak najbardziej polecam.

Domyślnie

też tak sądzę, wadą tego obiektywu jest brak uszczelnień na teleskopowym tubusie i przy zoomowaniu wsysa syfy, jeśli nie ma ich zbyt dużo w uzywce i nie ma jakichś wad to brać, będzie długo cieszył się zdrowiem.
    D80, FM2n + konfitury w spiżarce ;]
    "- Po co wasze swary głupie,
    - Wnet i tak zginiemy w zupie!"
    J. Brzechwa

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

a może by tak Nikkor 18-135 f/3.5-5.6G IF-ED DX ?
    cena podobna jak 18-70, a fajny zoom.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów