Szukaj
szkoda, że to już nie to samo forum...
Napisz Zbigniew swoje wrażenia po przesiadce z N na C, przynajmniej ja poczytam je z chęcią, może komuś innemu też przydadzą sie jakieś praktyczne ( i krytyczne uwagi) i krókie porównanie zalet i wad.Pozdrawiam.
Widzisz Erie, a ja gotów bym był się założyć o sporą kwotę, że jakbym miał Nef-y z Nikona i Raw-y z Canona to tak obrobię te zdjęcia, że choćbyś zniósł jajo to nie odróżnisz. A gadanie o naturalnośći, czystości to dla mnie takie zawracanie głowy. Zwłaszcza że np. kolory w 400D dość sporo się różnią od tych z 30D i np. 10D. Więc takie uogólnione stwierdzenia że Canon to, a Nikon tamto to czystej wody spekulacje bez żadnego oparcia w rzeczywistości
.
Pozdrawiam
Marcin
Kolekcjoner, czytaj uważnie - nie ja pisałem o kolorach tylko Jacek_Z, więc nie odstawiaj szopek w stylu optycznych proszę i nie wtykaj mi w usta słów, jakich nie wypowiedziałem. To jak ja rozróżniam zdjęcia to jest moja sprawa i podejrzewam, że gdyby się uprzeć to byłbyś w stanie tak przygotować zdjęcia że nie rozróżniłbym ich. Jednakże mogę z pewną stosunkowo dużą dokłądnością określić które zdjęcie, z którego aparatu pochodzi jeśli będą bez udziwnień. Dziękuję za uwagę![]()
Erie, to Ty wyjatkowo zdolny jestes jak potrafisz rozpoznawac fotki z roznych puszek , roznych systemow![]()
nie jestem zdolny, napisałem tylko, że przez moje łapy przewinęło się "parę" fotek i dostrzegam na nich pewne "odciski palca", ale to może być skrzywienie i należy je leczyć, zamiast o tym pisać, więc jeśli przez najblizsze dni nie zobaczycie mnie na forum to wyślijcie mi paczkę do Tworek
a poza tym napisałem, że z pewną dokładnością, a nie że ze skutecznością 100%:P
aaaaaa i miałbym chyba problem z pentaxami, bo zdjęć z nich miałem jak na lekarstwo (i to raczej z tych wydawanych ambulatoryjnie, a nie dostępnych w aptekach)
Tak, to ja pisałem o kolorach. Fakt to stereotypy. Ale byłem na wystawie fotografii przyrodniczej, czytałem podpisy pod zdjęciami i to było tak wyraźne, że bez podpisu w 80% trafiałem jakim body jest nastepne zdjęcie, potem czytałem podpis. To nie może być zbieg okoliczności. Na tyle zdjęć (kilkadziesiąt) by wynik był koło 50% trafień.
A tu wytypowałem aż w 100% dobrze.
Oczywiście jak chce się kogoś zmylić to mozna "spreparować" pliki jak sie chce. Też bym potrafił sam się oszukać![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Tego stwierdzenia nie rozumiem jak i Twojej emocjonalnej reakcji z nim związanej. Nie wiem w takim razie w jakim celu są emotion-ikony? Czyżbym trafił w czuły punkt? Acha i żadne specjalne zabiegi ani preparowanie nie są potrzebne - kilka ruchów w Ps-ie
.
Jacku nie miałem oczywiście na celu Cię urazić jeśli tak się stało to przepraszam.
Masz całkowitą rację.
Pozdrawiam
Marcin
Nie za bardzo chciałbym, bo takie uwagi są różnie odbierane przez różne osoby. Generalnie każdy z aparatów ma swoje wady i zalety, i każdym można zrobić dobre zdjęcia, jak też te do kitu
edit: A odnośnie tego co Erie napisał - ja go rozumiem doskonale, bo chodziło raczej o to, co puszka wypluwa z siebie niejako default'owo, bez obróbki. Nie odkryję ameryki, jak napiszę, że Nikon (D80) ma troszkę zimniejsze barwy niż Canon (30D), bardziej doświetla, domyślnie ma większy kontrast, itp. A to że z każdego ze zdjęć można tak zrobić, aby było nie do rozpoznania (tj. z której puszki wyszło) - jak najbardziej się zgadzam. Jedyne o co można się ewentualnie zahaczyć to crop lub jego brak - fotkę z 5D znacznie łatwiej odróżnić od D200 ze względu na choćby perspektywę i GO, niż próbować odróżnić zdjęcie z D50 i 350D.
Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 16-04-2007 o 23:16
Skontaktuj się z nami