Close

Strona 40 z 129 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Chwilę posiedziałem z NX2 i w stosunku do LR ma jedną fajną cechę. Ładniej oddaje biały kolor, potrafi czyściej z automatu niemalże kolory przedstawić. Dodatkowo praca z suwakiem ekspozycji rzeczywiście działa tak, jak w aparacie i sensownie to wygląda. Natomiast ma mnóstwo wkurzajacych rzeczy i sporo takich, które nie wiadomo jak działają bez jakiejś głębszej lektury. Trochę podobnie jak w LR, choć tu chyba jest bardziej intuicyjnie gdy przebrniemy przez samą filozofię importu i katalogowania. Co w NX2 mi się podoba to bardzo duże możliwości zmiany balansu bieli. Rewelacja. Ale z dużym minusem jendocześnie, ponieważ nie udało mi się w rozsądnym zakresie przeprowadzić modyfikacji raz dobranego balansu kolorów. Czyli nie znalazłem odpowiednika suwaka z temperaturą w Kelwinach. W dodatku w zależności od trybu pomiaru balansu, dostajemy różne suwaczki do jego modyfikacji. Wyszło mi na to, że jedyną rozsądną w przpadku kilku zdjęć metodą dobrania balansu bieli, jest namiętne próbkowanie obrazu w poszukiwaniu tego odcienia, który mi odpowiada.
    Kolejna sprawa to praca z zakładkami. W LR można włączyć tryb pojedynczej zakładki i nie trzeba ich w kółko przeiwijać lub otwierać i zamykać. Nie znalazłem w NX. Ale wkurzał mnie jeszcze tryb bez tła pod fotografią. Prześwituje mi pulpit, czy inne okna programów. Zdecydowanie rozpraszający koncept. Bardziej zaawansowanej obrobki nie testowałem jeszcze, ale praca z kolorami jest taka sobie. Zatem, by wywołać poprawnie i czysto, z kolorkami zgodnymi z rzeczywistością, ładnym kontastem i korektą wad optycznych - wydaje się fajny. U-Pointy... Ograniczone trochę w stosunku do pędzli z LR, ale nie są złe. Praca na mini maku całkiem sprawna, choć wczytywanie i pokazywanie miniatur z dysku trwało dla mnie wieki. Dodatkowo nie mogłem w tym czasie zrobić tego, co w LR jest świetne, czyli przeiwnąć o kilka ekranów w dół, by pokazać programowi, że nie interesuje mnie tworzenie miniatur od początku folderu i by to zrobił w widocznym przeze mnie miejscu. Powiększanie zdjęć to jakiś koszmar. Nie znalazłem sposobu by się automatycznie im ramka również powiększała do granic ekranowych powiedzmy. Rozmiar okienka pozostaje stały - wkurzające. Także przełączanie się między trybami pracy kursora myszki - bardzo średnie, ale może nie znam skrótów. Na przykład w LR przy wciśniętej spacji zawsze powiększymy/zmniejszymy skalę, bez względu na używany pędzel. Także pamięć trybu zoomowania jest w LR rewelacyjna.

Zatem próbując przejść z LR na NX, napotykamy sporo niemiłych niespodzianek. I o ile kolory da się takie same z LR wyczarować, to dla laików obróbkowych, lepsze efekty z marszu uzyskamy w NX na pewno.

Domyślnie

Witam, zassalem wersje probna Lightrooma 4 i troche mnie zdziwila powolna praca, strasznie dlugo liczy, efekt widac po kliku dlugich sekundach... Do tej pory uzywalem wersji poprzedniej "3" i wszystko smigalo az milo...
    Pytanie do kolegow tez tak macie? Widac wolniejsza prace programu?

Pozdrawiam Jarek
    pa pa para tu du... www.2Dstudio.de

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pJarosław Zobacz posta
    Witam, zassalem wersje probna Lightrooma 4 i troche mnie zdziwila powolna praca, strasznie dlugo liczy, efekt widac po kliku dlugich sekundach... Do tej pory uzywalem wersji poprzedniej "3" i wszystko smigalo az milo...
    Pytanie do kolegow tez tak macie? Widac wolniejsza prace programu?

Pozdrawiam Jarek
    zerknij kilka stron wczesniej...

Domyślnie

Witam
    Trochę OT, ponieważ książek do LR4 jeszcze nie ma.

Która pozycja lepsza:
    1. Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów - Evening Martin
    2. Adobe Photoshop Lightroom 3. Oficjalny podręcznik
    3. Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 3

Chodzi mi o:
    1. zasady zarządzania programem, katalogami, interfejsem
    2. optymalizacje pracy przy wielu plikach
    3. zasady działania dostępnych narzędzi

Pozdrawiam
    Jacek Szymański
    F70, D80, N16-85, N70-300, N50/1,8, N35/1,8 SB600

Domyślnie

Mam tylko tę pierwszą i dla mnie to jest jak Biblia Lightrooma, doskonały podręcznik, wcale nie łatwo napisany, zdecydowanie polecam.
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Z wymienionych książek moim zdaniem najlepsza jest M.Eveninga.
    Gość robi fajne fotki i szczegółowo omawia wszystkie funkcje programu, podpiera się wieloma przykładami. Jego książka uważam znacznie lepsza niż podręcznik oficjalny, który strasznie bezbarwnie omawia funkcje, niczym instrukcja obsługi.
    Z kolei książki Kelbyego są przepełnione ilustracjami, dużo wolnej przestrzeni na stronie, sporo odbiegających od tematu dowcipów i wtrętów samego autora. Nie przeczę książka również ucząca, jednak jej autor sam w jednej z nich żartował iż musi czymś wypełniać kartki bo płacą mu od ilości stron... hihihi.
    Ja polecam podręcznik pana Martina.

Domyślnie

Dzięki koledzy, też odniosłem wrażenie, że pozycja 1 jest najlepsza.

Wysłane z mojego Nexus S za pomocą Tapatalk
    Jacek Szymański
    F70, D80, N16-85, N70-300, N50/1,8, N35/1,8 SB600

Domyślnie

Mam pytanko koledzy???? ktoś może wgrywał spolszczenie na LR4, jak to działa??, ponoć było nie dopieszczone, cos sie może poprawiło w tej materii
    D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZYSKI Zobacz posta
    Mam pytanko koledzy???? ktoś może wgrywał spolszczenie na LR4, jak to działa??, ponoć było nie dopieszczone, cos sie może poprawiło w tej materii
    spolszczenie jest do kitu, nie idź tą droga
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

only english, i tak się w życiu przydaje
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Strona 40 z 129 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów