Close

Strona 28 z 129 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    wrwa 4 - faktycznie słabe to narzędzie i korzystam tylko przy pojedynczych kropkach, ale ze ręki na tle firanki nie usunie...?? mamy chyba inne wersje LR
    Gdzie napisalem, ze nie usunie. Usunie -- ale nie z takim efektem jakiego sie spodziewalem. Zostala plama!

co do kolorów to są takie jak sobie zrobisz- więcej na ten temat pisał nie będę.
    Bo widocznie nie wiesz, jakie kolory wychodza z NXa. To sa niuanse, ktorych nie zrozumiesz (patrzac na Twoj komentarz na ten temat).

Poza tym nie tracisz czasu na wszelkie otwieranie, zapisywanie poszczególnych plików, ponadto zaznaczając kilka folderów widzisz wszystkie zdjęcia w folderach razem, więc stig nie pisz, że coś jest do d. jeśli czegoś nie znasz
    Ale co Ty mi tu opowiadasz? Do dupy jest juz w kwestiach, ktore znam. Nie potrzebuje wodotryskow, tylko szybko i dobrze dzialajacej obrobki. A moja wiedza na temat tego programu chyba nie ma wplywu na tempo jego dzialania, prawda? Czy moze wg Ciebie tak wlasnie jest? Jak mam otwarte zdjecie i chce poruszac suwaczkami, to jakiej wiedzy potrzebuje, zeby to sie dzialo plynnie i z natychmiastowym efektem?

kadrowanie?? na początku też się nie mogłem przyzwyczaić teraz uważam, że jest najlepsze z wszystkich programów. by pamiętało zamknij kłódeczkę
    Wiesz co -- taki spec z Ciebie, a porady dajesz absurdalnie glupie... Co niby daje zamkniecie klodeczki? Ze pamieta poprzednio wybrane proporcje kadrowania? No sprawdz najpierw zanim oglosisz sie znawca i bedziesz probowal kogos pouczac.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 11-03-2012 o 12:29
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jak ktoś już tu wspomniał - wczytywanie podglądów 1:1, przeniesienie katalogu settings na inny dysk. Ponieważ mam XPka 32bit, i ponad 3GBramu, dałem na RAMdisk cash. Dzięki temu nie mam najmniejszych problemów z szybkością pracy, nawet przy korzystaniu z pędzli korekty.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Bo? Bo co zle robilem? Bo nie potrafie suwaczkami ruszac? Wez czlowieku przestan takie *******y opowiadac. Obrobka grafiki zajmuje sie od 15 lat i przerabialem prace w dziesiatkach roznych programow, ktorych nazw nawet nie slyszales. Ty jeszcze niedawno nie wiedziales jak w PS ustawic proporcje kadru, nagrac akcje, czy zapisac JPGa, a teraz bedziesz mi imputowal takimi bzdurami? Racz sie troche hamowac w ocenie moich umiejetnosci.
    jezyk Ci zubozal? nie nadrabiaj brakow wycieczkami personalnymi. 15 lat to stosunkowo niewiele... masz szanse jeszcze wiele sie nauczyc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    jezyk Ci zubozal? nie nadrabiaj brakow wycieczkami personalnymi.
    A Tobie sie cos skurczylo, ze swoich wycieczek nie zauwazasz?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

owszem, doznalem skurczu gornych miesni twarzy, ktory objawia sie szerokim usmiechem jak czytam niektore posty

Domyślnie

Mam kolege, który miał swego czasu autko VW, chwalił na wszystkie strony, że nie ma lepszego samochodu po prostu wszystko inne niech sie chowa nie dawno nabył Audi A4 i to dopiero jest maszyna wszystko inne to lipa .

Nie mam zamiaru nikomu udowadniać, że LR to najlepszy program, każdy ma jakieś wady i zalety, dla mnie jest OK dla kogoś innego najlepszy bedzie np CNX i nic mi do tego aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby sie nim pobawić i pozostac dalej przy LR nikomu nie ubliżając i nie przekonując, że pozostałe to lipa .

Można by tak wałkować bez konca

Pozdrawiam
    D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZYSKI Zobacz posta
    Ja uważam, że np kadrowanie powinno być w w innych program podobnie jak w LR a nie w LR podobnie jak w innych
    Logicznie rzecz biorac -- jest to bez sensu. Wyobraz sobie 2 elementy; zdjecie (odbitka) i maskownica (taka ramka, ktorej rozmiar mozna zmienic i przesuwac nad zdjeciem). Tak to mniej wiecej dziala we wszystkich programach. Kladziesz maskownice na zdjeciu (wlaczasz Crop), ustalasz jej rozmiar (czyli manipulujesz maskownica) i dopieszczajac kadr... po jakiego ch... ruszac zdjeciem, skoro manipulujesz (ustalasz rozmiar i proporcje) maskownica? Po co w jednej operacji, ktora zaczynasz jednym elementem, zmieniac nagle na operowanie drugim elementem? To jest bez sensu, bo skoro zdjecie lezy a operujesz cropem, to po co ruszac zdjecie? To jak przy zmianie kola, celowac calym samochodem (a nie samym kolem), zeby piasta weszla w srodek felgi!
    Ostatnio edytowane przez stig ; 11-03-2012 o 12:39
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Logicznie rzecz biorac -- jest to bez sensu. Wyobraz sobie 2 elementy; zdjecie (odbitka) i maskownica (taka ramka, ktorej rozmiar mozna zmienic i przesuwac nad zdjeciem). Tak to mniej wiecej dziala we wszystkich programach. Kladziesz maskownice na zdjeciu (wlaczasz Crop), ustalasz jej rozmiar (czyli manipulujesz maskownica) i dopieszczajac kadr... po jakiego ch... ruszac zdjeciem, skoro manipulujesz (ustalasz rozmiar i proporcje) maskownica? Po co w jednej operacji, ktora zaczynasz jednym elementem, zmieniac nagle na operowanie drugim elementem? To jest bez sensu, bo skoro zdjecie lezy a operujesz cropem, to po co ruszac zdjecie? To jak przy zmianie kola, celowac calym samochodem, zeby piasta weszla w srodek felgi!

Amen

nic tu po mnie

Pozdrawiam
    D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6

Domyślnie

Oj Stig pamiętam Cię sprzed lat jako oponenta NXa a zwolennika ACRa na pewno. Poniższy post Twój pokazuje nie tylko problemy w użytkowaniu LRa wynikające z przyzwyczajeń ale również ogrom niewiedzy dotyczący samego LRa.
    By nie być gołosłownym - do rzeczy:

...
    Wqrw 1.: Po zaznaczeniu np. 2-3 zdjec w gridzie, sprobujcie je usunac z dysku klawiszem "del". Owszem -- wyskoczy okienko z przyciskami (usuniecia i wyrzucenia z setu), ale potwierdzenie usuniecia z dysku, skutkuje usunieciem tylko jednego zdjecia (pierwszego zaznaczonego)! Co ciekawe -- wybranie "delete" z menu kontekstowego, usuwa jednak wszystkie zaznaczone. .
    Nie mam pojęcia co Ty tam klikasz, niemniej jednak zarówno naciśnięcie DEL jak i usunięcie menu kontekstowym usuwa zarówno z bazy jak iz dysku wszystkie zaznaczone zdjęcia - pamiętaj, że Lightroom posiada różne rodzaje zaznaczeń.

...
    Wqrw 2 -- kadrowanie. Jak mozna zrobic program, w ktorym praktycznie wszystko jest do skonfigurowania, zapominajac o tak prostej opcji, jak "remember aspect"? No Q! Ile mozna zniesc kazdorazowe wybieranie swoich proporcji, wg ktorych chcemy kadrowac? Niby wiele czasu to nie zajmuje, ale biorac pod uwage 3ci wqrw, brak takiego banalnej opcji, powoduje rwanie resztek klakow ze lba! Irytujace jest odmienne od wszystkich innych programow, z ktorymi mialem do czynienia -- odwrotny sposob operowania. Po wyrysowaniu kadru, dopieszcza sie go przesuwajac nie maskownice, tylko zdjecie pod nia. Na jakiego wala?? Skoro kadruje sie maskownica, to na jakiego ch... przesuwac zdjęcie, a nie maskownice? Calkowita zmiana logiki dzialania, w dwóch wystepujacych po sobie operacjach jest godna debila, a nie projektanta takiej aplikacji! To chyba najbardziej kretynskie dziwactwo LRa!.
    Ależ Stig w Lightroomie nie ma opcji pamiętania przycinania proporcji bo tu do tego służy Sync... Tak to działa tutaj, Twoja irytacja wynika tylko i wyłącznie z przyzwyczajeń, zresztą podobnie jak kwestia suwania zdjęciem, co po dłuższym obcowaniu z tą formą przycinki okazuje się bardzo fajną opcją, szczególnie gdy kadrujemy mocno powiększony obszar. Zdjęcie, które otrzymamy zawsze widzimy na środku ekranu - początkowo też mnie to irytowało - obecnie uważam, że jest to genialne podejście do kadrowania.

...
    Wqrw 3. Tempo pracy. Opanowalem sie jakos (o czym swiadczy fakt, ze nie zaczalem od tego punktu, a i tym bardziej -- jednoczesnie na nim nie zakonczylem). Praca w LR4 (na i5 3,7 GHz, 8 GB RAM), to masochizm w najczystszej postaci. Operowanie suwakami, kojarzy mi sie z mieszaniem kajmaku slomka do napoju. Q! Cala robota traci sens przy takim ciagnacym sie lajnie! Na dodatek suwaki "skacza", zamiast przesuwac sie plynnie, co za tym idzie -- jesli chcemy uzyc wartosci pomiedzy (badz co badz duzymi) skokami, to pozostaje wpisac je recznie. Nie ma to nic wspolnego z wygoda i szybka praca! Przegladanie zdjec (z wczesniej juz zadanymi korektami), to jest kompletne nieporozumienie! Wcisniecie klawisza kursora i 2 sekundy czekania, zeby zdjecie sie wyswietlilo lub zeby mozna bylo wcisnac (z zakladanym efektem) klawisz "Del". Trzeba miec naprawde sporo czasu i jednoczesnie tylez samo cierpliwosci, zeby uzywac LR4 jako jedyne narzedzie do przegladania i organizacji RAWow. Przez praktycznie caly czas pracy (nawet przy prostych operacjach, a czesto nawet wtedy, gdy nic sie nie dzieje), wiatrak procesora wyje, bo wszystkie rdzenie sa obciazone w 100%. Nawet nie chce mi sie myslec, co musi sie dziac, kiedy dolozy sie jeszcze korekte obiektywu i najdzie ochota na pobawienie sie adjustment brushem. Skoro proste wyswietlenie obrazu (z kilkoma korektami) tak bardzo obciaza komputer, to jak tu mowic o wydajnej pracy? Po robocie wrzucilem te same zdjecia (z XMP) do ACR. O dziwo -- wszystko dziala normalnie. Suwaki chodza plynnie, a zmiany nastepuja natychmiast. Mozna? Mozna! Smiech mnie ogarnia, kiedy pomysle, ze w tym LR mialbym przeprowadzac takie korekty lokalne jakie standardowo robie w Nikon Capture... Czasami kilka stepow z maskami lub po kilkanascie u-pointow na kazdy z nich... W sofcie Adobe -- zwariowalbym po pierwszym zdjeciu, gdybym pomyslal, ze musze ich obrobic kilkadziesiat.
    O tempie pracy Lightrooma świadczy kilka czynników - zresztą kolejny raz polecę Adobe Photoshop Lightroom. Podręcznik dla fotografów. MartinEvening. Helion 2011. Ja mam ogromną bazę danych, jednorazowo wczytuję około 1300 zdjęć i nie ma takich schizów jak u Ciebie, sprzęt podobny. Najczęściej ów problem powodowany jest przez nieoptymalizowaną bazę danych, która jest gigantyczna ze względu na to, że Lightroom jest programem katalogującym przecież - dla mnie akurat to jest jego największym minusem.

Jeśli chodzi o suwaki działające nieprecyzyjnie - ach Stig, znów kłania się Twoja niewiedza z obsługi Lightrooma Autorzy programu wyraźnie piszą, że standardowo prawy panel jest wąski, leczy by uzyskać większą precyzję używania suwaków należy go po prostu rozwinąć, wówczas uzyskujemy możliwość przesuwania suwaka o pojedyncze jednostki

...
    Wqrw 4. Z brzegu kadru wystawala dlon (niewielka w stosunku do calego kadru -- mniej wiecej rozmiaru muchy na lusterku bocznym przecietnego auta osobowego). W tle rozmyta kotara -- czyli teoretycznie dosc prosta sprawa do zalatwienia -- wydawaloby sie -- dedykowanym narzedziem. Pomyslalem sobie, ze to dobry pretekst do wyprobowania wlasnie narzedzia "spot removal". Kryste! Prezycja probkowania, wraz z mulowatoscia programu, spowodowaly, ze... przesunalem kadrownice. W dupie z takimi ficzerami!
    Hm... akurat to narzędzie w LR działa doskonale i bardzo szybko pojęcia nie mam skąd Twoje problemy, jednakże jak mniemam z uprzedzenia w stosunku do tego softu

...
    Po wszystkim, troche tez czasu zajely mi poszukiwania narzedzia do seryjnej zmiany nazw plikow... Programistow Adobe chyba przerosl pomysl, zeby taka opcje umiescic w menu kontekstowym grida.
    Właśnie umieścili w Library tam gdzie miejsce tej opcji, toż chyba nie w zakładce edycji czy prezentacji

...
    Dodam tylko, ze kolory nadal sa do dupy. Oczywiscie, w wiekszosci przypadkow da sie je dopiescic, aby chociaz przypominaly to, co NC daje od razu, ale to dopieszczanie zajmuje tak wiele czasu, ze kompletnie mija sie z celem.

I tutaj się z Tobą całkowicie zgadzam choć nie mam Nikona z Canonem też trzeba się nagimnastykować.

Największym problemem LR4 jest "nietrzymanie" presetów z LR3. Ja rozumiem, że wprowadzono nowe metody przetwarzania świateł i cieni, ale na Boga dlaczego te nowe metody nie są w stanie przekonwertować starych!!! I to mnie zirytowało w tej wersji programu.
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Logicznie rzecz biorac -- jest to bez sensu. Wyobraz sobie 2 elementy; zdjecie (odbitka) i maskownica (taka ramka, ktorej rozmiar mozna zmienic i przesuwac nad zdjeciem). Tak to mniej wiecej dziala we wszystkich programach. Kladziesz maskownice na zdjeciu (wlaczasz Crop), ustalasz jej rozmiar (czyli manipulujesz maskownica) i dopieszczajac kadr... po jakiego ch... ruszac zdjeciem, skoro manipulujesz (ustalasz rozmiar i proporcje) maskownica? Po co w jednej operacji, ktora zaczynasz jednym elementem, zmieniac nagle na operowanie drugim elementem? To jest bez sensu, bo skoro zdjecie lezy a operujesz cropem, to po co ruszac zdjecie? To jak przy zmianie kola, celowac calym samochodem (a nie samym kolem), zeby piasta weszla w srodek felgi!

A jak maskowałeś pod powiększalnikiem? Ustalałeś rozmiar na maskownicy i papierem suwałeś, maskownica leżała na stole, tu jest podobnie
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 28 z 129 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów