Close

Strona 38 z 129 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alex18 Zobacz posta
    ... Wczytując zdjęcie do lightrooma musisz najpierw je dostosować do oryginalnych parametrów a dopiero później je obrabiać, ciekawe jak niektórzy z Was to robią, że tak wiernie kolorystyka na zdjęciach jest oddana i jeszcze szybciej obrabiacie w LR, skoro Adobe tyle nad tym pracuje ( profilami) i efekty jakie są każdy widzi.
    ...
    To się nazywa praca z presetami. Nie widzę problemu, żeby zrobić sobie preset zwracający wynikowo efekt jak z puszki przy określonych ustawieniach. Sam mam taki.

Co do kolorów natomiast, nie rozumiesz podstaw.
    To co widzisz to zawsze jest interpretacja rzeczywistości (zrzutu danych z matrycy).

Jeżeli uznasz, że interpretacja narzucona przez puszkę jest poprawna to efekt zwrócony domyślnie przez LR jest odmienny/zły.

Co natomiast jeżeli ja Ci powiem, że mam różne presety do różnych warunków i one wierniej oddają rzeczywistość niż obrazek z puszki? Trzeba będzie wtedy przyznać, że interpretacja w puszce jest zła.

Tylko czy słowo zła będzie dobre?
    Obrazek będzie po prostu inny.
    Parę słoików + głowa na karku...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta

2. Dalej uważam, że ta nagła (i tak znaczna) obniżka ceny jest dziwna.
    Chcialbym wierzyc, ze to juz stala polityka monopolisty Adobe i nowe ich produkty
    beda wychodzily z nizsza cena

Domyślnie

Niektórzy z kolegów lub początkujący, słabo znający możliwości LR narzekają że NEF w LR na dzień dobry jest inny (gorszy) niż w NX2....

Powiem krótko, u mnie w LR jest nawet lepszy niż w NX2. A dlaczego?

Bazując na zbudowanym profilu adobe Camera DX2 mode 3, wprowadziłem w panelu Camera CAlibration własne poprawki w odcieniach czerwieni (tym sposobem pozbyłem się żółtej i zaczerwienionej skórki), w zielonych i niebieskich również drobna korekta. Zmieniłem również domyślną krzywą na taką, która chroni detale w światłach i podbija kontrast środka. Clarity i wyostrzanie z odszumianiem też ustawiłem wedle własnych doświadczeń.

Na koniec wczytałem te ustawienia jako domyślne dla obsługiwanych puszek (D300 i D700 minimalne różnice w ustawieniach tak by zdjęcia zrobione w tym samym miejscu były najbardziej do siebie zbliżone).
    Ustawienia taki domyślne można zdefiniować dla każdego posiadanego aparatu z osobna, ba nawet dla każdej innej czułości ISO mogą być inne, a nawet dla każdego numeru seryjnego body.
    W czym zaś problem by ustawić wszystko po swojemu, bez klikania w jakieś presety....

Własne ustawienia domyślne ustawiamy w module Develope przyciskiem RESET, po wciśnięciu ALT, który zmienia ów przycisk w SET DEFOULT.
    Na zakończenie moja uwaga.
    Zgadzam się jak najbardziej z użytkownikami, którzy twierdzą że domyślne adobowskie ustawienia dla NEFa są słabe i mogą się nie podobać. Ale już ukręcone profile symulujące ustawienia puszki, typu: mode DX1, 2 czy 3 i pozostałe bardzo dobrze oddają kolory które mamy w NX2. Ja posłużyłem się więc tym Mode3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    W czym zaś problem by ustawić wszystko po swojemu, bez klikania w jakieś presety....
    A jak twoja metoda sprawdzi się w przypadku kiedy zdjęcia na wejściu będę chciał procesować w różny sposób?
    Dla przykładu:
    - portret
    - krajobraz

Co mi po ustawieniach domyślnych dla portretu, jak seria importowanych zdjęć to Landszafciki,
    w których chcę mieć inne ustawienia?

Presetów nie unikniesz, twierdząc inaczej mocno spłycasz temat.
    Parę słoików + głowa na karku...

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

slaw74, tak mówisz, jakby istniały jakieś ustawienia, które byłyby akceptowalne przez wszystkich.

To miłe, że stworzyłeś własne profile, i że Cię one zadowalają, ale to zupełnie nie wyczerpuje problemu, jaki się w tym wątku momentami pojawia.

Pomijając milczeniem "mało ważny" fakt, że każdy odrobinę inaczej postrzega barwy, to subiektywnie, i z tą tezą zgadza się znakomita większość fotografów, nx2 oddaje najlepiej barwy fotek z nikonów.

Oczywiście znajdą się tacy, którzy miewają różne zafarby, jak tu słyszałem, jedni zażółcenia, inni zaróżowienia, ale doszukiwałbym się gdzie indziej powodów, niż w samej konstrukcji programu nx2.

Dla mnie lr, czy to w wersji 3, czy 4, jest tak samo mało przydatny do macania fotek z moich nikonów, jak nie przymierzając ...
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez partyman Zobacz posta
    Presetów nie unikniesz, twierdząc inaczej mocno spłycasz temat.
    Chyba się nie zrozumieliśmy... ja nie mówię o unikaniu presetów..
    Moja powiedzmy porada była kierowana do osób wiecznie utyskujących na słabe zdjęcia na wejściu w porównaniu do NX2.

Jeden z kolegów powyżej właśnie dlatego dyskwalifikuje LRa bo mu się RAWy z niego nie podobają.... a przecież każda wywoływarka na wejściu daje inne rezultaty. Podałem tylko drogę do uzyskania lepszego efektu na starcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta

Dla mnie lr, czy to w wersji 3, czy 4, jest tak samo mało przydatny do macania fotek z moich nikonów, jak nie przymierzając ...
    Dla każdego coś dobrego.

A co powiedzą nam użytkownicy C1 czy Rawtherapy i innych...
    Ja w żadnym poście nie twierdzę że LR czy Nikon czy cokolwiek innego jest najlepsze na świecie.
    A o tych wspomnianych przez Ciebie zafarbach.... to fakt większość z tych problemów ma inne źródło. Najczęściej po stronie użytkownika.

Domyślnie

Mnie zwłaszcza podoba się uwaga, że znakomita większość z czymś się zgadza, lub nie. Strasznie lubię jak znakomita większość ma jakieś zdanie w jakiejś kwestii. Uwielbiam, jak znakomite większości - można powiedzieć - pomagają mi podpowiedziami.

To bardzo celny argument.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 15-03-2012 o 18:06 Powód: literówki, literówki - ale się staram i poprawiam, przyznajcie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

O ile mnie pamięć nie myli sens był taki: "znakomita większość fotografów", cóż mnie zatem obchodzi, czy to się komuś podoba, czy może niekoniecznie.

Grupa, która zajmuje się fotografią zawodowo i utrzymuje się z tego fachu od ładnych kilku dziesięcioleci, ma chyba prawo głosu, czy może nie?

Chyba, że wolisz anarchiczny Hyde Park i szum w szuwarach.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Nie nie, przyznaję, że ten argument z większością, która się zgadza, bądź też coś uważa jest bardzo celny, wręcz miażdżący. Jak w ogóle można się nie zgadzać ze zdaniem większości (zwłaszcza znakomitej większości).

Nie zgadzając się ze zdaniem tak znakomitej większości można tylko zarobić na opinię dziwaka, wariata, albo kompletnie niezorientowanego w temacie cieniasa, no bo przecież większość...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 38 z 129 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów